Akıcı dönem eleştirisi belki ama diğer eserlerine odaklanmalı!
2022 84. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2022 00:38
Okuma oranının yüzde4 olduğu ülkemdeki okurların ortalama yüzde 75'inin kadın oldukları düşünüldüğünde ve bunların yüzde40'ının genel anlaşılmama ortalaması alındığında; geriye kalan nüfusun yüzde 1.8'nin yani 2 milyon kadın okurun (yabancı kayıtlılar hariç:) tepkilerini çekmek tehlikesine karşı yine de baştan yazmak istiyorum: Ergen kız çocuklarına göre denebilir, bazı Amerikan dönem eleştirilerini içinde barındırsa da. Bu bağlamda Plath'in gençlik otobiyografisi de sayılabilecek eserin, ciddi bir yapıt olduğuna inanmadığı ve edebi değerinden emin olamadığı için Ocak1963 İngiltere ilk basımında takma ad kullandığı Sonsöz bilgisine de hiç şaşırmamak gerek! Derslerinde çok başarılı ve kazandığı bursla New York'ta bir moda dergisinde bir ay çalışan; stenoyu, yemek yapmayı, dans etmeyi ve sporu sevmeyen genç Esther'in (yazar), gelecek korkusu ve yaşadığı toplum baskısı ardındaki bunalımları, intihar denemeleri (jilet, boğulmak, asmak ve çok hap almak) ve sonunda yatırıldığı ruhbilim hastanelerindeki trajedisidir, temel konu. Oysa okuduğu bir öyküdeki yeşil incir ağacındaki incirleri yapılacak meslekler olarak görebilecek ve Joyce'un oldukça zor #finneganswake eseri üzerine tez yazmayı dahi düşünebilecek kadar iyi bir şair ve yazar olmak istemekteydi ama üzerine çoğu kez inen bir sırça fanusun (okul aşkı Buddy'nin tıp fakültesindeyken gösterdiği ölü doğmuş bebeklerin konduğu, metafor!) içinde sıkışmış ölü bir bebekti, O. Henüz 32 yaşındayken intiharına sürüklendiği bunalımlarını, bir yayıncı şirketten aldığı ödenekle yazdığı bu eserin dil akıcılığı dışında edebi form taşımadığını düşünüyor ve üzüntüsünü daha da arttıracak ilk basımın ardından (1ay sonra intihar etmiş) yapılan bazı eleştirilere ise katılıyorum: "Amerika'ya yönelik eleştirileri bir norötik de herkes kadar belki de daha iyi yapabilir" veya "eğer hayal ettiği kadar iyi biçimlendirmeyi de öğrenirse son derece iyi bir kitap yazabilir" (Sonsöz). İntihar eden yazarların edebiyat çıtasının yüksekliği tezime ise, yazdığı güzel şiirler ve kimi öyküleriyle uyabilen bir yazar Plath.
Edebiyat & Roman
Sırça FanusSylvia Plath · Can Yayınları · 198717,2bin okunma