Gülümsetirken düşündüren adam Aziz Nesin.
“1934 yılında Soyadı Kanunu çıktı. Herkes kendisine soyadını kendi seçtiği için, insanların bütün gizli aşağılık duyguları ortaya çıktı. Dünyanın en cimrileri ‘eli açık’, dünyanın en korkakları ‘yürekli’, dünyanın en tembelleri ‘çalışkan’ gibi soy adları aldılar. Her türlü yağmada hep sona kaldığım için, soyadı yağmasında da hep sona kaldım. Bana ortada böbürleneceğim bir soyadı kalmadığından, kendime ‘Nesin’ soyadını aldım. Herkes ‘Nesin’ diye çağırdıkça, ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”
İşte böyle anlatıyor soyadının hikayesini Aziz Nesin.
Gelelim bizi güldürürken düşündüren bu kitaba. Kitap iki ilkokul çocuğunun mektuplarından oluşuyor. Çocukların bakış açısıyla anneler, babalar ve öğretmenler eleştiriliyor. Bu arada kitabın ilk sayfasında Nesin Vakfı bağış hesabı bulunuyor. Bu vakıf Aziz Nesin tarafından eğitim olanaklarından yoksun çocukların topluma yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla 1973 yılında kuruldu. Vakfın giderleri Aziz Nesin'in eserlerinin telif haklarıyla, gayrimenkul gelirleriyle ve bağışlarla karşılanıyor.
Sevgiyle ve kitapla kalın
Aziz NesinŞimdiki Çocuklar Harika