LİDER KÜLTÜ
2022 26. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2022 02:51
BizBiz Yevgeni Zamyatin, İvan Yefremov'dan farklı olarak Ekim Devrimini yaşadığında 33 yaşlarında olgun bir Mühendis ve yazardı. Çarlık Rusyasında cezai kovuşturmaya uğramış ve hapis yatmıştı. 1917 de Ekim Devriminde Rusya'ya dönerek heyecanla beklediği Devrime katıldı. Ekim Devrimi, etki - tepki ilkesi gereği İç Savaşa evrildiğinde Zamyatin bu İç Savaşın hızlıca ortaya çıkardığı Totalitarizmi, saf kabalığı, her çeşit farklı ses ve düşüncenin cezalandırılmasını büyük bir dehşetle gördü. Zamyatin gibi Eski Bolşeviklerin Kitle Diktatörlüğünün ki buna Proletarya Diktatörlüğü de diyebiliriz, ortaya çıkışından nasıl bir dehşete kapıldıklarını bilmem tasavvur edebilir miyiz? Marxın hayal ettiği İdeal Komünist Topluma ulaşmak nasıl mümkün olabilecekti? İ. Yefremov'da bu sorunun cevabı Dünyada yaşanmış olan büyük savaşlardan sonra insanların ulaştığı bilinç düzeyi ile varılarak ifade edilmişti. Oysa Zamyatin'in yaşadığı 1920'li yıllarda Rusya'da bu Kulakların, Orta Sınıf Şehirlilerin hatta bir parça toprağı olan Mujiklerin bile Devlet Terörü ile yok edilmesi ile sağlanmaya çalışılıyordu. Herkes fakirlikte eşitleniyordu. Stalinin çok sevdiği tabir ile Devlet Aygıtı Lider Kültü dışında kült tanımıyordu. Bu Lider Kültü saplantısı, BİZ Romanın da "Velinimet" tipolojisinde karşılığını bulur. Lider Kültü kavramı, Önce Halk diyen Nazizimden (Hitler Almanya'sı), önce devlet diyen Faşizmden (Mussolini İtalya'sı) ve önce Ordu diyen Militarizmden (General Tojo Japonya'sı) ayrılır. Lenin'in yarattığı ve Stalin'de doruğuna ulaşan Lider Kültünde her şey Lidere göre anlamlandırılır. Lidersiz her şey anlamsızdır. Lider yoksa hiç bir şey de yoktur. BİZ romanı SSCB'nin evrildiği bu Lider Diktatörlüğünden mülhem alarak yazılmış diyebiliriz. Yazarının bir Mühendis olması nedeni ile Liderin yarattığı ideal toplum Matematiksel soyutlamaların kusursuz ve kesin dünyasının yeryüzündeki cisimleşmiş halidir. Mahremiyet yoktur. Özgür düşünce yoktur. Sadece numaralar vardır. Ve bu numaralar matematiksel denklem içinde bir bütünün ayrılmaz bir parçası olarak bir anlam ifade ederler. Aksi düşünülemez bile. BİZ romanının kahramanı D-503 bu numaralardan biridir. I-330 ile (kadın kahramanımız) tanışması onu hayal gücü hastalığı dediği bir hastalıktan mustarip etmeye başlar. Artık matematiğin o güzel soyut dünyası yoktur. Hayaller beraberinde sorgulamaları da getirmeye başlar ve D-503 bu hastalıktan sadece kendinin mustarip olmadığını fark eder. TEK DEVLET'te bu hastalığın farkındadır. Son Çözüm olarak gördüğü bir ameliyat ile insan beynindeki hayal etme gücü veren bölümü yok etmek için sahaya iner. Ve Kaos başlar. BİZ'de, Uzayda yaşadığı farz edilen ilkel dünyalara, TEK DEVLET'İN ve VELİNİMET'in sağladığı (burada TEK DEVLET, VELİNİMET'İN elindeki Aygıttır. Daha ötesi değil.) matematiksel kusursuzluğu ihraç edecek İntegral isimli geminin de Baş Mühendisi olan D-503'ün tuttuğu, bu ilkel dünyalara Tek devletin güzellemesini yaptığı, günlükte hem bu kaos hem de D-503 ün hayal gücü hastalığı oldukça Matematiksel olarak anlatılmış. BİZ romanı Sabırla Okunması tavsiye edilecek kitaplardan.
Bilim Kurgu Distopya
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 202111,9bin okunma