Aylin

@yln__
Kızböcekleri
2023 21. kitabı
Okunma: 24 Mart 2023 21:00
Öncelikle, kitabın ismine değinerek başlamak istiyorum. Çünkü tam olarak içeriğe uygun bir isim seçilmiş. Kitapta konu genel olarak kadın erkek ilişkisi üzerinden ilerliyor. Kadınlar da kızböceklerine benzetilmiş. Kızböceklerinin " bildiğimiz türüyle yusufçukların " en belirgin ozelliği dişisinin erkeğini yemesidir. İşte kitapta da kadınlar ile kızböcekleri arasında tam bu noktadan bağlantı kurulmuş. Kısaca konusu şu; Ana karakterimiz olan Bektaş Toztoprak, iki ablası ve annesi ile büyümüş, yalnız yaşayan, temizlik ve birçok konuda takıntıları ve evhamları olan bir öğretmen... Takıntıları bir yana bırakıldığında öğrencilerine düşkün, işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, düzgün, iyi bir insan... Ama ne yaparsa yapsın kaybeden hep o ve tam bir tutunamayan insan... Ne yaparsa yapsın toplumda kabul görmüyor, bir şeyi yapsa da yapmasa da kabahat hep üstüne kalıyor...     Kitabın başında Bektaş’ı tanıdığımız, biraz uzun bir bölümle başlıyor konu. Toplumun ona bakışına, onun da insanları anlamaya çalışmasına tanıklık ediyoruz. Ne insanlarla ne de insansız yaşanır kafasında bir şekilde yaşamına devam ediyor... Olaylar başta ağır ilerliyor ama sonrasında inanılmaz bir hikayeye dönüşüyor...  Bir insanı incelenebilecek tüm yönleriyle ele alan bir kitap... Yer yer üzücü oluyor, zaman zaman da kahkaha atmanıza sebep oluyor...     Kitapta eleştireceğim tek durum, kadınlara bazı noktalarda haksızlık yapıldığını hissetirmesi ancak sonlara doğru hissiyat azalıyor.     Üslup olarak da yazar, dil ve kurguyu bütünlemiş. Anlatımın gücünü arttırmak için bir çok benzetmeye başvurmuş. Bazılarını düşünsem aklıma gelmezdi ama benzetmeleri okumak çok eglenceliydi. Kitapta ana öykü tek başına ilerlemiyor. Bir çok yan öykü ana hikayeyle uyumlu bir şekilde işlenmiş. Yeni karakterler aniden ortaya çıkıyor, böylece farklı hayatlar da hikayeye dahil edilmiş. Ana hikaye kısım kısım ama kopukluk olmadan, çeşitlenerek ilerliyor.     Bazı noktalarda karşı çıktığım düşünceler olsa da severek okudum kitabı. Sizin de şans vermenizi tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Edebiyat & Roman
KızböcekleriTahir Musa Ceylan · Doğan Kitap · 201448 okunma