Ölüm
2023 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 21:46
Üniversite sınavına hazırlanırken tıp seçmeyi kafama koymuştum. Hatta daha öncesinden. Fakat nedenini hiç düşünmemiştim. Şimdi daha iyi anlıyorum ölümle burun buruna olmak içinmiş hepsi. Kendimi daha iyi ifade etmem gerekirse bir hekim insan için en iyi tedavi şeklini koymak için ona tanı koyar. Bu tanı belki de o hastanın ölüm nedeni olacaktır. Ancak hiçbir hekim bir hastaya sen öleceksin, sen yaşayacaksın deme hakkına sahip değildir. Kimin ne kadar yaşayacağını da bilemez. Sadece daha önceden yapılmış ve ispatlanmış tedavi yöntemlerini hasta üzerinde uygular. Her canlı doğar, yaşar en son ölür. Yaşam Saremago'nun sözüyle "akortlu da olsa akortsuz da olsa devamlı çalan bir orkestra"dır. Siz yaşasanız da ölseniz de çalacak. Siz yoksanız başkası çalacak. Bir gün çocuk yogun bakımda bir çocuk hasta gördük. Durumu çok iyiydi neden orada anlamamıştım. Daha sonra hocamız bize o hastadan bahsetti. Bağırsaklarında damarlar tıkandığı için bağırsakları alınmış. Şimdi yediği içtiği ne olursa sindiremiyor, ememiyor demişti. Sonra çocuk iyi olacak mıyım diye sorunca hocamız iyi olacaksın dedi ancak 5 dakika sonra asistanlarına çocuğu özel odaya indirmelerini aileye haber vermelerini, yakında öleceğini söyleyince bir tuhaf olmuştum. (Spoiler içerir) Saremago bu kitabında bizlere bir ölüm kelimesinin tasvirini çiziyor. Sadece kelimeler ile konuşan insana ölümü 200 küsür sayfada anlatmaya çalışıyor. Bir gün bir uyanıyorsunuz artık kimse ölmüyor, intihar etse de, kendini boğsa da, çok ağır bir hastalığı olsa da kimse ölmüyor. Ne güzel değil mi ölümsüz olduk... Fakat her gülün ayrı ayrı dikeni var. Gülü gül yapan dikeni. Ölüm yokken her hasta hasta yatağında kıvranıyor. İnsanlar akrabası olan yaşlı kişilere bakmak istemiyor. "Ölüm kurtuluş" sözünün anlamı kalmıyor. Çünkü ölüm yok. Sonra ölüm tekrar dönüyor ancak bu sefer yöntem değiştiriyor. Ölecek olan herkes 1 hafta önceden bir zarf içinden çıkacak mektupla uyarılacak. İnsanlar ölümü hatırlamazken ne kadar mutlular. Hiç ölüm yok gibi dünyalık biriktiriyorlar. Dünyalık dertlerle uğraşıyorlar. Artık herkes ölümün ayırdında ve gelecek bir zarfla 1 hafta sonra ölecek insanoğlu. Biriktirdiği her şey dünyada kalırken o ayrılacak onlardan. Düşünün ki bir gün bir mektup alıyorsunuz içinde 1 hafta sonra öleceğiniz yazıyor... Saremago kitapta ölüme şöyle diyor: "Zaferin nerede ey ölüm!". Hani öldürüyor ya ölüm ama hala yaşayanlar var, zaferi elde edemedin ölüm diyor. Hani birini dünyadan alınca arkasında birileri kalıyor ve o kişiyi bir süre sonra unutuyorlar ya o yüzden kazanamadın! Hani ölümü unutup dünyaya dönüyorlar ya zafer elde edemedin ey ölüm! Sonuna bir tweet eklemek istedim. twitter.com/ismailkprt/stat...
Felsefe
Ölüm Bir Varmış Bir YokmuşJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202015,4bin okunma
·1 alıntı·
Kapurtu
güzel yorumunuz ve güzel tasvirleriniz için ben teşekkür ederim. Ölümü unutmamak adına karaladık birkaç kelime gerisi sizlerin beğenisi.
Çok hoş incelemişsin İsmailcim, içim daraldı ölümden mütevellit, kalemine sağlık