Aziyade
2023 22. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 20:08
Pierre Loti, asıl adı Louis Marie Julien Viaud , Fransız romancı. Pierre Loti isminin yazara, kimi kaynaklara göre öğrencilik yıllarında; kimi kaynaklara göreyse, 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. "Loti", egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir. Türk dostu olarak bilinen yazarımızın ismi İstanbul'da bir bölgeye bile verilmiştir. Kendisi aslen bir deniz subayı bizim inceleyeceğimiz romanında da ana karakterimizin mesleği deniz subaylığı. Yazarın ilk romanı olan Aziyade 1876 Osmanlı'sında görevi sebebiyle ülkemize gelen İngiliz bir deniz subayının Çerkes asıllı bir genç kadına olan aşkı üzerinden şekillenen olayları ve dönemin olaylarını anlatıyor. Loti görevi sebebiyle Osmanlı topraklarına Selanik'e bir deniz subayı olarak geliyor. Üstlerinin izin vermesi üzerine şehirde gezmeye başlayan Loti bir anda Aziyade isimli genç kadının gözlerinden çok etkilenmiş bir halde buldu kendini. Aziyade , Abidin Efendi'nin 4 eşinden en geç olanıydı. Sonrasında olaylar anlam veremediğim bir şekilde gelişmisti ve Aziyade ve Loti'yi gizli kapaklı görüşür bir şekilde okurken buldum bence bu kısım biraz hızlı geçilmiş detay vererek olaylar aktarılarak verilebilirdi okuyucuya ama çok büyük bir eksiklik olduğunu da söyleyemem. Loti ilerleyen zamanlarda Aziyade'ye daha çok bağlanmış bir şekilde buldu kendini. Loti'nin bir de kendisini zamanla çok sevecek olan Samuel adında bir de dostu vardı. İkisi birliktelik epeyce vakit geçiriyorlardı. Loti bir süre sonra görev gereği bu sefer de İstanbul'a geliyor. Bir süre zamanını Aziyade'yi beklemekle geçiriyor sonrasında Aziyade de geliyor bu sürede Loti Türkçe'yi ve Türk adetlerini öğreniyor. Komşularıyla arası gün geçtikçe iyileşiyor İstanbul'u seviyor ve yavaş yavaş bu şehri yeni evi saymaya başlıyor. Aslında bence kitabın özetini çıkarmaya gerek yok hem geri kalanı anlatmaya gerek de yok pek eminim okurken epey keyif alacaksınızdır. Sadece eklemek isterim ki kitapta dönemin Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durumu, Tersane konferansını , etkilerini , Abdülhamid'in tahta geçişi esnasında halkın tepkilerini, Meşrutiyet'in ilanınını , halkın tepkisini , dönemim siyasi havasını da çok yoğun olmayacak şekilde hissediyorsunuz. Ama belki de en güzeli İstanbul'un o güzel tarihi semtlerinin ve tarihi yapılarının betimlemeleri insanı hem duygulandırıyor hem de insanın içinde gidip oraları görme isteği uyandırıyor. Koskoca bir tarihe, onlarca yüzlerce kültüre tanıklık etmiş bu şehri umarım bazı şeyler için çok geç kalmadan tekrar görebilirim. Haliç, Beyoğlu , Eyüp , Balat ve daha nice semtin anlatıldığı bu kitabı eminim İstanbul'lular daha farklı duygular içinde okuyacaklardır.
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,224 okunma