Aslında hiç aklımda olmayan, sadece adını daha önce duyduğum bir kitap olmasına rağmen yinede merakla başladığım bir eser olmuştu.
Kitap; kendi iç dünyasında çatışmalar yaşadığı, insanlara karşı nefret kustuğu, hayatı anlamaya çalışan ergenlik dönemindeki Holden Coulfield'in 4.okulundan atılmasından sonraki bir kaç günlük yaşamını konu alıyor.
Çıktığı dönemde çevrede büyük bir tepki almasının nedeni; argonun sıkça kullanılması ve 'Seçkin Sınıfa' hakaret olarak algılanması nedeniyle defalarca yasaklanmıştır.
Ama gelin görün ki çoğu roman gibi bu da zamanın ilerlemesiyle tüm o tepkileri yok etmiş ve kendisini ortaya koymuştur.
Konusuna bakınca oldukça basit duruyor. Zaten bir olay, mecera bekleyeceğiniz bir roman değil. Psikolojinin ağır olduğu bu roman aslında benim okumayı sevdiğim eser kategorisine giriyor. İnsanların iç çatışmalarını, düşüncelerini, hayata ve insanlara bakış açılarını okumak benim oldukça hoşuma gidiyor.
Okurken sıkılmadım, sadece bazı yerlerde durağanlaştım o kadar. Zaten bu aralar kitap okuyamadığım için de elimde biraz can çekişti diyebilirim.
Eğer birer ebeveyseniz, çocuklarınızı ergenlik döneminde daha iyi anlamınızı sağlayacak bir eser. Eğer ergenliği yaşayan bireylerseniz de, Holden'le arkadaşlık kurma şansını elde edeceksiniz ki bence bu çok güzel bir şey.
Holden'in ergenlik döneminin yanı sıra, geçmişte yaşadığı acıların üzerinde bıraktığı etkiyi de okuyacağınız bu eser, size tatlı güzel ve oldukça faydalı bir hikaye sunuyor.
Kitabı okuduysanız siz ne düşünüyorsunuz?
Yazarın başka kitabını okumadığım için, kalemine pek hakim değilim ama siz başka kitaplarını okuduysanız önerebilirsiniz.
J. D. SalingerÇavdar Tarlasında Çocuklar