Sevdalinka
2023 31. kitabı
Sevdalinka, ‘’sevda şarkıları’’ demek. Kitap, Boşnak soykırımını, orada yaşanan 1992 Savaşı’nı anlatıyor. Peki kitabın adı neden sevda şarkıları? Sevdalinka, Boşnakça bir kelime ve bence yazar, savaşlar ve soykırımlar sonucu birbirinden ayrı düşen insanların kalplerinde açılan yarayı sevdalinkalar söyleyerek somut bir şeye dökmelerinden dolayı bu ismi seçmiş. Kitap, ana karakterimiz Nimeta’nın hikayesini, Boşnak Soykırımı’yla birleştirip anlatıyor. Nimeta evli, iki çocuklu ve gazeteci bir Boşnak kadını. Savaşlarla beraber hayatı da oldukça değişiyor ve çalkantılı bir hayat sürüyor. Gazetecilik hayatı, ailesi, aşık olduğu ve eşine bir türlü söyleyemediği Stefan, annesinin baskıları ve savaşlar derken Nimeta’nın bu dönemdeki serüvenini okuyoruz. Her Boşnak gibi Nimeta da bu dehşet ve kan dolu soykırıma tanık oluyor. Çok yakın çevresinden sevdiği insanlar işkencelere uğrayıp katlediliyor. Ama neden? Bu soykırım, bu insanlık dışı eziyet niye? Düşünce ve inanışlarından dolayı tarihte ilk defa Haçlı orduları Boşnaklara yollanmış. Ayrıca günümüze kadar da Balkanlar’da hep bir var olma mücadelesi içinde olmuş Boşnaklar. Sırbistan’ın başına çeşitli oyunlar çevirerek Slobodan Milošević geçiyor. O zamanlar Yugoslavya 6 federe devletten oluşuyor ve Sırbistan da hep Büyük Sırbistan hayalleri kuruyor. Bu doğrultuda Milošević, Sırbistan dışında yaşayan Sırpları milliyetçilik duygusuyla azdırıp savaşa yöneltiyor. Önce Hırvatistan’daki Sırplar başlıyor katletmeye, Hırvatlar da buna karşılık onları katlediyor. Sonra sıra kaçınılmaz olan Bosna’ya geliyor… Akıcı ve bir o kadar da acıklı bir kitap. Okumanızı ve tüm bunları öğrenmenizi tavsiye ederim.
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202015,2bin okunma