Franz Kafka Dönüşüm
2023 1. kitabı
Öncelikle bu kitabın ütopik bir kitap olduğunu söylemekle başlamak istiyorum. Kitap Gregor’un bir sabah uyandığında kendisini böceğe dönüşmüş olarak bulmasıyla başlıyor. Üç bölümden oluşan bu kitabı daha önce bir kez okumaya başlayıp sıkılıp bırakmıştım. Hatta neden bu kadar ünlü bi kitap olduğunu düşünmüştüm. Çünkü Gregor ve ailesinin bu durumu hiç sorgulamadan kabullenmesi ve bu durumun sayfalarca sürmesini anlamlandıramamıştım. Tekrar başlama kararı alıp okumaya devam ettiğimde anladım ki bu kitap okuyan kişinin bakış açısıyla, yaşanmışlıklarıyla ve okuyucuya göre farklı zamanlarda farklı anlamlar barındırabiliyor. Depresyona girip gündelik işlerini ve sorumluluklarını yapma becerisini yitiren bir insanın kendisini nasıl görmeye başlayabileceği, hissedilenin çok güzel bir şekilde sembolize edilmesi bizi karşılıyor kitabın ilk bölümünde. Aynı zamanda bu durumu yaşayan kişinin insanlar tarafından nasıl karşılanabileceğini de görüyoruz. Bence Kafka böcek metaforunu bu kitapta çok yerinde ve muazzam bir şekilde kullanmış. Ayrıca kitabın kapağında böcek resmi kullanılmamasını özellikle rica etmiş. Sebebini tahmin etmesi zor değil, böcek kavramını somut olarak değil de soyut olarak kavramamızı engellememek için diye düşünüyorum. Kitabın ana teması çıkarcı ilişkiler üzerine kurulu. İşlerine yaradığımız sürece bizi herkes sevebilir, peki ya bi gün onlara hiç faydamız dokunamayacak kadar mutsuz ve kötü hissetmeye başlarsak yine de bizi sevebilecekler midir? Okuyanı bu gerçekle yüzleştiren bir kitap. Yorumumu Sigmund Freud’un şu sözleriyle bitirmek istiyorum. “İnsanlar sizi eskisi gibi kullanamadıklarında, değiştiğinizi söylerler.” Bi sonraki kitapta görüşmek üzere
Dünya Klasikleri
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022268,2bin okunma