Okuduğun İnce Memed olunca
2023 3. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 23:57
Yaşlı gözlerle bana gelip sakın üzülme yavrum Böyle büyür insanlar; ağlamak çare değil Zaman değirmenini durdurmak kolay değil Ama babacığım! Bu şarkı sözlerini kitabı okuyunca daha iyi anladım. Yazılanlar maalesef yaşanmış hatta bilmediğimiz daha fazlası. İnsanlar ağalık, başlık parası, karın tokluğuna tarla biçme, açlıkla ve en üzücüsü de iki lokma için yalvararak yaşamışlar. Bunlar yetmezmiş gibi bir de eşkıyalar yani ne can güvenliği ne mal güvenliği. Bu hikâyede kurgu olan tek şey belkide İnce Memed... İnsanların elinde güç olduğu zaman ne kadar zalim olduklarını çok iyi biliyoruz. Abdi Ağa gibi gücü bulunca firavunlaşanlar ve etrafında kraldan çok kralcı olanlar. Güçten faydalanan iki üç yancı, kendi toprağında köle gibi çalışıp aç kalan köylü ve elbette bu zulme dur diyen kendi küçük yüreği büyük bir yiğit... Anadolu'nun her çeşit insanı var. Mesele şu ki Abdi Ağa gibilerine boyun eğmek yerine baş kaldırıyorsan, hakkını arıyorsan her şeyden vazgeçmek zorunda kalabilirsin ama dik bir omurgan olur ya da sesini çıkarmaz boynunu bükersin. En ama en kötüsü üç kuruş için baş kaldıranı da satarsın. Abdi Ağa ve onun arkasında Ali Safa Ağa, bu ağalar bitmez bir İnce Memed çıkar bir gün hepsine meydan okur ama tüm sevdiklerini de mezara koyar. Artık kaybedecek hiç bir şeyi olmayan ve öcünü alan İnce Memed büyüdü daha büyük oyunları bozacak. Bende Çukurova'nın köylerinde gezdim. Çakırdikenler benimde ayağıma battı. Adana güneşi beni de yaktı. Öyle güzel betimlemeler vardı ki her anı ben de yaşadım. Etkisinden çıkamadım kısa bir süre, muhteşem bir kitaptı. Böyle bir eseri Türk edebiyatına kazandıran Yaşar Kemal rahmetle anıyorum.
Roman
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,4bin okunma