2023 16. kitabı
Öncelikle tarz olarak Memet Baydur gibi tiyatronun imkanlarını genişleten, yeni alanlar üreten, zorlayan, çabalayan bir duruşu vardı.Memet Baydur bu işi harika bir dil işçiliğiyle ve anlatım ustalığıyla yaparken Adalet Ağaoğlu'nda bu meziyetleri göremedim.Yazdığı tiyatro oyunlarındaki metinlerin altı güzel doldurulmuş ama metinler kuru ve bazen de boğaza takılır cinstendi.Romancı kimliği oyunlarına sızım sızım sızmış.Tiyatronun olanakları var iken bazı kısımlarda romana dayanması ve üslupla devam etmesi tiyatroyu çok araya karıştırmasa mıydı derdirtiyor(Özellikle "Çatıdaki Çatlak" ve "Kendini Yazan Şarkı" adlı oyunları). Kitabın sonuna eklenmiş radyo oyunları beni çok büyük hayal kırıklığına uğrattı.Kalitenin bir enkaza uğradığı bu oyunlar yeşilçam filmi tadında aşklardan, konuşmalardan, metinlerden oluşuyordu. Tüm bunlara rağmen Adalet Ağaoğlu'nun başta değindiğim yolda üretimler yapıp tiyatrodaki sınırları ve imkanları zorlayıp genişletmesi ile tiyatromuza yenilikler getirmesi yadsınamaz.Özellikle "Koza", "Sınırda" ve "Duvar Öyküsü" adlı oyunları bunlara güzel bir örnek sayılabilir olduğunu düşünüyorum. Memet Baydur Tiyatro Oyunları Adalet Ağaoğlu
Tiyatro
Toplu OyunlarAdalet Ağaoğlu · Everest Yayınları · 201911 okunma