Sıcak Kafa

Afşin Kum
2016
April Yayıncılık

Sıcak Kafa - A. KUM (Biri en kötüsü korona mı dedi!)
2022 123. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 23:55
Bir kitabın filmi/dizisi çekildiyse önce kitaptan mı başlarsınız yoksa filminden/dizisinden mi? Kendi adıma bambaşka bir şey denedim bu eserde: Kitap ile diziyi eşgüdümlü olarak götürmek... Bir salgın yaşadık dünyaca... Hâlâ da yaşamaya devam ediyoruz demek yanlış olmaz. Maske ile kendimizi korumaya çabaladığımız, temasla bulaşan bir salgın. Birkaç yıl öncesine kadar kimin aklına gelirdi değil mi? Peki şimdi gözlerinizi kapayın ve düşünün... Kulaktan kulağa konuşarak yayılan bir salgın. Bu hastalığa yakalananlar "abuklamaya" başlıyorlar ve bu abuklamaya maruz kalan herkes hastalığı kapıyor, abuklamaya başlıyor. Tıpkı korona sürecinde olduğu gibi... Maske yerine kulaklıkla korunabiliyorsunuz yalnızca. Konuşarak dahi anlaşmakta zorlandığınız insanlarla konuşmadan anlaşmak zorundasınız şimdi. "Kafamın içindeki bu zehirle yaşamak ve onu herkesten gizli tutmak zorundayım." (s. 11) Okurken en çok dikkat çeken noktalardan biri de salgın karşısında hükumetin takındığı tutum... Yer yer Körlük kitabını da anımsattı bana. Sanki hepsini bir yere toplamak ve kaderlerine terk etmek gibi... Herkes hasta ve bu hastalığa karşı bağışıklığı olan biri: Murat Siyavuş. Yine Körlük kitabından bir kahramanı anımsatıyor değil mi? "İnsanların birbiriyle konuşmaya korktuğu şu zamanlarda hangimiz yalnız değiliz ki!" (s. 11) Okuma sürecimde paylaştığım bu söz aynı zamanda sizlerden en çok etkileşim alan söz oldu. Çağı öyle güzel anlatmış ki okurken birçoğunuz kendinizi buldunuz. İçinde yaşadığımız zamanı bir cümle ile anlatacak olsam bu cümleyi seçerdim. Kimse kimseyle konuşamıyor, iletişim kurmaya çalışıyor insanlar yalnızca, mümkün olduğunca onu bile yapmamaya gayret ediyorlar hatta. Kesişmeden geçip gitmek... "Ne kadar tuhaf! Sanki benim hayatım değil de gece yarısı televizyonda izlerken
Bilim-Kurgu
bizden distopya
·192 syf.·
2021 28. kitabı
Storytel önerisi üzerine bu eseri dinledim. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim ki kesinlikle okunmasını öneriyorum. Yazar eserini pandemi sürecinde yazmış olsa inanırdım. Okuduktan epey sonra basım tarihini merak ettim ki 2016 imiş. Çünkü eserde bir pandemik hastalık söz konusu. Fakat hastalık fizyolojik bir hastalık da değil tamamen: Abuklama isminde. Konuşarak zihinlere bulaşıyor ve hastalığa (?) yakalananlar karantina bölgelerinde yaşıyor. Hastalık konuşarak bulaştığından, insanlar birbirleriyle konuşmayarak hayatın gereklerini yerine getiriyorlar. Mesela alışveriş yaparken bulamadığınız ürünün yerini bile kimseye soramıyorsunuz. İnsanların birbirlerine soru dahi sormamaları üzerine kurgulanan (kurgulanmak zorunda kalınan?) bir yaşam... Eserin sonunu nedense daha çarpıcı bekliyordum. Mesela aslında hasta olduğu sanılanların 'normal' ve normal olduğu sanılanların esasen karantinada yaşadıkları gibi bir sonuca varılmasını umdum nedense. Buradan aslında zaten abuklama hastalığının bizatihi postmodern hayatımızın kendisi haline geldiği sonucu çıkabilirdi. Fakat mevcut haliyle de yazar bize başka bir açıdan çok çarpıcı bir sorgulama yaptırıyor. Bazıları şunlar: # Yönetimler bazı sorunları, daha büyük önlemler alabilmenin meşru gerekçesi olsun diye perçinliyor mu? Örnek: 11 Eylül saldırısı sonrası ABD'de alınan önlemler. # İnternetin varlığı hayatımızı nasıl etkiliyor? Yalnızca saçma bulduğumuz için videoları izleye izleye aslında saçmalama meraklısı ve saçmalamaya çalışan bir topluluk mu olduk? # İnsanların birbiriyle iletişmez hale gelmesi bir çeşit distopya mıdır? Neden izole olmak lazımdır? Ülkemiz yazarlarından da sevilen distopyalar çıksın. Ne mutlu! Birkaç yıl öncesinden, şimdi içinde yaşadığımız ve kanıksamaya bile başladığımız distopik halleri almış
2024 6. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2024 04:23
Sıcak Kafa, distopik bir bilimkurgu eseri. Kitapta “abuklama” ismiyle geçen bu hastalık, insanlar arasında konuşmayla yayılıyor ve insanların mantıklı cümleler kurmasına engel oluyor. Birisi yanınızda bu saçma cümleleri kurmaya başladığında siz de abukluyor, yani normal düşünme ve cümle kurma yetisini kaybediyorsunuz. Netflix’in aynı isimde dizileştirdiği bu kitap, aslında dizisinden çok farklı. “Ben Efsaneyim” seviyesinde farklı olmasa da, gerçekten ciddi farklar mevcut. Kitap, daha önce abuklamaya maruz kalıp hastalanmış, ancak sonradan arkadaşı Özgür’ün kendisine uyguladığı tedaviyle iyileşmiş Murat Siyavuş’u anlatıyor. Aslında Murat, tam iyileşmiş de sayılmaz. Abuklamıyor ve sağlıklı düşünüyor, ancak aklını fazla çalıştıran eylemlere maruz kaldığında akıl sağlığını kaybedecek gibi oluyor. Bu esnada da kafası ısınıyor, yani aslında ateşi çıkıyor, ancak sadece kafa bölgesinde. Kitabın ismi de buradan geliyor. Kitaptaki hastalık diziden biraz farklı. Abuklar kendi aralarında kavgalara tutuşuyor, şiddet gösteriyor ve kimileri intihar ediyor. Dizide hiçbir mantık yürütme yetisi gösteremeyen abuklar, kitapta aslında kendilerinin akıllı olduğunu düşünen ve kendi dünyalarında mantık yürüten insanlar. Karakterler arasında farklar da var, Şule ve babası Fazıl Bey’in karakter değişiklikleri, dizide görülen isyancı grubun kitapta olmaması, Haluk karakterinin kitapta “Alfa Abuk” olarak görülmemesi, sonunun tamamen bambaşka oluşu gibi farklılıklar mevcut, bu da aslında neredeyse tamamen değişik bir hikâye sunuyor okuyucuya. Yine dizide olup kitapta olmayan karakterler de mevcut, buna Maksu-D ya da Anton gibi ana karakterler de dahil. Genelde tersi olur ama, bu sefer dizi, kitabı güzelleştirmiş. Hikâyeyi derinleştirmiş ve ortada olmayan birçok enteresan nokta yaratmış. Kitap,
2023 12. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2023 16:56
Korona da neymiş siz bir de ARDS'yi görün! Bu hastalık yapısı gereği iletişimi imkânsız hale getiriyor. Kelimeler aracılığıyla bulaşan bir hastalıkla nasıl baş edebilirsin ki? Bir kez 'abuklamaya' başladın mı bir daha bırakamıyorsun. Sadece tedbir alabilirsin. Koronadan nasıl maske ile korunduysak ARDS'den de kulaklıkla korunulabiliyor. Ama bunun bir tedavisi yok...yani bilinen bir tedavisi yok. Ve tabi bu hastalığa karşı bağışıklığı olan baş karakterimiz Murat Siyavuş... Aslında Murat ARDS tedavisi görmüş ve tedavinin başarı(!) ile sonuçlandığı nadir kişilerden. Yanında abuklasan bile sadece ateşi yükseliyor. Bu tedavi ise sessiz sakin şekilde ilerleyip sonuçlanmıyor tabi ki. Tedavi sırasında nasıl oluyorsa bir yangın çıkıyor ve o yangından Murat ve tedaviyi uygulayan ekipte bulunan arkadaşı Özgür dahil sayılı birkaç kişi kurtulabiliyor. Bunu bilen hükümet durur mu durmaz tabi düşüyor peşlerine. Sonrası mı? Sonrası okunup öğrenilmesi gerekenler arasında... Dizisini iki bölüm izledim ve kitabının olduğunu görüp önce kitabını okuyayım madem dedim ama sınava çalışayım derken okumayı ihmal etmiş bulundum ki uzun sürdü okuması :') Çoğu kişi diziyi kitaptan daha çok beğenmiş. Oyuncu seçimleri karakterlerle uyumlu olmuş aslında. Kafamda hep seçilen oyuncularla birlikte ilerledim roman boyunca. Aslında fikir çok güzel ama işlenişi pek yeterli değil bana göre. İçine çekiyor evet ama içinde tutabiliyor mu tartışılır. Sadece Murat Siyavuş'un değil diğer karakterlerin de iç dünyasını daha çok görmek isterdim açıkçası. Betimlemeler iyiydi ama karakter derinliğine pek ulaşamadım ben. Tabi ki önereceğim kitaplar arasında olur ama 7.5/10. Keyifli okumalar :)
2024 16. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2024 20:21
Bilim Kurgu çok sık okuduğum bir tür değil fakat kitabı merak ederek almıştım, yorumlarda da bir çok kişi beğendiğini yazmış ama açıkcası ben hiç mi hiç beğenmedim. Karaktere bir türlü ısınamadım ve kitap sürekli aynı doğrultuda gidiyor gibiydi. Konusu tamam güzel ancak daha şaşırtıcı ve daha sürükleyici bir hikayesi olabilirdi.
Distopya Taslağı
2023 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2023 00:00
Dizisi sebebiyle haberdar olduğum, diziyi bitirir bitirmez alıp başladığım bir kitap. Aslında dizi çok daha kapsamlı ele alınmış bu sebeple daha uzun bir kitap beklemiştim hatta bir seri beklemiştim fakat tek kitapmış. Bu arada bu spoiler sayılır mı bilmiyorum fakat dizide bir final olmasa da kitapta bir final var. Sıcak kafa, ilginç bir salgın hastalık fikri ile distopik bir dünya oluşturmuş ve bu dünyanın taslağını bize güzel sunmuş bir kitap. Çok detaya girilmemiş, her şeyin üstüne düşülmemiş, bir çok cevapsız sorunun olduğu ve kimsenin zaten bir şey bilmediğinin gösterildiği bir roman. Diziyi sevenler daha basit bulabilirler ama bence bakmakta fayda var, okuduğumdan pişman olmadığım ama keşke daha geniş bir evren ve seri olsaydı diye umduğum bir kitap olmuştu.
İnceleme
2022 47. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2022 01:49
Kitap, konu olarak oldukça ilgi çekici olmasına rağmen, kurgusu çok hoşuma gitmedi. Ana karakterler dışındakiler pek dolu ya da bir derinliği olan karakterler değildi. Tüm bunlara rağmen okuyucuda merak uyandıran, kendini okutan bir kitap oldu hatta çok daha uzun olmasını ve olayların daha detaylı işlenmesini dilerdim. Sıcak Kafa
2025 15. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2025 20:23
Yazar ve eseriyle öğretmen arkadaşımın tavsiyesi üzerine tanıştım. İyi ki de tanışmışım. Güzel bir kurgusu ve akıcı bir dili var. Distopik eser sevenlere tavsiyemdir. Bu keyifli okuma sürecinden sonra şimdi sırada dizisi var.
2025 72. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 15:19
Afşin Kum un Sıcak Kafa romanı distopik bir Türkiye manzarası üzerinden dil yoluyla bulaşan bir salgını konu alıyor. Romanın merkezinde, bu dilsel salgına karşı bağışıklık geliştirmiş eski bir dilbilimci olan Murat Siyavuş yer alıyor. Fikirsel bulaşıcılığın metaforik bir salgın olarak işlendiği kitap ilk başta ilgi çekici bir fikirle yola çıkıyor. Ancak kurgu ilerledikçe bu ilginç fikir derinleşmek yerine yüzeyde kalıyor. Kitabın en temel sorunlarından biri, atmosfer kurulurken detaylara fazla takılıp olay akışını geri planda bırakması. Özellikle karakter gelişimi ve olayların ritmi zaman zaman yavaşlıyor ve okuyucuda bir şey olmuyor hissi yaratıyor. Distopya öğeleri barındıran bir romanda, okurun içine çekilmesi beklenirken, Sıcak Kafa yer yer kopuk anlatımı ve fazla iç monologlarıyla bu etkiyi yaratmakta zorlanıyor. Ayrıca, yazarın kurduğu dünya –ne tam olarak bilimkurguya ne de klasik distopyalara tam uyum sağlıyor. Anlatım dili zaman zaman teknik zaman zaman ise fazla süslü kalıyor. Bu da romanın tonunu kararsız hale getiriyor. Ana karakter Murat'ın iç dünyasına uzun uzun girilmesine rağmen, yan karakterler oldukça yüzeysel kalmış ve hikâyeye derinlik katmakta yetersiz. Konunun potansiyeline rağmen Sıcak Kafa beklentiyi tam olarak karşılayamayan bir roman. Fikir olarak orijinal olsa da bu fikrin edebi ve dramatik olarak yeterince işlenmediği hissi uyanıyor. Özellikle son bölümlerde olayların hızlanması, bu yavaş ilerleyen anlatımı telafi etmeye yetmiyor.
Alıntı
Sıcak KafaAfşin Kum · April Yayıncılık · 20161,883 okunma
"Özgürlük zulmün bahanesi olamaz."
·192 syf.·
2025 66. kitabı
Seelamm!! Okumamın üzerinden zaman geçmiş olsa da inceleme yazmayı hep ertelediğim bir kitapla birlikteyiz. Kitap distopya fakat bana pek hitap eden bir distopya olmadı. Türk yazarların her konuyu aşka meşke getirmesi olayı sinir bozucu olsa da, kitap kötü değildi. Konusuna geçelim. "Sıcak Kafa" adlı kitap, Afşin Kum tarafından yazılmış bir bilim kurgu romanıdır. Kitabın temel konusu, konuşma yoluyla zihinden zihne bulaşan ve "abuklama" olarak adlandırılan bir delilik salgınıdır. Bu salgın, dünyayı etkisi altına almış ve uygarlığı yıkılmanın eşiğine getirmiştir. Kitabın ana karakteri, vaktiyle bu amansız hastalık üzerine çalışmış eski bir dilbilimci olan Murat Siyavuş'tur. Salgının yaygınlaşmasıyla birlikte umutsuzluğa kapılan Murat, annesinin evine sığınır. Ancak, peşine acımasız bir devlet kurumunun düştüğünü öğrenince evden çıkmak, hayata karışmak ve salgının dönüştürdüğü dünyayla yüzleşmek zorunda kalır. Kitap, bu salgın ortamında akıl, dil, uygarlık ve hayatın doğası gibi kavramlar üzerine çarpıcı bir düşünce deneyi sunmaktadır. Aynı zamanda, boşlukta anlam arayışımızı da sorgulayan distopik bir öyküdür. Kitapta üzerinde en çok düşündüğümüz konulardan biri de "İnsanlığın geleceği için kendini feda etmeli midir insan? İnsanlığın varlığı, tek bir insanın varlığından daha değerli midir? Doğrusu arada basit bir incelik farkından başka bir fark göremiyorum. İnsan türünün devamını sağlamak gibi bir sorumluluğumuz yok. Bazı türler zamanı geldiğinde ortadan kalkar. Ayrıca, tarafsız bir gözle, türümüzün varlığının bu gezegeni daha güzel hale getirdiğini söylemek de pek mümkün değil." epey tartışmalı bir konu ve kitap bence bu sorular üzerine kurulu. Kitapta çok hoşuma giden bir bölümü anlatmak istiyorum şimdi. Kuzey Kore bu virüs başladığı an halkın bu bilgiye
Duygu ve Düşünce

Afşin KumYazar · 3 kitap
1972 İzmir doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği, Bilgi Üniversitesi’nde sinema-televizyon öğrenimi gördü. 1997’den bu yana çeşitli kurumlarda yazılımcı ve proje yöneticisi olarak çalıştı. Doksanlı yıllardan itibaren müzik ve senaryo çalışmalarında bulundu. 2010 yılında Afili Filintalar sitesinin kurucuları arasında yer aldı. Burada ve Ot dergisinde deneme ve öyküleri yayınlandı. 2016 yılı Kasım ayında ilk romanı Sıcak Kafa okurla buluştu.