·656 syf.····Okunma: 25 Mart 2023 18:03 Kitabın ortasında yediğiniz bir tokat var. Kitabın sonunda da daha şiddetlisini ve huzur veren bir başkasını yiyorsunuz.
Uzun yıllar hafızanızda yer edecek ve belki de hayatınızı şekillendirecek bir mesaja sahip çok etkileyici bir eser olmuş.
Hayatta her şey zıddıyla vardır ve onunla anlam kazanır. İnsanın içinde de iyilikle kötülük bir arada yaşar. Bazılarında bunlardan biri hepten uyur, çoğusunda ise bitmez bir kavga halindedir. İnsan, ancak ve ancak içindeki kötüye hükmedebilirse iyi bir insan olabilir. Bu kitapta da temelde iyiliğin ve kötülüğün kaynağının ne olduğu ve özgür iradenin varlığı işlenmiş.
Uzun zamandır bu kadar doyurucu, hem felsefi hem kurgusal açıdan bu kadar haz veren bir kitap okumamıştım. Karakterler içinse denecek çok şey var elbet ancak, bana kalırsa her birimizin herhangi bir ön bilgi ya da ön yargı olmadan bu kitabı okumaya başlaması lazım. Böylece her karakterin içinde kendimizden ve hayatın içinden bir şeyler bulabiliriz diye düşünüyorum.
Kısaca, okunması ve okutturulması gereken eserler arasında bana kalırsa zirvelerde yer alıyor bu kitap. İyi ki varsın Hamilton ailesi, iyi ki varsın Steinbeck ve de iyi ki kalemin dökülmüş tüm bunlar.