SENECA VE STOACILIK FELSEFESİ
2023 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 13:26
''Zamanını kendisi için kullanan insan her gününü son günüymüş gibi düzenler, yarını arzulamaz ve yarından korkmaz. '' Seneca Kitabın çok fazla sevdiğim kısımlarından sadece birisi... Erdemli yaşamaya dair, zamanımızın ve şimdiki anın kıymetine dair, harika fark ediş ve tavsiyelerle dolu bir kitap, bir süredir Stoacılık Felsefesi üzerine kitaplar okuyup videolar izliyorum. Yaşamıma uydurduğum, farkında olmadan aynısını yaptığım birçok öğreti var bu kitapta... Sadece çok kafamı karıştırıyor şu mesele; vaktimi nasıl istediğim gibi değerlendiriyorum? Kimseye zorunda olarak Hanım ya da Bey demeden, istemediğim kimse ile görüşmeyerek, istediğimde uzun yürüyüşler yapıp, dünyanın her yerine seyahat ederek, ilgimi çeken konular hakkında tüm günümü o konuyu araştırmaya adayarak??? Maddi imkanım olmasa bunların yarısını yapamam. Friedrich Nietzsche Aylaklığa zaman bulan mutlu kimseler düşünce üretir. Haruki Murakami Gerçek sanatı doğurmak için kölelik sistemi olmaz bir gerekliliktir. Antik yunanlarda böyle düşünüyorlardı, köleleri tarlalarını ekip biçerken yemeklerini hazırlayıp gemilerinde kürek çekerken şehirliler Akdeniz güneşinin altında kendilerini şiire verip matematikle uğraşıyorlardı. Onlar için sanat böyle bir şeydi. Hayatta herkese biçilmiş roller var ve hiçbiri bir diğerinden daha az kıymetli değil. Hepimiz elimizi eteğimizi çeksek dünya işlerinden sadece anın keyfini çıkarsak bu dünya nasıl dönecek? Filozoflarda tüm çağlara hizmet etmiş, düşünme biçimleri öğretmiş, insanın anlam arayışında rehberlik etmişler. Yine kitaptan çok sevdiğim bir alıntı ile incelememi bitiriyorum. Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine ''Nankörlük etmediğimiz sürece, kutsal fikirleri olan o olağanüstü kişiler bizim için doğmuş ve bize bir yaşam hazırlamıştır. Başkalarının çabasıyla, karanlıktan aydınlığa çıkmış en güzel şeylere yönlendiriliriz, hiçbir çağla ilgili bize bir yasak konmaz, hepsine kabul ediliriz ve ruh yüceliğimiz sayesinde insani zayıflığın dar sınırlarını aşmamız mümkün olursa, içinde dolaşabileceğimiz zaman genişler.''
Edebiyat-Düşünce
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202514,5bin okunma