Hakan Günday - Kinyas ve Kayra
2023 11. kitabı
Herkese merhaba. Güzel bir kitabı daha okudum ve inceleme yazısı için buradayım. Kitabın adı, "Kinyas ve Kayra". Hakan Günday'ın kaleme aldığı, kitapseverler tarafından çokça okunan ve beğenilen bir kitap. Yazarın ilk romanı olma özelliğini de taşımaktadır. Ayrıca 'Kinyas ve Kayra', Türk edebiyatında ki 'yeraltı roman' türüyle yazılmış eserlerin, en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Peki kitapta ne anlatılmakta? Bu sorudan önce kitabın yazım dili ve yazarın anlatım tekniği ile ilgili kendimce bilgi vereyim. Kitap anlaşılır bir dile sahip. Günümüz Türkçesini içinde barındıran, genellikle yalın ama arasıra süslü cümlelerde içeren bir dili var. Anlatımı ise sürükleyici, gerçekçi, eleştirici, öğretici bir teknikle kaleme alınmış. Hikayeleştirilmiş bir yanı da mevcut. Evet, kitapta anlatılan konu ise, iki arkadaşın; Kinyas ve Kayra’nın Afrika’daki yaşamlarının anlatıldığı kısım ile başlar. Bu iki arkadaş, Afrika’da suçtan suça karışmaktadır. Hırsızlık, cinayet, içki, kumar ve hatta tecavüze varan suçlarının ardı arkası kesilmez. Karakterlere bakıldığında ise açıkça hayattan duydukları kin ve nefret ile kaybettikleri inançsızlık göze çarpmaktadır. Bu sebepledir ki oldukça hızlı yaşayan bu iki arkadaş, suç işlemekten de kendilerini alıkoyamazlar. Kayra, zihnin öleceğini düşünüp kendini bu sona hazırlayan bir karakterdir. Kendisi ile birlikte Kinyas'ın da mutsuzluğu benimsemesini ve aynı sonu yaşayacağını söylemektedir. Zaman geçtikçe yokuş aşağı giden hayatının vermiş olduğu huzursuzluk etrafına zarar verme oranını da artıran Kayra, Kinyas'ın kendisini bırakması ile son dönemine girdiğini ve bunun için hazırlanması gerektiğini anlar. Aslında tüm yaşadıkları psikolojik bir çöküşün getiri ve sonuçlarıdır. Fakat Kayra bu durumu yani zihin ölümünü kaçınılmaz son olarak kabul etmiştir. Kinyas'ın beraber suç işleyerek elde ettikleri paradan alıp gitmesiyle tek başına kalan Kayra, yeniden para elde etmek için alışkın olduğu suç dünyası ile parayı bulur. Bu para ile kendisine zihin ölümü sırasında bakacak bir kadın bulur. Bu genç kadın ile Afrika'nın bilinmez bir şehrinde herkesten gizli bir kimlikle ve gözlerden uzak bir yaşam kurar. Bu sırada kadınla arasında duygusal seziler yaşanır. Kafasında birçok düşünce döner durur. Kinyas ise yaşadıkları o feci hayattan bile isteye bir hastalık ile eve dönüş yapmıştır. Derin derin düşünüp sonunda iç hesaplaşmasını tamamlayarak ailesine; anne babasının ve kardeşinin yanına gelmiştir. Tam 10 sene sonra. Hiçbir haber, hiçbir bilgi olmadan geçen hasret ve acı dolu 10 yıl. Kinyas ailesi ile arasındaki bu kopukluğu bitirerek gerçek kimliğine kavuşmuş ve mutluluğun, normal bir birey olmanın yollarını aramaya koyulmuştur. Babasının desteği ve güveni, annesinin sevgisi ve sıcaklığı, kardeşinin öğreticiliği ve arkadaşlığı ile hayata dönmek adına önemli adımlar atmaktadır. Fakat bir de taşımış olduğu hastalık vardır. Bunu yenme düşüncesi ile normal hayata dört elle sarılmanın vermiş olduğu maceraları birer birer yaşamaya başlamıştır. Bir de yazdıkları vardır Kinyas'ın. Kayra ile beraberken ve ondan ayrıldıktan sonra yazdıkları. Ne için yazdığını, o pis hayatından neden bahsettiğini bilmez daha sonraları. Ve kurtuluşu hızlandıkça yazmayı da bırakır. Fakat bunların bir anlamı olmalı diyerek kitabın sonuna doğru anlamlı bir mesaj ve düşünce ile sonlandırır. Kitap burada tamamlanır. Evet arkadaşlar, kitap okurken düşündüren ve etkileyen bir kitap. Okumak mutlaka bir şey katar insana. Bu güzel eserinde okunmasını tavsiye ediyorum. Yeni bir kitap incelemesinde görüşmek üzere sağlıkla, kitaplarla ve hoşça kalın.
Kinyas ve KayraHakan Günday · Doğan Kitap · 202535,3bin okunma