Felsefe-Edebiyat
2022 88. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2022 02:05
"Acıyı küçümsersiniz, ama parmağınızı kapıya sıkıştırdığınız vakit en yüksek perdeden inlersiniz!" Çok etkileyici bir söz, kitabın da ana fikri denebilir. Anton Çehov 'dan okuduğum ilk kitap. Oldukça beğendim. Hikayede önemli karakterlerimiz kasabanın doktoru ve tüm donanımına ve bilgisine rağmen akıl hastanesinde bulunan bir "deli". Doktor bu eğitimsiz gördüğü kasabada kendi seviyesinde gördüğü tek kişi olan deli ile kısmen tek taraflı bir dostluk kurmaya çabalar. Deli pek memnun olmaz bundan, kasaba halkı da elbette bu durumu hoş görmeyecektir. Doktor karakteri hastanenin kötü gidişatından, hastalar için yetersiz şartlardan şikayetsiz ve izole biridir. Hatta deli'ye göre doktor hayatı bilmez, onun tüm fikirleri teoridedir ve doktorun aksine kendisi gerçek acıyı görüp geçirmiştir; dolayısıyla doğal olarak ondan üstün olmalıdır. Uzaktan ve üst rütbeden bakarak insanların nelere katlanıp neler yaşadığını anlamak zordur ancak doktor bunu bilmez. Onun felsefesinde acı sadece kafanın içindedir ve istemeyen bunu hissetmeyebilir. Dert başkasının olunca küçümsemek kolaydır :). Doktor hayatında sürdüğü sefanın her insanın hayatı gibi değişebileceğini anlayacaktır, empatiyi bizzat öğrenecektir bu süreç içinde. Hasta doktorun bu gerçeklikten uzak fikirlerini değiştirebilecek tek kişidir kitapta, fakat bu doktor için kolay olmayacaktır.
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,2bin okunma