Şubat 2020
April Yayıncılık

Allah’ın İsimlerinden Biri O - Kübra
2025 41. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2025 19:18
Kübra bana bir kez daha bilgisayar, yapay zeka, program kodları ve verilerin yanlış ellerde ve deneylerde insan hayatını hangi noktaya getirebileceğini gösterdi. Ana karakter Gökhan Şahinoğlu, İstanbul Ormancılar’da yaşayan kendi halinde bir imalat ustası. Yakın gelecekte evlenmeyi düşündüğü bir Merve’si var. Annesi, kız kardeşi olan ve kendisine saygı duyulan bir mahallede yaşıyor. Elbette pek çok erkek gibi futbol oynamayı seviyor. Mahallesinin amatör ligde oynayan bir takımı var. Gökhan, gelecekte spor kulübünün başına geçmek istiyor ve halı sahanın da soyunma odalarından, tribünlerine kadar her detayını onarmayı güncel, güzel hale getirmeyi düşünüyor. Hayalleri yarım mı kalacak yoksa onu bir Mesih mi yapacak? Bu noktada Berk-Selim-Deniz üçlüsünü görüyoruz. Adına KÜBRA dedikleri (Knowledge Unit Based Reasoning Automaton) projesi ile pek çok paralel işlem yaparak sinirsel ağlar için optimize edilmiş işlemciler kullanıyorlar. Dev bir bulut sistemi ve kişilerin pc, telefon, geçmiş pek çok kayıtlarına da ulaşılabilir hale getiriyorlar. Berk, yanlarında çalışan Adem’den gizli bir şekilde KÜBRA’nın farklı platformlarda “soultaç” isimli uygulamadan farkı yerlerde yaşayan 86 genç erkeğe şu mesajı göndermesini istiyor: “Sen farklısın.” Ve tahmin edeceğiniz gibi o 86 erkekten biri de Gökhan. Böylelikle Gökhan, o mesajı ve devamında Kübra’dan gelen mesajları Allah’ın kendisi ile bir konuşması olarak düşünüyor. Bu kitabın tüm detaylarını örümcek ağı gibi birbiri içine geçmiş bağlantılarını ve devamını okumanızı tavsiye ediyorum. Netflix’te iki sezon dizisi de mevcut olan Kübra, değerli yazar Afşin Kum tarafından kaleme alınmıştır. İmza gününde de kendisi ile sohbet etme fırsatım oldu. Kendisi de dizi ile kitap arasında aynı doğrultu tam olarak olmadığını söylüyor. Bence
2025 28. kitabı
Okunma: 11 Mart 2025 10:45
Afşin Kum’un Kübra adlı romanı, Türk edebiyatında pek alışık olmadığımız türlerden biri olan distopyaya ait. Ama bu distopya yalnızca teknolojik bir gelecek kurgusu değil; aynı zamanda inanç, aidiyet, birey olma ve otoriteye teslimiyet gibi çok katmanlı meseleleri tartışan bir metin. Hem çarpıcı hem de rahatsız edici bir roman çünkü insana dokunduğu yerler oldukça tanıdık. Konusu ve Yapısı Romanın merkezinde, dini içerikli mesajlar veren yapay zekâ “Kübra” var. Kahramanımız Gökhan, oldukça sıradan, yalıtılmış, yönsüz bir genç. Hayatına bir anlam ararken karşısına çıkan Kübra, ona mesajlar vermeye başlıyor ve bu mesajların doğruluğu zamanla onu inandırıyor. Giderek bu dijital sesin “kutsal” bir güce sahip olduğunu düşünmeye başlıyor. Roman ilerledikçe Gökhan sadece kendi yaşamını değil, çevresini de Kübra’nın yönlendirmesiyle şekillendirmeye başlıyor. İşin korkutucu tarafı, onun gibi binlerce insan olması. Ve bu insanlar, tek bir merkezden yönetiliyor ama bunu ilahi bir boyutla yorumluyorlar. Dil ve Anlatım Afşin Kum’un dili açık, sade ama bu sadelikte bir soğukluk var. Yani karakterin duygusal kopukluğunu, dünyaya karşı olan yabancılaşmasını hissettiriyor. Özellikle Gökhan’ın gözünden anlatıldığı için, onun düşünce tarzını, dönüşümünü neredeyse içselleştiriyorsun. Anlatıcı ile empati kurmak kolay değil ama bu da yazarın bilinçli tercihi gibi. Çünkü anlatıcı, bizde sorgulama uyandırmalı; körü körüne bir bağ kurmamıza izin vermemeli. Temalar • İnanç ve İtaat: Romanın en güçlü temalarından biri. İnsanın bir şeye inanma ihtiyacı ve bu ihtiyacın nasıl suistimal edilebileceği oldukça çarpıcı şekilde işleniyor. • Yapay Zekâ ve Kontrol: Kübra’nın “ilahî” bir yerden değil de algoritmik bir yerden gelmesi, gerçekliği çok daha tehdit edici kılıyor. Bu sistem, aslında
KübraAfşin Kum · April Yayıncılık · 20201,075 okunma
Sen Gerçekten Farklı Mısın?
2025 13. kitabı
Okunma: 15 Mart 2025 12:55
Afşin Kum ülkemizde kalitesi ya da başarısı tabii ki tartışılabilir birisi olsa da, yaptığı işte nadir bulunan kalemlerden olduğundan fazlası ile saygı duyulmayı hakeden birisi. Distopya türünde ülkemizde bir başkası daha var mı, şu an inanın anımsıyamıyorum. Afşin Kum Boğaziçi gibi çok önemli bir üniversiteden bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirerek mezun olmuş. Zaten bu bilgisayar merakını ve bilgisini Kübra kitabında görüyorsunuz. Adını iki Netflix yapımı olan Sıcak Kafa ve Kübra kitaplarının dizi uyarlaması tüm Türkiye'ye duyurdu. Televizyon ve sinema bölümü ile ilgili de eğitimi olan yazar, başarısını bu yapımlarda göstermiş ve devam edeceğinden de şüphem yok. Kendisi Afili Filintalardan olup, OT dergisinde de yazmaktadır. Afili Filintaların özgün kalemleri gerçekten çağdaş edebiyatımızda kıymetli. Konu bence aşırı beğenip beğenmeme konusu bu arada değil. Konu tamamen bu cüretkarlığa ve denenmeyene olan kendimce bir saygı diyebilirim. Kübra kitabına gelecek olursak; kitap biraz önce de dediğim gibi denenmemiş kendi edebiyatımız nazarında bir eser. O yüzden iyi bir başlangıç eseri olarak bence değerlendirilmeli. Geçmişimizde Le Guin, Ray Bradbury gibi önemli distopik yazarlarımız olsaydı şu an daha farklı inceleme yapabilirdik belki bilemiyorum ama şu bir gerçek ki kendi kategorisinde ve altyapımızda olmayan bir şeyin denenmesi olarak yorumlayacağımızda bence bu kitap kaliteli bir eserdi. Kitap aslında başlangıç bölümlerinde bir kahramanlık hikayesi düzeyinde ilerleyeceğini bizlere gösteriyor. Bir kaza yapan arabadan çocuk kurtarma mevzusu ile başlayan ve evet ben sanırım özel bir kişi olabilirim moduna giren baş karakterimiz Gökhan, soultouch adında uygulama indiyor ve bir anda kendisine bu uygulama sen farklısın, özelsin, başkasın minvalinde bir mesaj
İnanç mı? Algoritma mı?
2025 166. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 23:16
Afşin Kum ’un Kübra romanı, dijital çağın en derin sorgularından birini edebi bir zeka ile ele alıyor: “İnanç artık kimin elinde?” Bir gün bir mesaj gelir. “Sen farklısın" Ve o andan itibaren kahraman Gökhan’ın dünyası, görünmez bir sistemin ağına takılır. Yapay zekâ, inanç, güç, kitle psikolojisi ve insanın anlam arayışı… Hepsi bu hikâyede, bir kodun satırları arasında çarpışıyor. Roman, modern dünyanın görünmeyen putlarını sorgulayan bir içsel yolculuğa dönüşüyor. Afşin Kum ’un kalemi, hem matematiksel bir zekâyı hem de derin bir sezgiyi barındırıyor. Cümlelerinde sade ama vurucu bir ritim var. Olay örgüsünden çok fikirlerin yankısı ile ilerliyor roman. Okurken kendini bir distopyada değil, bugünün içinde buluyorsun. Yazar’ın anlatımı, felsefi sorgulamalarla örülmüş bir psikolojik bilimkurgu atmosferi yaratıyor. Gerçekle sanalın, inançla manipülasyonun, insanla makinenin çizgisi ustalıkla bulanıklaştırılmış. Bu kitap, bir hikâyeden fazlası. Okudukça insan, “ben gerçekten neye inanıyorum?” diye sormaya başlıyor. Bir yazılımın yönlendirdiği topluluklar, bir yapay zekâya “peygamber” gözüyle bakan insanlar, ve sonunda kendi benliğini bulmaya çalışan bir birey. Kübra kitabı bana gösterdi ki, bazen en tehlikeli virüs, zihnimize yerleşen yanlış inançlardır. Roman sadece konusu ile değil, diliyle de düşündürüyor. Yazar, kısa ama yoğun cümlelerle gerilimi diri tutuyor. Bir yandan akıcı, bir yandan metaforlarla dolu bir anlatım var. Bazı bölümler bir şiir kadar sembolik; bazıları bir laboratuvar kadar gerçek. Bu denge, kitabın edebi değerini sıradan bir distopyanın çok ötesine taşıyor. Bu kitap bitince bir sessizlik çöküyor içe… Çünkü Afşin Kum sadece bir roman anlatmamış; modern insanın ruhsal krizini kodlamış. Okuyucu olarak ekrandan uzaklaşıp aynaya bakıyorsun Ve
2024 22. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 22:13
Kitabı okumadan önce dizisini izlemiştim ama kitabı okumak her zaman daha iyi bir seçenek daha fazla ayrıntıya yer veriyor. Kitabın konusu yapay zekanın günümüzde insan hayatı üzerindeki etkilerine yaratacağı olağanüstü olaylar ve kaos’un ne derece etkili olabileceğini gösterdi. Karakterimiz Gökhan’ın çocukluğundan beri anlam arayışını bir uygulama ile nihai sonuca nasıl ulaştığını Kübra adlı yapay zekanın kendisini Allah rolünde ön plana çıkararak, gökhanı seçilmiş kişi olarak göstererek kullanmasını anlatıyor.
2025 23. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 22:05
Afşin Kum'a övgülerle başlamak istiyorum. Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. Zaten bu bilgisayar merakını ve bilgisini kitapta görüyoruz. Yazarı bu kitabı ile tanıdım. Kitabı bitirdiğimde -şaka değil- gerçekten ayağa kalktım ve bir dakika boyunca ayakta alkışladım yazarı. Ben gerçekten çok beğenerek, çok sarsılarak, böyle gerçekten kanımın donduğunu hissederek okudum kitabı. Olay örgüsü, olayların birbirine zekice bağlanması, teknolojinin, yapay zekanın insanın hatta kitlelerin hayatı üzerine etkilerini, program kodları ve verilerin yanlış ellerde ve deneylerde yaratacağı olağanüstü olaylar ve kaosun ne derece etkili olabileceğini gösterdi kitap bize. Yapay zekanın nasıl tehlike yarattığını adım adım işlemesi, zeka ürünü bir kitap. Olmaz mı? Olur valla. Belki de böyle oluyordur bu işler diye diye ürpererek okudum kitabı. İnanç ve itaat, yapay zeka ve kontrol, yalnızlık ve kimlik arayışı, sistem eleştirisi... Distopik bir kurgu değil aslında çok gerçek bir hikaye. Bugünün Türkiye'sine, toplumsal yapısına, dijitalleşme ile değişen inanç birimlerine dair çok keskin gözlemler var kitapta. Çok değerli bir kitap olarak kalacak hanemde. Dizisinin kitap kadar güzel olamayacağını bilerek izleyeceğim sırf meraktan. Tabii ki hemen Sıcak Kafa'yı sipariş ediyorum!
2023 77. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2023 17:29
Afşin Kum'un ilk kitabı "Sıcak Kafa"dan sonra Kübra'yı hiç tereddütsüz aldım ve okudum. İyi ki okumuşum. Bilim-kurgu alanında Türk yazarların güzel eserler çıkarmaları çok hoşuma giden bir durum. Kübra'mız, Berk ve Selim'in yarattığı bir yapay zeka. Lakin ilk başta bunu bilmiyoruz tabii. Berk gizlice Kübra'ya bir görev veriyor ve olaylar gelişmeye başlıyor. Kübra (nam-ı diğer Knowledge Unit Based Reasoning Automation) sanal dünya üzerindeki bir siteden 80 küsür kişiye mesaj gönderiyor, olasılıkları değerlendiriyor ve sonunda geriye bir kişi kalıyor; Gökhan Şahinoğlu. Gökhan; bir imalat atölyesinde çalışan inancı oldukça kuvvetli, olgun ve saygın bir insan. Zaten hikayenin çıkış noktası da bir anlamda inanç oluyor. İlk başta mesajları ciddiye almayan Gökhan, sonrasında gelen mesajların çoğalması ve Kübra'nın herkes hakkında her şeyi bilmesinden dolayı meraklanıyor ve olaylar çok farklı bir yöne doğru evriliyor. Buraya kadar bahsedilenler ilginizi çektiyse kitabı mutlaka okumanızı öneririm. Çünkü biraz daha anlatırsam hikayenin tamamını anlatıp gizemini kaçıracağım:) Anlatım akıcı, Kurgu muazzam, Hikaye enfes... Kalemine sağlık sevgili Afşin Kum! Keyifli Okumalar!
2025 24. kitabı
Yapay zeka, son yıllarda oldukça popüler bir kavram... Böyle bir girişimin temelleri yirmi sene önceden atıldı, günümüzde geldiği noktada ise hayretler içinde kalıyoruz. Ulaşabileceği noktaları düşününce gerilmiyor değiliz. Yapay zeka giderek daha korkutucu bir hal alıyor. Gelecekte her konuda söz sahibi olacakmış gibi ilerliyor. Konumuz yapay zeka iken, Afşin Kum'un yazmış olduğu "Kübra" adlı roman; yapay zekanın nasıl korkutucu bir boyutta olabileceğini ve kitleleri nasıl birbirine düşüreceğini vurguluyor. Yazarımız insanların aklına, insanların zaafına, dinin görünmeyen temeline, din alet edilerek yapılabilen manipülasyona, makineleşmeye, yapay zekaya, yapay zekanın sorgulattığı ahlak kavramına dikkat çekiyor. Yapay zeka ve insan karışımı bir kaosun ne kadar tehlikeli olacağını gözler önüne seriyor. Üslup olarak yalın bir dil kullanıyor; lakin sürükleyicilik açısından sıkıntı var,bazı yerlerde akmıyor. Gelişme ve sonuç açısından kurguyu zayıf bulduğumu da söylemeliyim. Ayrıca romanın aynı adla dizi olarak uyarlandığını ve Netflix'te yer aldığını belirteyim. Gökhan Şahinoğlu ana odağımız... Ailesiyle birlikte mütevazı bir hayat yaşarken bir imalat atölyesinde çalışıyor. Çalışkanlığıyla herkesin dikkatini çekmekte... İş dışında halı sahaya uğramsyı seviyor ve sevgilisiyle vakit geçiriyor. İnançlı biri, genç yaşına rağmen olgun biri olarak görülüyor. Bir süredir bir üyesi olduğu bir sosyal medya mecrası kullanıyor. Günün birinde burada "Kübra" adlı bir kullanıcıdan "Sen farklısın." şeklinde bir mesaj alıyor. Mesaj dikkatini çekse de bu iletiye bir ehemniyet vermiyor. Mesajlar giderek artarken Gökhan bu "Kübra" kullanıcısının kendisi ve çevresi hakkında çok şey bildiğini anlıyor. Böylece inançlı Gökhan da meraklanmaya başlıyor. Burada "Kübra" adlı profil, aslında bir
Kübraa kübraaa
2023 7. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 17:42
Kitap aniden güç zehirlenmesi yaşayarak tarikata benzer bir yapı kuran Gökhan ve buna sebep olan yazılımcı(ismini unuttum) bir adamın ürettiği yapay zekanın kararlarının nelere sebep olduğunu gösteren bir kurguya sahip. Kitapta bastıra bastıra verilen alt mesajlar o kadar çok hoşuma gitti ki. Birkaç tesadüfi olayla insanların nasıl bu kadar galyana gelip canları pahasına sadece bir kişinin peşinden ilerleyecekini çok net bir şekilde satırlarda okuyabilme fırsatı sağlamış Afşin Kum Şimdi gelelim negatif eleştirilerime... Kitabın sonunun farklı olabileceğinin kanısındayım ve sanki gerçekten kitap son on beş sayfada bitirilmek için bitirilmiş gibi aceleyle olaylar gelişti ve bitti. Yani kitabın %90 95’i Gökhan’ın tarikatı ve onların neler yaptığını okumakla geçti. Yapay zekanın özellikleri veya neyi neden yaptığının nedenleri çok net bir şekilde açıklanmadı sadece dini bir tarikatın kurucusu olan Gökhan’ın sürekli verdiği vaazları okumuş olduk. Yani biraz kitap ortaları geçtikten sonra bilim kurgu olayları daha aktif olmaya başladı. Öncesinde sıradan bir adamın tarikata benzer bir yapıyı kurarken kendini peygamber boyutunda sayarak buna göre vaazlar vermesi konu alındı. Yapay zekanın yani Kübra’nın açıklandığı sahneler Gökhan’ın verdiği vaazların onda biri bile değildi. Kitabı okurken gerçekten dini bir tarikatın gelişimini okuyorum sanarak bırakmak istediğim anlar oldu tabi bu Kübra’nın, yapay zeka olduğunu öğrendiğimde bir şekilde okumayı sürdürdüm. ———————————————————————— Bundan sonrası kitabın detaylı özeti olduğu için kitabı okuyacaksanız ve spoi görmekten rahatsız oluyorsanız devam etmeyiniz... Özetle kübra adında bir yapay zeka yapılıyor ve bu yapay zeka dünyayı ele geçirmesi için kodlanılıyor ve bunu denemek için aktif ediliyor. Birden fazla insana aynı
Roman
2024 52. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 22:55
Kübra isimli bir yapay zekanın onu üreten kişiler tarafından verilen bir komutla ülke yönetimini dini yollarla ele geçirmesini konu alan bir kitap. Yapay zekanın insan zaafını kullanarak neler yapa bileceğine bir örnek olmuş bence.

Afşin KumYazar · 3 kitap
1972 İzmir doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği, Bilgi Üniversitesi’nde sinema-televizyon öğrenimi gördü. 1997’den bu yana çeşitli kurumlarda yazılımcı ve proje yöneticisi olarak çalıştı. Doksanlı yıllardan itibaren müzik ve senaryo çalışmalarında bulundu. 2010 yılında Afili Filintalar sitesinin kurucuları arasında yer aldı. Burada ve Ot dergisinde deneme ve öyküleri yayınlandı. 2016 yılı Kasım ayında ilk romanı Sıcak Kafa okurla buluştu.