Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Felsefe, insanın sadece ilmî ve fikrî açıdan yetkinliğe ulaşmasına yardımcı olurken din, insan aklının ve dolayısıyla felsefenin hiçbir zaman ulaşamayacağı bazı metafizik, psikoloji, ahlâkî ve eskatolojik soru ve sorunlara ilişkin bilgiler içermesi bakımından da felsefeden çok daha kapsamlıdır. Doğer yandan din nazarî/ilmî yetkinlikle birlikte amelî yetkinlik hususunda da insana yeni ufuklar açması yönüyle de felsefeden daha genel ve kapsamlı bir yapıya sahiptir. Bu gerçeklere dayanarak İbn Rüşd, felsefeye göre dinin değil, din açısından felsefenin konum ve meşeuiyetinin belirlenmesi gerektiği sonucuna ulaşır.
·
66 görüntüleme
Resul okurunun profil resmi
Halbuki
Farabi
Farabi
'de durum farklıdır. Çünkü felsefi bilginin anlaşılması için dini bilginin var olduğunu ve bu felsefi bilginin anlaşılması için dini bilginin önüne felsefî merkeze alıyordu. Çünkü bilme kapasitesi insanlar arasında farklılık arz ettiği için, felsefî bilginin avam/cumhur tarafından anlaşılması ancak dinin, felsefeyi desteklemesiyle gerçekleşir. İkisininde çıkış noktası ise farklıdır.
Farabi
Farabi
bunu teolojik bağlamda değerlendirerek ( Tanrının birliği ve hikmetli oluşu gibi ) açıklarken
İbn Rüşd
İbn Rüşd
ise bunu epistemolojik olarak yani insanın kendisine yol göstereceği hususları dikkate alarak din-felsefe ilişkisini kurar. Bu alıntıda da olduğu gibi dinin öncelenmesinin diğer nedeni klasik felsefî bilgideki bulunan metafizik bilgilerin kemâle ulaşmasının ise yine din, felsefeyi önceler şeklindeki söylemi de hem avama anlaşılır hitap etmesi, hemde felsefenin cevap veremeyeceği konuların cevabının bulunması diğer bir neden şeklinde sıralanabilir. Filozof-Molla olmakla birlikte
İbn Rüşd
İbn Rüşd
tarafından oldukça dikkat çekici bir felsefî anlayışı var. Belki de
İbn-i Sina
İbn-i Sina
varken ona yönelim olmamasıdır...
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.