Selam sevgili okur!
Thomas Bernhard'ın çok büyük keyif alarak okuduğum eserlerinden biri oldu. Daha evvel yazarın başka bir eserini üzülerek yarım bırakmış, yazarın otobiyoğrafisi sayesinde kişiliğini, dünya görüşünü tanıyıp yeniden yazarı severek okumaya başlayan biri olarak yazıyorum bu incelemeyi. Aslında anlatmak istediğim şu ki; yazarı tanımak bence şart. Bunun en önemli nedeni tamamen kendi ruhunu, benliğini aktarıyor karakterlerle, hem de onun bu öfkesinin nedenini bilmeden anlamak ve hatta öfkenin kime neye yönelik olduğunu anlamak da zor olabiliyor.
Tahmin edeceğiniz gibi Sarsıntı adlı eserde de genel bir eleştiri üzerine kurulu. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde doktor babası ile farklı hasta evleri gezen karakterimiz ile birlikte o evlerdeki hikayeleri okuyoruz. O evlerde yaşayan insanların bireysel ve toplumsal sorunlarını farklı karakterler üzerinden okuyorsunuz. Dolaştığı her yerde farklı karakterler ve farklı anlatılar var, size tavsiyem karakterlere ve olaylara takılmadan, bunların arkasında yatan düşüncelere, nedenlere odaklanmanız. Genel olarak farklı konularda ancak en çok da aile içi yabancılaşma, uzaklaşma üzerinde duran, kişisel ve toplumsal gözlem, tespit, eleştiri üzerine ilerleyen bir eser.
İkinci bölümde yine doktor ve oğlunun gittikleri bir yerde karşılaştıkları prensin konuşmasını okuyorsunuz. İkinci bölümün ilk sayfaları beni biraz zorlasa da durumu algıladıktan sonra keyif alarak okudum. Eleştirilerin, gözlemlerin son derece güncel olması, sıklıkla bana bu günün insanını anımsatması her ne kadar alışkın olsam da yine de şaşırttı. Çünkü bambaşka bir coğrafya ve bambaşka bir dönem ancak işleyiş biçiminde hiç farklılık yok. Bu oldukça üzücü. Hatta bazı yönlerinden ele alırsak artarak devam eden bir yozlaşmanın, kopukluğun, yabancılaşmanın içinde yer aldığımızı üzülerek bir kez daha görüyoruz. Bir Bernhard gözüyle bakmaya gerek kalmadan da bunu görebiliyoruz üstelik.
Sonuç olarak ben eseri çok sevdim ancak herkese de tavsiye edemem. Çünkü yazarın dili ve bakış açısını bilmeden okursanız anlamanız çok mümkün olmayacaktır.
Keyifli okumalar dilerim.
İsterseniz YouTube kanalıma bakabilirsiniz.
youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...