Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
· Okuduktan sonra uzunca süre aklınızdan çıkmayacak bir kitap tavsiyem var.
Ne kadar gösterişli gelirdi değil mi 1985-1995 yıllarında Almanya'dan geldiler dediklerinde.Hemen hemen hepimizin kafasında şu düşünce olmazmıydı çocukken ne getirdiler kim bilir bir sürü çikolata şeker daha neler neler.Hiç unutmam ananem gelirken bir deterjan getirirdi nerde olsa o kokuyu hala tanırım miss gibi kokardı.Bu kitabı okuyunca o mis gibi deterjan kokusundan tiksindim.Halbuki susturulan onca çocuk gelin varken herkes kör sağır dilsiz olmuş.O mis gibi kokan deterjan bile bu çocukların yaşadıklarını ne temizleyebilir nede pis kokuyu götürebilir.Bir kez daha insanlığımdan utandım.
Adı Mihriban, adı Esma, adı Seher, adı Nisanur ve adı Nazlı ne önemi vardı ki ismin ha Fatma ha Melek.Kimisi bir mal alınır gibi başlık parasına, kimisi hayatı kurtulacak düşüncesi ile kimisi de üvey baba ırzına geçer düşüncesi ile ağzı süt kokan çocukları zihniyetsiz beyinleri örümcek ağı dolmuş üç beş şuursuz nasıl vicdan sahibiydiler ki öylesine evlendirdiler.Daha sokakta beş taş oynayıp bez bebeklerini gözü gibi bakan bu çocuklardan birde çocuk beklemek, kendinden büyük tencereler de 15-20 kişiye yemek yapmasını beklemek de acımasızca.
Yıllar öncesi köyümde bir kız Almanya'lı biri ile evlenmişti o çocuk değildi ama duyduğu söz koskoca köyün dilindeydi.Evlenip gidiyor sofraya oturuyorlar kıza "tavuktan falan al utanma babanın evinde tavuk görmemişindir." bu söz karşısında kız ne diyeceğini ne yapacağını şaşırıyor sussa mı konuşsa mı bilemiyor zaten yeni bir yer yeni bir aile bilmediği bir memleket utanması çok normal değil mi?Bu olayı duyduğumda nefret etmiştim insanların düşünce yapılarından.Bu kitabı okurken ise vicdanım dayanamadı kitabı bitirdim uzunca süre nefes alamadım.Sıkı sarılmak istedim hepsine.Kirli düşüncelerinizi tertemiz çocuklara bulaştırmayın.Hala var bu düşüncelere sahip insan kılığına girmiş akbabalar.Bu düzene bizler dur demezsek biz susursak her gün bir çocuk daha susar.Sesimiz çıktığı kadar bağıralım susmayalım, susmayın ki susturulmasın bir çocuk daha.
Kitabı şiddetle tavsiye ediyorum mutlaka okuyun okutturun.Kendi vicdanınızı bir kere daha sorgulayın kitabı okuyunca.