2023 3. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 00:00
İnce Memed1,2,3,4... Nihayet Yaşar Kemal'in İnce Memed dörtlüsü serisinin ilk kitabıyla İnce Memed serüvenine ilk adımımı attım. İlk defa bir Türk yazarın dili beni akıcılığıyla büyüledi. İlk kitabı okuduktan sonra serinin diğer kitaplarında İnce Memed'in beni ne gibi maceralara sürükleyeceğini şimdiden merak ediyorum açıkçası. Roman içerisindeki ana karakter kitabın adından da anlaşılacağı üzere İnce Memed. İnce Memed daha toyluk yaşlarında yeri yurdu olan Toroslar'ın eteğindeki Değirmenoluk köyünde yaşadığı yoksulluk ve aşağılanmaya isyan ederek eşkıyalığa sürüklenir. Yörede giderek hüküm süren ağalık düzenine kafa tutar ve direnişin simgesi haline gelir. Memed başlarda sıradan bir köy çocuğuyken, zamanla zulmedenlerin korkulu rüyası haline gelir ve zulmedenler için eşkıya, köylüler içinse bir kurtarıcıya dönüşür. Memed'in çocukluk aşkı Hatçe.. Köyün korkulu rüyası Abdi Ağa.. Hatçe'yi Abdi Ağa'nın yeğeniyle evlendireceklerdir. Bunu duyan Memed Hatçe'yi dağa kaçırır. Abdi Ağayla yeğenine denk gelirler ve Memed ikisini de vurur bu olayın üstüne yalancı şahitlerle Hatçe parmaklıklar arasına girerken Memed dağa çıkar eşkıya olur. Hikayenin sonunda Memed Hatçe ile Hatçe'nin parmaklıklar ardında anne kız ilişkisi kurduğu Iraz'ı jandarmanın elinden kaçırır. Sonrasında Memed ile Hatçe'nin çocukları olur onun da adını Memed koyarlar. Hatçe ise bir yaylım ateşinde hayata gözlerini yumar. Hikayenin sonunda Memed'in Abdi Ağa'yı vurmasıyla köylü ve Memed, Abdi Ağa'nın zulmünden ebediyen kurtulur. Okurken keyif aldığım ve heyecanlandığım bir eserdi. İyi okumalar.. Yaşar Kemal
2023 Okuma Raporları
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,4bin okunma