Yerli Bilimkurgu Yükselmeye Devam Ediyor: Roket, Sayı 1
2023 11. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 18:04
Polonyalı bilimkurgu yazarı Stanislaw Lem’in çok sevdiğim bir sözü var: ‘’Eğer insanlar sadece mümkün görünen şeyleri yapsaydılar bugün mağaralarda yaşamaya devam ediyor olurduk.’’ Pek alakasız gibi görünse de söyleyeceklerimle oldukça bağıntılı bir cümle aslında bu. Çünkü Türkiye’de periyodik bir şekilde devam eden bir bilimkurgu dergisi yayımlamak pek de mümkün bir iş değil. Antares, X-bilinmeyen, Göktaşı ve Atılgan gibi dergilere bakarak bunu öngörebilmek olası. Hatta derginin editörü Ruhşen Doğan Nar da bu durumu şöyle ifade ediyor ön sözde: ‘’Uzun zamandır aklımda olan bir fikir vardı... Tek eksiklik, biraz aklı gidik birinin (bu ben oluyorum) elini taşın altına koymasıydı. Çünkü ülkemizde dergicilik deli işidir.’’ Hele ki konu bilimkurguysa... Öncelikle, dergicilikte bilimkurguya olan susuzluğumuza bir damla olduğu için Roket Bilimkurgu Dergisi‘ni tebrik ediyorum. Dilerim ki bu yolda emin adımlarla devam eder ve alabildiğine uçsuz bucaksız bir okyanus olur. Mümkün görünmeyen şeylerin peşinde koşan biz hayalperestler de bu okyanusa ve evrenin sınırlarına yelken açarız. Ülkemizde bilimkurgu alanında kalem oynatan çok başarılı yazarların olduğunu biliyoruz zaten, umarım şiddeti artarak bir kartopu gibi devam eder bu öykü seçkisi... Bir oturuşta bitirdim tüm öyküleri ve hepsi birbirinden güzeldi. Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme almış olduğu Shirley Jackson’ın ‘’The Lottery’’sine selam niteliğinde yazılmış bir ölüm piyangosu öyküsü, Isaac Asimov’un anısına yazılmış bir ‘’Fıkracı’’ robot öyküsü, zamanın para olarak geçtiği ve ünlü ‘’In Time’’ filminden önce üstat Orkun Uçar’ın kaleme aldığı distopik bir gelecek zaman öyküsü ve Ümit Büyükyıldırım’ın Dünya’yı fütüristik bir trajedi eşliğinde fotoğrafladığı ‘’Galaksilerarası Müze Gezisi’’ favorilerim arasında girdi. Böyle dediğime bakmayın, hepsi gerçekten birbirinden güzel! Okuyun, okutun ve paylaşın ki bu dergi hayalindeki işleri gerçeğe dönüştürmeye devam etsin. Sitayişle tavsiyedir! Seçkide bulunan öyküler sırasıyla: Roket - Metin Uçar Piyango - Ruhşen Doğan Nar Fıkracı - Emre Bozkuş Çaresiziz - Faruk Korkmaz Zaman Paradır - Orkun Uçar Yanıt - Fredric Brown (Çeviren İsmail Yamanol) Galaksilerarası Müze Gezisi - Ümit Büyükyıldırım
Roket 1Kolektif · Plüton Yayınevi · 052 okunma