Kiralık Konak
2023 5. kitabı
Yakup Kadri’den Türk filmi tadında bir roman… Osmanlı’nın son dönemlerinde bir konak etrafında gelişen olayları aktarırken yazarımız birçok konuya bu bağlamda değiniyor: Kuşak çatışması, Osmanlı’daki ekonomik kriz, Batı özentiliği, lüks yaşam, anlam arayışı, milliyetçilik vs. II.Meşrutiyet, Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı’nın olduğu dönemlerde bu konakta gündem savaşlar değil kesinlikle bireysel hayatlar.. Naim Efendi konağın en yaşlı üyesi, Osmanlı’yı temsil ediyor. Seniha Batı özentiliğini temsil eden genç nesil. Servet Bey ise ikisinin arasında köprü görevini üstlenen ara nesil. Tam da bu noktada kuşaklar arasındaki çatışma devreye giriyor. Seniha’nın bir arayışta olması, mezar gibi gördüğü konağa sığamaması, bilmediği-görmediği yerlerin hasretini çekmesi dedesini sevmesine rağmen onunla çatışmasına sebep oluyor. Avrupa’ya olan hayranlığı yüzünden lüks ve şatafatından asla ödün vermiyor ve ailesini terk ediyor. Seniha; yazarımızın o dönemdeki kadına bakış açısını gösteriyor, toplumun ahlaki olarak yozlaşmasını temsil ediyor. “Milletin çürüyen ve dökülen tarafı..” Naim Efendi çok naif, tam bir İstanbul beyefendisi… “Kaybolmuş bir ömrün hasretini çeken adam.” Torunlarıyla ve damadıyla mücadele edemeyecek kadar güçsüz… Tıpkı Osmanlı gibi… Gündelik hayata uyum sağlayamıyor, olayların sadece seyircisi olmakla yetiniyor ve en sonunda kiralık bir konağın odasında kendi içine kapanıyor. Hakkı Celis’in aşk şiirleri yazan romantik bir şairken ‘ölüm adamı’ olarak şehadete yürümesi… Bireysellikten toplumsallığa geçiş yolculuğunu ifade ediyor. Evini/Evrenini Arayan Nesiller: Seniha Avrupa’da, Naim Efendi odasında, Hakkı Celis şehadete doğru yürümede arayış içerisindeydi. Konak-Köşk-Apartman gibi mekanlar dahi bir sembol olarak kullanılmış. Konak Osmanlı döneminde geleneksel geniş aile hayatını, Kanlıca’daki yazlık köşk ekonomik gücü, Şişli’deki apartman ise Batılı yaşam tarzını ve çekirdek aileyi temsil ediyor. Bu bağlantıları kurduktan sonra Kiralık Konak romanı benim için daha da anlamlı hale geldi. Keyifle okudum, kesinlikle tavsiye ederim. SENA AÇIKGÖZ
Kiralık KonakYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202321,8bin okunma