Şvayk
2023 11. kitabı
Okunma: 24 Mart 2023 17:56
Kitap, Yozef Şvayk’ın hayatı ve yaşadıkları olaylar üzerine yazılmış. Prag’lı olan ve geçimini sokaktan topladığı köpekleri cins köpek diye satarak sağlayan, Kupa Meyhanesinden çıkmayan askerlikten ileri derecede aptal olduğu için terhis edilip evine gönderilen fakat 1. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle tekrardan orduya giren bazen aşırı kurnaz bazen de aptallık seviyesinde saflığı ve düşük çenesiyle komutanları başta olmak üzere herkesi çıldırtan bir kahraman Aslan asker Şvayk.. Aşırı saflığıyla savaş içerisinde ki bir çok pisliğin içinde temiz kalan Şvayk aslında Kemal Sunal’ın inek şaban karakterini de bana bazı yönleriyle anımsattı. Saf görünüp kötüleri bir şekilde ortaya çıkaran ve başına gelen bütün olaylara rağmen şansının da onu bırakmadığı bir halk kahramanı aslında. Yazar Hasek; kitabı 5 bölümde tasarlamış fakat dördüncü bölümde daha 40 yaşında, hastalanınca maalesef kitabı tamamlayamadan vefat etmiştir..Fakat savaş sonrası kitap çok popülerleşip bu haliyle bile klasikler arasında yerini almayı becerir. Savaşın çok ince bir zekayla eleştirildiği bunu da kara mizahla yaparak insanı aşırı sıkmadan o dönem ki olayları aktaran harika bir eser.. Ben çok beğendim keşke tamamlanmasaydı demeden edemedim.. Ama Şvayk seni asla unutmayacağım
Edebiyat & Roman
Aslan Asker ŞvaykJaroslav Hasek · Can Yayınları · 2020954 okunma