Döneminin Eğitim Sistemine Realist Bir Eleştiri: Okul Müdürü
2023 20. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2023 13:33
Çağdaş İran Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden biri ve aynı zamanda Samed Behrengi, Sadık Hidayet gibi önemli yazarların çağdaşı olan Celâl Âl-i Ahmed, ‘’Okul Müdürü’’ adlı uzun hikâyesinde, bir okul müdürünün gözünden İran'daki döneminin eğitim sistemi ve toplumsal yapısına hicivli ve eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Öğretmenin okulun hademesinden daha az maaş alması, müdürlük makamında bulunanların liyakatsizliği, öğretmenlerin vurdumduymazlığı, velilerin eğitimden bihaber oluşu, müdürlüğün bütçe yardımı yaparken okul kayırması, rüşvet gibi birçok konuya değinilmişti. Ele aldığı konulardan dolayı ‘’Okul Müdürü’’ ciddi bir eleştiri yazısı olarak da kabul ediliyor. Bana kalırsa bu konular daha güzel işlenebilir miydi? Evet... Karakterler tam olarak işlenmemiş ve olay örgüsü yok denecek kadar azdı. Eksiklikler ve kopuklar hakimdi. Farsça gibi zor bir dilden çeviri yapıldığından olsa gerek derinliği hissedemedim. Ayrıca editöryel açıdan bir faciaydı kitap maalesef. Bir eğitimci olarak Âl-i Ahmed’in değindiği çoğu şeyi empatiyle okudum. Bahsettiği birçok şeyi günümüzde hâlâ yaşıyor olmamız -en azından taşra kesimlerde- dehşet verici gerçekten. Özellikle çarpık bürokrasi, okulun işleyişi ve öğretmenlerin hayatta kalma çabaları... Celâl Âl-i Ahmed, I feel ya bro... Yine de böyle bir yazarla ve eserle tanıştığım için pişman değilim. Tavsiye eder miyim? MEH, eğitim camiasındansanız ve gerçeklerle yüzleşmeye hazırsanız, evet. ‘’On beş dakikalık teneffüste sadece odada toplanıyorlardı. Burada toplanma sebepleri birbirlerine bir kez daha sınıftan sağ salim çıktıklarını göstermek içindi. Bu durum sürekli tekrarlanıyordu.’’
Okul MüdürüCelâl Âl-i Ahmed · Büyüyenay Yayınları · 2017113 okunma