Kitap aniden güç zehirlenmesi yaşayarak tarikata benzer bir yapı kuran Gökhan ve buna sebep olan yazılımcı(ismini unuttum) bir adamın ürettiği yapay zekanın kararlarının nelere sebep olduğunu gösteren bir kurguya sahip.
Kitapta bastıra bastıra verilen alt mesajlar o kadar çok hoşuma gitti ki. Birkaç tesadüfi olayla insanların nasıl bu kadar galyana gelip canları pahasına sadece bir kişinin peşinden ilerleyecekini çok net bir şekilde satırlarda okuyabilme fırsatı sağlamış Afşin Kum
Şimdi gelelim negatif eleştirilerime...
Kitabın sonunun farklı olabileceğinin kanısındayım ve sanki gerçekten kitap son on beş sayfada bitirilmek için bitirilmiş gibi aceleyle olaylar gelişti ve bitti. Yani kitabın %90 95’i Gökhan’ın tarikatı ve onların neler yaptığını okumakla geçti. Yapay zekanın özellikleri veya neyi neden yaptığının nedenleri çok net bir şekilde açıklanmadı sadece dini bir tarikatın kurucusu olan Gökhan’ın sürekli verdiği vaazları okumuş olduk. Yani biraz kitap ortaları geçtikten sonra bilim kurgu olayları daha aktif olmaya başladı. Öncesinde sıradan bir adamın tarikata benzer bir yapıyı kurarken kendini peygamber boyutunda sayarak buna göre vaazlar vermesi konu alındı. Yapay zekanın yani Kübra’nın açıklandığı sahneler Gökhan’ın verdiği vaazların onda biri bile değildi.
Kitabı okurken gerçekten dini bir tarikatın gelişimini okuyorum sanarak bırakmak istediğim anlar oldu tabi bu Kübra’nın, yapay zeka olduğunu öğrendiğimde bir şekilde okumayı sürdürdüm.
————————————————————————
Bundan sonrası kitabın detaylı özeti olduğu için kitabı okuyacaksanız ve spoi görmekten rahatsız oluyorsanız devam etmeyiniz...
Özetle kübra adında bir yapay zeka yapılıyor ve bu yapay zeka dünyayı ele geçirmesi için kodlanılıyor ve bunu denemek için aktif ediliyor. Birden fazla insana aynı mesajı atıyor ve etkileşimde bulundukça tüm alt yapıları mesajları sosyal medya hesaplarını kullanarak kendi algoritmasıyla karşındaki kişiye dünyayı ele geçirmesi için yardımcı oluyor.
Gökhan karakteri sıradan bir imalathanede çalışan bir adam ve spor kulübü açmak gibi bir hayali var. İşten çıkıp tazminatını alarak bu hayalini gerçekleştirmek istiyor ama bazı olumsuzluklarla karşılaşıyor. Tabi Kübra dediğimiz bu yapay zekayla konuştukça bu olumsuzluklar artıları dönmeye başlıyor. Örneğin adamın birine senin oğlun yanlış tanıyla hastanede kalıyor aslında o hasta değil başka doktora göster diyor ve bu Kübra’nın elde ettiği bilgilerle gerçekten çocuğun hasta olmadığı ortaya çıkıyor, bunun gibi olaylar yaşandıkça da birden herkes Gökhan’ı n sohbetlerine katılmaya başlıyor. Bir nevi tarikat kuruyor ve Kübra insanları ele geçirecek seçeneklerle beraber Gökhan’ı bir tarikatın lideriymiş sıfatına kadar getiriyor ve dünyayı ele geçirme görevini tamamladığı için kendini kapatıyor ve bir daha Gökhan’a mesaj yollamıyor.
Tabi bunu yapan yazılımcı ve ekibi fark ettiğinde çoktan Gökhan’ın yüzlerce insana hitap eden bir tarikatın lideri olma vasfının olduğunu görüyorlar ve ona bunun Allah tarafından ona verilmiş bir yetenek değil kendilerinin ürettigi yapay zeka sayesinde olduğunu söylüyorlar. Tabii güç zehirlenmesi yaşayan gökhan tüm bu olayların Allah tarafından ona bahşedildiğini söylüyor vs vs.
————————————————————————
Kitap metrobüs yolculuğumda bana eşlik ettiği için çerezlik okudum sayılır. Yani bu kitap evde keyifli bir anımda açıp okuyabileceğim tarzda bir kitap değil ama arada kafa dağıtmalık tarzı okunacak bir kitap olduğu için okuyup okumamak sizin tercihiniz.
İyi okumalar