Şükrü Erbaş'ın Ömür Hanım'ı
2022 37. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2022 18:28
Bütün Şiirleri 1 kitabına "Herkes kendi yalnızlığında yitik" diye başlıyordu Şükrü Erbaş. "Herkesin acısı kendine biricik" diyordu başka bir yerinde fakat tüm bu yalnızlık ve acı içinde Ömür demeden de geçmiyordu. Bütün Şiirleri 2'ye de "Ömrüm" diye başlıyordu. "Ömrüm Ah benim örüldükçe sökülen Yakasız kolsuz hırkam..." Sonra "Ayrılık herkesin kapısını çalar bir gün" diyordu. Ve devam eden sayfalarda ah o her cümlesiyle beni alaşağı eden Güz Konuşmaları. Ömür Hanım'la Güz Konuşmaları. Sekiz sayfaya yazılmış ama aynı sekiz sayfaya sığmayıp taşmış tüm Şükrü Erbaş şiirlerinin izi olan Güz Konuşmaları. Ahh! Bütün Şiirleri 3 kitabına "seni kimselere söylemeden öleceğim" diye başlıyor. Ayrılık, yarım kalmak, acı, yalnızlık ve ölüm yine bırakmıyor Şükrü Erbaş'ın peşini ya da Erbaş onların peşini. Ah Ömür Hanım ah. Yine diyordu ki "Böyle susuyorum seni Ömür Hanım". Kitap ilerlerken "Kadın uzakta. Söylediği sözler kadar uzakta." deyip durmaksızın uzaklık vurgusu yapıyordu. Çaresizce bir uzaklıktı bu. Uzaklar bu kitapta daha da uzak oluverdi. "Uzaklık ses ses büyüdü." deyip sonrasında "Beni anla, Ömür Hanım." dedi. Kitabın tam bu noktasında sona çok yaklaşmışken durdum. Çünkü "beni anla", sadece beni anla değildi. Bir duygu, bir çaresizlik hissi, bir özlem nasıl anlatılabilirse bu iki kelimeye öyle güzel sığdırılmıştı. Üçüncü kitap tam anlamıyla bu iki kelimeye hapsolmuş bir yakarıştı. Sonsuzdu. Bu kitap bağlamında tüm şiirlerine değinmek istedim. Onun tüm şiirlerinde Ömür Hanım'a değinmesi gibi ben de tüm şiirlerinde Ömür Hanım'ı buldum. Üç kitap da hüzün, ayrılık, yalnızlık, ölüm ve yaşamın en yüce şekilde dile getirilişiydi. Hüzün yeryüzünü dolaşıp gelip Şükrü Erbaş'ın kalemine dokunmuş, Ömür olup şiire dökülmüştü. Kitapları birbirinden bağımsız ele almak etkileyiciliği ve derinliğinden hiçbir şey kaybettirmez. Fakat bağlantılı olarak okumak ve satırlarda/dizelerde Ömür Hanım'ın peşinden gitmek paha biçilemez. Devam eden kitabı da aynı çaresizliği bulacağımdan emin olarak okuyacağım. Yine Şükrü Erbaş'ın Ömür Hanım'ının peşinden giderek.
Şiir
Bütün Şiirleri 3Şükrü Erbaş · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20123,578 okunma
Kaleminize kuvvet çok güzel bir inceleme olmuş 👍 muhteşem