Puan vermedi·166 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Mart 2023 19:02 Bu kitap BBC yayınladığı Görme Biçimleri Belgeselindrn esinlenerek yazılmış.
" Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir."
İlk yayımlanma Tarihi 1972 .
Peki John Berger kim ?
Berger İngiltere'nin Londra şehrinde dünyaya geldi. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerden biri . Ayrıca senaryo yazarı , romancı , belgesel yazarı ve ressam olarak da tanınıyor. Kendisini 2017 de kaybettik ama yazdığı özgün eserleriyle ölümsüzlüğünü koruyor.
Gelelim içeriğe:
Kitap 7 Denemden oluşuyor. 3 Deneme konunun içeriğene göre bize sunulan portreler ve resimler olurken , kalan 4 denemeysee Fotoğraf ve resim , Nü ve çıplaklık arasındaki fark , Yağlı boyanın farklılığı ve Reklam İmgelerinin ne olduğu hakkında ki yazıladan oluşuyor. Yani kitap aslında 154 sayfa gözüksede bunların 50 sayfası resim 100 sayfa da anlatılan konu oluyor.
Kitabı okurken yazarla beraber resimleri inceleyip analiz etmek, portlerin bize görunenden daha çok şey anlattığını öğrenmek farkındalık oluşturan öğretilerdi. Yani artık bir sanat resmine " aaa burada ne anlatıyor" deyip dümdüz bakmak yerine yorum yapabilir hale geliyorsun. GÖRME BİÇİMİN değişiyor.
2023 te okuduğum 2. Kitap oldu. Daha da hızlanmalıyım.