·248 syf.··Beğendi
···Okunma: 17 Mart 2023 18:24 Her şeyin saydam, her şeyin camdan yapıldığı bir dünya hayal edin. Gizlilik namına hiçbir şey olmayan, herkesin, her şeyinin, herkese açık olduğu, gizliliğin sadece antik bir kavram olduğu; mutluluğun, duyguların, içkini ve sigaranın kesinlikle yasaklandığı, her şeyin matematiksel anlamda yorumlanmasının anlamlandığı bir sistem hayal edin. Öyle ki insanlar yazdıkları şiirlerinde, romanlarında matematiksel çehrede eserler veriyorlar. İnsanlar isimlendirilmekten ziyade numaralandırılıyor sadece en üstte ki insanın bir ismi olabiliyor bu evrende; D-503, I-330, R-13, O-90 gibi.
Baş karakterimiz D-503 "Tek Devlet 'de" yaşayan "Velinimete" kendisini adayan ve inşa edilen "İntegral" yapısının baş mühendisi bir karakterimiz. Bütün soyutluklardan kendisini arındırmış, tam anlamıyla matematiksel bir felsefe çerçevesinde hayatını idam ettiren bir kişi olarak karşılıyor bizi. D-503 rüya görmeyi bile bir hastalık olarak yorumlayıp, kendisini tedavi ettirmek isteyecek kadar soyut kavramlardan kendisini arındırmış bir karakterdir.
Bir D-503 bir kadınla, I-330 ile tanışır. I-330 baş karakterimize karşın içki ve sigara kullanan; yasal sex ziyaretleri yerine D ile flörtleşmeye çalışan başına buyruk bir kadındır. Bir gün "I" "D"yi bir yere davet. Olay örgüsü burada patlak verir. Gittikleri yer diğer binaların aksine opak, kitapta ki tabirle antik, bir yapıdadır. Saydam olan tek şey şu an hepimizin evinde bulunan camlardır. Evde yaşanan özel anlar sonrasında her ne kadar kendisine zıt bir kişiliği de olsa D-503, I'ya karşı duyulamaz bir aşk beslemeye başlar ve onun için imtiyazlarda bulunur. I-330 ise sıkı bir yönetim olan Tek Devlete karşıt görüşte, onun yıkılmasını isteyen devrimci bir grubun lideridir. D-503'ü İntegral'e erişmek için bir nevi kullanır. İntegral devrimin kilit noktasıdır. Öyle ki D-503 devrimcilerin saklandığı sığınağa kadar gider ve binleri görür. Devrimciler kendilerini Mephi olarak adlandırmaktadırlar. Devrimin ilk adımı seçim gününde binlerin Velinimete "hayır" oyu vermesiyle başlar. Ancak, bu sadece kargaşa çıkarır, çünkü hayır oyu verenler sadece hain, kirli düşünceli insanlar olarak anılırlar. Sistemin asıl düşüşü "Yeşi Duvar"ın yıkılmasıyla hedeflenmektedir. Duvar yıkılacak ve eski insanların döneminde ki gibi doğa tekrardan görevini yerine getirecekti. Aynı zamanda Tek Devlet, sayıların son olaylardan sonra sayılarının iyiliğini istediği için bütün sayıların hayal kurma güdülerinin hastalıklı olduğu için ameliyat ile ellerinden almak adına bir harekat başlatır ve katılmayanlar cezalandırılacaktır. Kitabın ilerleyen bölümlerinde I-330 "Yeşil Duvar"ı yıkmayı başarır ancak devrim gerçekleşmez. D ile araları açılır ve ana karakterimiz ameliyat olarak beyin fonksiyonundan feragat eder. I-330 ve çetesini yakalatarak her birinin idam cezasına çarptırılması ile hikayemiz son bulur.