Cesur yeni dünya-1
2023 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 05:10
Kitabı oldukça beğendim, az değerlendirme biraz da özet tadında paylaşım yapmak istedim. Cesur yeni dünya-1 Kitapta günümüzden, hatta kitabın yazıldığı 1940 larda bile olmayan, hiçbir dönemde de gerçekleşmediğini düşündüğümüz Yeni bir dünya düzeni var. Bir Dünya devleti var, sıkı güvenlikli, anne karnındaki varoluştan ölüme hatta sonrasına kadar bir mutlak kontrollü bir toplum düzeni var, anne karnı demem sizi yanıltmasın, doğum laboratuvarları var, insanlar anne karnında değil laboratuvarda küvette meydana geliyorlar, sizin genetiğinizle oynayarak toplumda alacağınız rol belirleniyor, toplumda bireyler siyahi zenci, atletik kısa uzun diye değil statüsüne göre ayrılmakta, alfalar, gamalar, betalar, daha bir çok statü var, tabi bu statüler arasında bir hiyerarşi, sıkı güvenlikle ayrılmış bu devlet ortamında bir de dışarı bölgeler var, örneğin toplumdan dışlandığınız, sürgün edildiğiniz izlanda bölgesi, bir de devlet dışında ayrılmış vahşilerin yaşadığı ortamlar, vahşi denilen eski dünya kalıntıları bildiğimiz insan, evlenen, çekinen, bebeğini emziren, annelik içgüdüsüne sahip, aidiyet duygusuna sahip kadın, erkek karışık toplum, yaşlanan pörsüyen, hastalanan, cinselliği günümüzde bildiğimiz gibi yaşayan, utana sıkıla aşk yaşayan, eski kitaplardan tarihten de kalıntı olduğu kadar bilgi sahibi olan doğa ile içiçe insanlar. Ama yeni dünyada, Irklar vs yok sadece kişilikler Doğal doğum bitmiş Kimse anne baba aile bilmiyor İnsanlar laboratuvar ürünü Fabrika işçiliği Kişilikler görevler istekler eğilimler Taa bebeklikten itibaren koşullandırmayla hipnotik telkin ve şartlandırmalarla beyin yıkama ile olmakta Utanma sıkılma ahlak mefhumu değişmiş Örneğin herkes herkes içindir gereği çocukken erotik oyunlar serbest Utanmak tek eşlilik yadırganır olmuş bir toplum Kadınların et parçası olduğu kendinin de et parçası görüldüğün bir dünya Kısır insanlar nüfus mutlak kontrol altında Soma ve yapay hamilelik gibi krizsel olağan dışılıklar kontol altında Din yok, inanç yok, ölüm sonrası yok yaşlanma da yok, sadece ford var istikrar var. Bilim, öğretilen neyse o Tarih ve geçmiş ise adeta yok. Silinmiş. Ara ara varoluşsal sorgulamalar yaşarsanız hap atıp kurtuluyorsunuz, zaten toplumda yadırganıyorsunuz, örneğin sürekli sadece biri ile aşk yaşarsanız, sistemi başka şeyleri sorgularsanız vebalı gibi size toplum mobbing yapıyor. Bu tür durumlarda işte hap var kazınlar için sahte doğum yöntemi var, taa bebeklikten toplumdaki rolünüze göre telkinlerle yetiştiriliyor, hayatta yaşadığınız sorgulamalar bağımsız içgüdüler halinde ise o telkinleri sayıklayarak adeta kendi kendinizi hipnotize ediyor ve topluma ayak uydurmaya devam ediyorsunuz. Not : Kitap 1932 de ilk kez basılmış, Sadece girişteki Önsözleri okursanız baya bir kafada şekilleniyor içeriği, kitapta kullanılan Hapın adı soma, Wikipedia da da karakterleri falan iyi tanıtıyor.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,1bin okunma
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya-7 14. Ve 15. Bölüm özeti : Sonunda linda ölmek üzereydi hastanede vahşiye göre sebep somaydı John bağırmakta ve ağlamaktaydı lindanın yanında Linda son anda bile soma krizine tutulmuş o nedenle büyüttüğü vahşiyi oğlunu bile tanımamaktaydı Linda sonunda son nefesini verdi vahşi kriz geçirdi bu arada hastanede diğer odalarda delta ikizler telkinlerle uyutuluyor onlara düzenli soma dağıtımı yapılıyordu telkinler nedeniyle ikiz bebekler ölümü hep güzel algılıyorlardı kimse lindanın ölümünü ve vahşinin ızdırabını anlamıyordu Vahşi o anda çıldırdı ve somanın zehir olduğunu bırakmaları gerektiğini söyledi, sizi özgürleştireceğim diyordu, adeta küçük bir isyan başlattı, bebeklerin telkin sistemini bozdu, Bu yeni dünyada ilk devrim girişimiydi, Ama deltalar o kadar soma bağımlısıydılarki çıldırıp vahşiyi öldürebilirdiler ki ilk taşkınlıklar başlamıştı Bu arada bernard ve arkadaşları vahşiyi ararken hastane deki soma dağıtan görevli bernardı aradı ve herkes vahşinin öfke nöbetli kinli somasızlaştırma eylemine şahit oldu. İşte john un oradaki bebekleri uyandırma uyarma girişimi ters tepince ve vahşi/john kurtarılamayacak kadar işin içine batmışken, polisler olaya dahil oldu ve soma gazıyla herkesi sakinleştirdi. John/Vahşi bile somadan etkilendi ağladı sonra melaike bir ses herkesin iyiliğini istediğini, neden herkes mutlu ve iyi birlikte yaşamadığına dair bir çeşit telkin yaptı neticede polisler vahşiyi ve bernard dahil arkadaşlarını gözaltına aldı. 15. Bölüm de işte böyle biter. John a kitapta vahşi diye de hitap edilmektedir.
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya-6 13.bölümde, Lenina john a aşık olduğundan iflas eder bir psikolojide perişandır, henry foster ve fanny bu durumu dışa vuran davranışlarıyla perişan haliyle görmektedir, Henry foster leninanın partneri, fanny ise annesiydi. Fanny her zamanki gibi soma at rahatla git yapış boynuna demektedir Lenina sonunda soma içip vahşinin kapısına dayanmıştır. Artık aşkını ilan etmek onla yatmak istemektedir. Jojn da duruma şaşırmıştır ve ve aslında o da aşık ve arzu doludur. Ama duygularını hep bastırmıştır. Sonunda açıkça beni seviyor musun diye sorar lenina johna ve olumlu cevap alır, tabi lenina bu duruma yani bir insanın duygularını sevgisini arzusunu içinde yaşamasına alışık değildir, ona göre herkes herkes içindir ve istenen her arzu yapılmalıdır, zaten ona göre hiçbir erkek reddedilmez bir kez bile olsa tadılır, çocukken erotik oyunlarla hep kabul ve tamam üzerine programlanmıştır. İşte bu yüzden Bu zamana kadar beni neden perişan ettin diye sorar lenina Bizde sevgi için büyük emek harcamak gerekir insanlar evlenir dağ aslanı yakalayıp getirir der john lenina herşeye şaşırmakta hiçbirşeye gerek olmadığını söylerek ona yaklaşmakta boynuna dolanıp kendini sevgilisine teslim etmektedir sonunda şehvetle erotik sözlerle johna adeta saldırır ama john bu duruma kızar sıkılır öfkelenir Lenina nın rahat ve sakınmaz şekilde arzu ile kendisine adeta saldırmasını değesiz kadın şeklinde yorumlar ve onu orospulukla suçlar tüm tılsım ve sevgi öğretisi yerle birdir artık Lenina john un tepkilerinden korkar. neticede lenina canını kurtarmak için banyoya kitler kendini uzun süre çıkmaz john ise volta atıp kendini sakinleştirmeye çalışmakta çelişkili duygularla birazda söylenerek bir yanda leninanın yaklaşımı nedeniyle ona karşı derin duygusal sarsıntı geçiri ama bir yandan da tutku ve arzuyla yanmaktadır, bu şekilde çelişik duygular içindedir. ama sonundajoh un telefonu çalar haber annesindendir durumu ciddidir hastanededir john çıkıp gider lenina da kapı sesini duyduktan sonra banyodan ve evden hızlıca çıkar asansöre binince tehlikeden kurtuldum hissiyle derin nefes alır.
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya -5 Buraya kadar 11. Bölüm öncesi özeti ve değerlendirmeleri paylaşıldı. Bernard ve lenina nın vahşi bölgeden linda ve vahşi ile dönüşü kitapta kırılma noktasıdır. Hikaye asıl buradan sonra başlar gibidir. 11-bölüm özet ve değerlendirmeleri : Müdürün bernardı toplumdan dışlama amaçlı izlandaya göndertme çıkışı ona pahalıya mal olmuş ve görevinden olmasına neden olmuştur. Toplumda herkes johnu vahşi çocuğu merak etmektedir, bernard velisidir, onunda bu sayede popülaritesi artmıştır, linda ise vücudunun bozukluğu ve yaşlanması nedeniyle o kadar merak konusu olmaz, bu durum lindanın da pek umrunda değildir çünkü onun tek düşündüğü, yeni dünyada tek kavuşmak istediği somalardır, Bernard vahşinin hareketlerini, yeni dünyada gördüklerine karşı tepkilerini gözlemleyip not almakta ve yüce forda, mustafa monda isimli kişi o pozisyondadır, mektup şeklinde gözlem raporlarını iletiyordu, tabi bernardın raporlarını okurken, mostafa mond bazen bernarda sinirleniyor bazen de gülüyor alaya alıyordu, sinirlenme nedeni, bernardın anne kelimesini kısaltmasıydı, bu toplumca müstehcen olan bu kelimenin kendisinde acındırma hissi uyandırır diye kısaltmış bernard diye düşünüyordu, hatta bernardın fazla havaya girdiği düşüncesiyle bir gün ona ayar çekmeyi kafasında tasarladı, Bernard john’un somaya mesafeli olmasından, onun annesini sürekli uyutması, bu kafa haline tatile gitmek olarak bahsediliyor kitapta, hatta kullandığı doz miktarı nedeniyle onu yaşlandırıp erken öldürecek olmasından aşırı şikayetçi olmasına değiniyor, bu duruma rağmen lindayı her gün ziyaret etmesinden farklı bir bağlılık duymasından hayretle bahsediyor, tabi bernard john’ un velisi olunca toplumda popülaritesi artmıştır, eski o bireyselliği garipsenmesi kalmamıştır, bu durum john da topluma tam entegre olma amacına dönüşmüştür, hatta öyleki her gün 1-2 kadınla yatmaya başlamıştır. Bunla övünür de olmuş, arkadaşı markovitz bu durumdan rahatsız olunca onun kendisini kıskandığını düşünmüştür, Bu arada lenina da bazen johnla vakit geçirmektedir, ona gerçekten inanılmaz aşık olmuştur, birlikte bir gece vakit geçirmişler, duyu filmine gitmişler(koltuk kenarlarında yer alan iki tane metal çubuğa/topuza(stereoskopik) dokununca filmdeki tüm duygular bedende aynı şekilde oluşmaktadır) sonrasında johnla yatacağını düşünürken, leninayı evinin çatısında bırakıp john arkasına bakmadan helikopterle(taksikopter) geri dönmüştür. Halbuki john aşkını sevgisini pasif agresif yaşamaktadır, ona ve ait olduğu kızılderili kültüre göre kadınlara utangaç yaklaşılır, utana sıkıla flört edilir. Duygular konuşulmaz, o helikopterde bırakılma sonrası lenina kahrolmaktadır, soma ile kendini uyutarak platonik aşkını iç sıkıntılarıtla yaşamaktadır. Vahşiye bu arada yeni dünyanın tüm yerleri gezdiriliyor, avantajları, dışarının dezavantajları öğretiliyor, bilimler önüne seriliyordur, bernard da peşi sıra onu gözlemliyordur. Vahşi annesinin buraya gelmeden önce anlattığı cennet gibi gördüğü dünyayı ve yaşamı, toplumu, burada o kadar da arzu edilir, cennete değer görmemeye başlar, çünkü annesi adeta fabrika ayarlarına dönmüş soma kafasıyla hayattan soyutlanmıştır, hatta kendisinden bile kopmuştur, ölüm pahasına adeta vahşi bölgede kaldığı süreyi telafi amaçlı aşırı dozla kendini uyutuyordur. 12.bölümde Bernard’ın görülmemiş büyüklükte, toplumdaki en üst tabakanın bile katıldığı organizasyonu başlar. Bernard geldiğinden beri bu ilgi alaka karşısında topluma tam entegre olmuş gözü büyülenmiştir. Düzenli Johnu sergileme şeklinde organizasyonlar düzenlemekte kendisine ilgi alaka karşısında tatmin olmaktadır. Herkes tabi aslında john u görmek istemektedir, o yüzden bernarda değerli davranıyorlardır, artık anti sosyal gibi görülmemekte saygı duyulmaktadır bernarda, kadınlar onda sorun yok gibi rahat içten iletişim kurmakta, cinsellik deneyimi yaşamaktadır, tabi bernard artık john’a sormadan bu organizasyonları düzenlemektedir. O en kalabalığı ve toplumun en değerlilerinin katılacağı organizasyon sırasında da bernard ama o artık ona sormadığından sorun yaşarlar, john kesinlikle davete katılmayı istememekte kimsenin karşısına çıkmamaktadır, bu nedenle organizasyon iptal olmuş herkes bu durumdan şikayetçi olmuş, kadınlar bernardla yattıkları için pişman olmuşlar, bernardın geçici özgüven hava balonu patlamış, onu eskisi gibi yargılıyor olmuşlardır. Bernard sonunda sırf john da ötürü kendisine gösterilen ilgi alakanın sarsılması neticesinde iç dünyasındaki enkazı tekrar devralmıştır. Lenina ise john un hayatlarına dahil olması sonrası garip bir melankoli içindedir, üstelik john’un topluluk önüne çıkmamasını bile kendisine yormaktadır.
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya-4 Bernard toplum dışı alemde yaşanan bir gecelik deneyimden sonra planlar yapar, lindayı(vücudu bozulmuş pörsümüş anne olmuş gama eski embriyocu, kızılderililer arasında yetişmiş, anne olmuş kadını) ve oğlu john’u yeni dünyaya getirme planını tasarlar, ta en tepeden izinler alır, o arada lenina ise yaşadığı deneyimin şokuyla dinlenme bölgesinde 6 hap soma yutmuş neredeyse 24 saat dünyaya elveda demiştir. Bernard’ın müdürü, çalıştığı işyerinde, kendisini beklemektedir, doğum/insan üretim evinde, herkesi paydosa davet edip, bernardı soma içmemesi, cinsellikle ilgili farklı düşünceleri ve vahşi bölgeye gitmesi nedeniyle onu anarşistlikle, toplumu bozmakla, isyanla, terörizm ile suçlar, bernardı izlandaya yollatmak, toplumdan aforoz ettirmek istemektedir, savunman var mı diye sorduğunda, linda içeri girer, herkes onun pörsümüş değişmiş vücuduna bakıp kalakalır, müdüre hitap eden linda tomakin ben seni tanıyor hatırlıyorum peki ya sen beni, der müdür oralı olmaz, sonra linda bak çocuğunu doğurdum der, bu sefer çocuk john içeri girer ve baba der, müdür rezil olur, sus pus olur, ve ortamı terk eder, tabi herkes şaşkınlıkla olayları izlemekte bazen bu duruma dalga amaçlı kahkaha da atmaktadır. Müdürün çıkışı bernardı toplumdan dışlama planları ters tepmiş kendisinin işinden ve toplumdan dışlanmasına neden olmuştır. Halbuki kendisi de linda ile daha derin bir aşk yaşamış cinsellik sonrası çocuğu bile olmuştur. Ama gençken yaptığı o vahşi bölge seyahati sonrası topluma tam adapte olarak o çılgın dönemlerini geride bırakmıştır, ama linda çocuğu ile dönünce kendisine pahalıya patlamıştır bu durum. Not : Tomakin müdürün adı.
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya-3 Lenina, işte bizim biraz içine kapanık, farklı sorgulamalar içindeki, hafif sosyal sorunları olan ve bireysel yalnızlık yaşayan, leninayı sadece erkekler tarafından et parçası görülmesine, leninanın da bu bakış açısını normal görmesine, soma kafasına karşı olan bernard ile new meksico(işte vahşilerin yaşadığı dünya dışı bölge) konusunda gezi planı yaptıktan ve çevresine tek eşki kalmadığını da bu şekilde bernard ile fllörtten sonra kanıtladıktan sonra 4 aydır sevgilisi daha doğrusu partneri, çünkü tek eşlilik, bağlılık, sadakat, derin insani hislerle bir insana bağlanma yoktu, daha çok haz odaklı ilişkiler vardı, henry foster ile helikopter gezintisine çıkar,gezi sırasında bir fabrikada camlarda bulunan şişeleri, balonları sorar, sevgilisi de ona ölen vücutlardan çıkan fosforu tutmak için der, öldükten sonra bile topluma hizmet eden bedenlerimizin olması ne mutlu edicidir der lenina da ona, İşte, 1. Kısımda ölümden sonra bile vücuttaki elementlerle vs yakılarak tabiri caizse gübre olarak topluma hizmet etme arzusu ile öğretilmiş telkin edilmiş bir kafayla ölümü bile kucaklamaya hazır yeni dünya insanı, ölümle barışık, ölüm korkusundan soyutlanmış insan modeli. ——- İşte böyle bir ortamda bernard isimli alfa psikolog, lenina ile ilgili iç dünyasındaki düşünce ve hislerle ve onla yaptığı sohbet gezi planı sonrası, o dönemde narin bir ruh halindedir, onun garipliklerini diğerleri küçükken alkole düştüğü şeklinde normal karşılarlar, bernard kendinin en fazla farkına varan biri gibi düşünür, eğer onlara bebeklikten itibaren telkin edilen sözler olmasa, bir de soma etkisi olmasa ne olurdu ne hissederdiyi merak eder, lenina nın da kendini et parçası gibi cinselliğe telkin edilen gönüllü bir yaratık olmasından tiksiniyordur, o böyle olmasa onu nasıl severdimi düşünür, bir gün birlikte vakit geçirirler soma kafasıyla sabaha kadar yatakta vakit geçirmek leninayı gözünde değersizleştirmiştir. Alfalar aşırı özgüvenli yetiştirilir, herşeyi başarabilecekleri inancıyla sonuçta toplumda daha alt tabakada onlara hizmet için büyütülen gamalar vs vardır. Ama alfalar için bu başaramama korkusunun olmadığı toplumda, bir şey planlayınca zorlanma,engellerle karşılaşma hezeyanlarının hiç hissedilmediği bir yaşam döngüsünde, Bernardın en çok merak ettiği ise düşündükleri herşeyi yapabilmek kudretinin olmadığı biri olsak nasıl oldurdu dur. Ne istesek yapıyoruz oluyor, cinsellik bile öyle, sonuçta o toplumda herkes herkes içindir ve çok eşlilik normal olandır, hiçbir engelle isteksizlikle karşılaşmadan herkes herkesle bir gece geçirebilir, yatağa girebilir, herşey bu kadar kolay olmasa nasıl olurduyu sorar düşünür, lenina ile de paylaşır, hatta bu durum, bernardın sorgulamalarını paylaşması, leninayı korkutur bile. İşte bernardın bu kafa ile en azından Ayrı vahşi bölgeye gitme ve bu düşüncelerin doğal yollarla hayat bulduğunu düşündüğü bir ortamı gezme gözlemleme planı vardır, lenina da iç endişelerini, diğer insanların düşüncelerini yenip yaz tatilini bernardla geçirmeye karar vermiştir sonunda, henry ile helikopterle gezmekten aynı şeyleri deneyimlemekten, diğer yerlerden sıkılmıştır, kimsenin gitmek istemediği o yere gitmeye karar vermiştir, bernardla Bernard izin alırken müdürü ona onun yaşlarındayken kendisinin de böyle bir maceraya atıldığını sevdiği bir kadını orada kaybettiğini anlatır, Bernarda iş harici dışarıdaki davranışları, abuklukları nedeniyle, bir zararı olmasa da toplum intibası olarak ekibe zarar vereceğinden, kendini toparlamasını aksi halde izlandaya göndereceği şeklinde tehdit eder. İzlanda toplumdan tüm imkanlardan dışlanmaktır. Adeta o hayatın hapishanesidir. Bernard müdüre karşı kendisini tek bireyselliğinin farkına varan kişi olarak övünürken, müdürü de bernarda nasıl ayar verdiği korkuttuğu hizaya çektiği şeklinde kendisiyle övünüyordur. Tabi ortak tanıdıkları, bernardın arkadaşı o fazla herşeye yeten yetenekli arkadaşıdır. Helmholtz Watson. O da tıpkı bernard bazen ağlamaklı ve fazla kendine güvensizken nasıl ondan utanıyor sinirleniyorsa fazla övününce de ondan sevdiği için bu hallerinden nefret ediyordur. Derken, bernard, lenina ile sonunda vahşi bölgeye giderler. Öncesinde de tatil yeri gibi bir yerde vakit geçirirler, sınırsız kolonya musluklarının olduğu rahatlığın hazın orgazm seviyesinde yaşandığı ama o seviyenin günde birkaç dk veya saniye değil sürekli standart seviyede olduğu, hatta bernard arkadaşı hemholtz’a telefon görüşmesi yaptığında musluğu açık unuttuğunu kapatmasını ister. Neyse ana hikayeye dönelim, vahşi bölge deneyimi, Oradaki insanlar ilkeldir, demir tel koruma vardır bizim dünya ile ora arasında, orayı geçmek isteyen çarpılıp yanar, ayrıca o bölgenin, vahşi bölgenin dışına çıkmakta yasaktır, bir günleri vardır, oradaki insanlar doğar, evlenir, sadece birini sever bağlanır, yaşlanır, hastalanır, aslında biz okurlar için gayet normal insan yaşamları vardır. Oradakiler için bunlar hiç hayal bile edilemeyecek insan özellikleridir. Vahşilerin arasına gittiklerinde ilginç şeylerle karşılaşırlar, Lindayı bulurlar, bernard’ın müdürünün bahsettiği kayıp kadın odur, Müdürü onu öldü sanar, çünkü dönüşte fırtınaya yakalanmışlar müdür bayılmış uyandığında kız arkadaşını, lindayı bulamamıştır. Cesur yeni dünya askerleri onu şehre geri getirdiğinde, linda öldü kabul edilmiştir, halbuki vahşi bölge insanları, sanırım kızılderililer, lindayı alıp toplumlarına getirmişlerdir. Linda da cesur dünya kadını olarak orada yaşamaya başlamıştır, ama daha laboratuvar ortamında embriyo olarak büyümesinden bebeklik dönemine sonraki dönemlere kadar öyle öğretilerle, telkinlerle büyümüştür ki Yaşadığı topluma alışmamıştır, hala telkinlerin etkisidedir, normal düz şu an okurlar olarak kitap dışı hayattaki insan gibi yaşamayı becerememekte, benimseyememektedir, Gerçi bulunduğu toplum, kızılderili bir kabiledir, ilginç ritüelleri, inançları vardır. Linda için soma yoktur, düzenli kontrol vs yoktur, o yüzden yaşlanacak, bildiğimiz toplumsal insan olacaktır. Bernard ve lenina onu bulduklarında, Artık şişko, pörsümüş kirli ve pasaklıdır, yaşlanmaktadır da, elinden her iş gelmez çünkü embriyocu olarak yetişmiş, başka iş bilmemektedir, tüm erkeklerle birlikte olmak onun normal ahlak normudur, tek eşlilik vs anlam veremediği şeylerdir, bu yüzden adamların kadınlarından sürekli dayak yemekte, hor görülmektedir. Annelik duygusu tatmamış olduğundan oğlu johna nasıl davranması gerektiği konusunda hala beceriksizdir. Müdürler aslında cinsel deneyim yaşamışlar ve o toplumda yani vahşi bölgede doğum kontrol yöntemi olmadığından çocuğunı doğurmuştur. Oğlunu hep öte dünyayı överek adeta orayı cennet gibi tanıtarak öğretmiştir, oğlunun en büyük hayali öte dünyaya gitmektir. Oğlunun adı john’dur. Vahşi bölgede Toplumdaki yaşlılar eskiden, tarihten bahseder, hatta bir kısmının sandukalarında eski kitaplar bile vardır. Lenina ve bernard sheckspeare in kitabı ile karşılaşıp şiirlerinden bile okumuştur. Ancak yeni dünya bu toplumun hayatta kalmasına hala şans tanımaktadır. Ellerinde sopa ile olsa da hala tanrıdan, inançlardan, eski kitaplardan iz vardır bu toplumda, soykırıma gitmemektediler.. Nedeni bilinçli mi çaresizlik mi bilinmez ama bu toplumu gören her yeni dünyalı, zaten burayı itici bulup kendi dünyasına dönmeye can atmakta, buranın pisliğine, yaşlıların kırışıklığına, doğum yapan, emziren, çocuklarla oynayan annelere katlanamamaktadır, her tatsız duyguda soma ile kafayı bulup rahatlama imkanı olmayan bu yerden, lenina gezinti sırasında her an bu duyguyu yaşamaktadır, bernard ise durumdan memnundur, zaten leninaya katlanamayacaksa hiç gelmemesini söylemiştir. Orda da hasta eden somaya benzer içkiler vardır. Linda bunlarla rahatlamaktadır. Cesur yeni dünyanın kurucu liderlerince belkide o vahşi bölge, toplumlarından canı sıkılan laboratuvar ürünü, beyni yıkanmış bireylerinin kaçış macerası ama oradaki yaşamı görünce kıyasla kendi toplumlarının kıymetini anlama şeklinde bir emniyet kemeridir.
Alperen Akarslan
Cesur yeni dünya ———2 İnsanlar kast sistemi gibi, sınıfsal ayrımlarda üretilmekteydi, Epsilonlara ve gamalara az kimyasal verilmekte, gelişimleri yavaşlasın diye,, tam emre itaat etmeleri için fazla beyin fonksiyonları gelişmesin diye alkol fazla vererek vs. geri kalmaları sağlanırdı. Tabi toplumdaki patron tarzlılar alfalardı, Çalışanlar, işçiler, bir nevi köleler ise gamalardı. Bir de lenina var çok hoş bir kadın, herkes ona hayran aşık, Lenina grubundaki çoğu erkekle bir gün geçirmiş Ama kitataki zamanda şu an tek eşli, 4 aydır henry ile çıkıyor ama bu o toplumda yadırganır birşey Bunu annesiyle konuşmuştu, lenina içinden gelmediğini tek insanla oynaşmanın ne yanlışı olabilir ki yi düşünürken, annesi gayret etmelisin, unutma herkes herkes içindir diyordu, o da denemeye karar vermişti, o yüzden herkesin kaçtığı itici gelen bernard dikkatini çekmekteydi ona herkesin yanında seslenip çıkma teklif etti, bu da sadece henry ile beraber olmadığının ilanı oldu, Bernard ise biraz içine kapanıktı, hakkında dedikodular vardı, kanına biraz alkol karıştı diye, biraz sosyal sorunları vardı, örneğin çalıştığı yerdeki tüm erkeklerin lenina hakkında konuşması onu rahatsız ediyordu, onu et parçası gibi görmeleri, lenina nın da bu bakış açısını benimsiyor olması, onu daha da sinirlendiriyordu, öte yandan reddedilmekten korkuyor lenina ya çıkma teklif edemiyordu, boyu normal alfalardan biraz kısaydı, o yüzden alfalara hizmet için yaratılan gruplar bu boy farkından dolayı onun emirlerine lakayt yaklaşabiliyordu, boyla statü arasında garip bir bağlantı vardı bilinç altlarında, lenina berbardla temmuz gezmesi istiyor new meksikoda onla vakit geçirmek istiyordu, işte şimdi lenina ile çıkma teklifi fırsatı gelmişti, ama hemen evet dememişti, konuşmanın ardından lenina da henry ile helikopter turu yapmaya gitmişti. İşte bu boy kısalığı hafif narinlik bernartı akranlarından uzaklaştırmış bireyselliğinin farkında vardırmıştı, işte onun fazla yetkin olması nedeniyle benzer empati yaşadığı bir arkadaşı vardı O da fazla akıllı olduğundan her konuda aşırı başarılı olduğun garip bir farkındalıkla herşeyi reddeder olmuş o da öyle bir gönüllüğü yalnızlığa karar verir olmuştu İşte bu iki arkadaş zaman zaman bir araya gelip laflıyordu, bernart tabi ağlıyordu bazen dertlerinden bahsederken, arkadaşı ise içten az gururlu diye bernarttan utanıyordu. Bu arkadaşın adı Helmholtz Watsondı.