Frankenstein - Sevgisizlik
2023 18. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2023 13:23
Şu ana kadar Frankenstein hakkında çok fazla şey duymuş ama bir türlü gerçek hikayesini öğrenememiştim. Her türlü filme ve animasyona konu olan bu Frankenstein kimdir? Öncelikle ben o canavarın isminin Frankenstein olduğunu düşünüyordum ama öyle değilmiş. Frankenstein ismi o yaratığı yaratan kişinin adıymış. Bunu anlayınca bayağı şaşırdım açıkçası. Kitabın ilk sayfalarında Frankenstein fikrinin nasıl yazar tarafından ortaya atıldığı anlatılıyor. Mary Shelley 18 yaşında İsviçre'de Lord Byron ile bir akşam otururken can sıkıntılarını gidermek için hayalet hikayeleri uydurmaya başladılar. Başta o akşam Mary Shelley bir hikaye söyleyemedi ama bir gece ansızın gözünün önünde bir bilim adamı ve ona, yattığı sedyeden bakan korkunç, devasa boyutta sarı gözlü bir yaratık canlanınca Frankenstein'ın temelleri atılmış oldu. Bize bu hikayeyi, kuzey denizinin hiç gidilmemiş noktasına gidip araştırma yapmak isteyen bir kaptan anlatıyor. Kendisi kız kardeşine yazdığı mektuplarda Victor Frankenstein adında zayıf, soğuktan donma noktasına gelmiş birini gemisine aldığından ve kendisine çok değişik, akıl almaz bir hikaye anlattığından bahsediyor. Bu noktadan itibaren öykü Victor Frankenstein'ın ağzından anlatılıyor. Victor'un o yaratığı yaratmak için nasıl çabaladığı, o kadar çok şeyden fedakarlık etmesine rağmen amacına ulaştığındaki dehşeti... Birbiri ardına gelen ölümler... Başta ondan kaçarken sonrasında onun peşine düşmek... O yaratığın kendini ifade ediş şekli... Bahçelerine sığındığı aile... Seni yaratanın, dünyaya getirenin seni hiç sevmemesi, koca dünyada tek başına hayatta kalmaya çalışman, bir de bunlara ek dış görünüşün çirkin olduğu için dışlanman ve sonuç olarak kötü biri haline gelmen. Victor Frankenstein, onun en başından beri kötü olduğuna inanıyor ama ben yaratığın sonradan insan eli ile kötülüğe itildiğine inanıyorum. Zaten buradaki esas kötü de doktorun kendisidir yani Victor Frankenstein. Güzel ama üzücü bir yolculuktu.
FrankensteinMary Shelley · İthaki Yayınları · 202121,7bin okunma
ebeveyn-çocuk ilişkisinden çok yaratıcı-insan ilişkisi var aslında kitapta. victor frankenstein yaratıcı rolündeyken yaratık insan rolünde. mary shelley’nin din hakkındaki görüşleri net değil ancak ya agnostik ya da deist olması muhtemel. kitabın ana kaynağı deizm esasen: tanrı insanı yarattı ve onunla ilgilenmedi. nitekim percy bysshe shelley ve yakın arkadaşı lord byron pek de dindar insanlar değiller. mary shelley onlardan etkilenmiş olabilir. bir de victor frankenstein’ın günlüğü de aslında incili sembolize ediyor
Sue
feyza Yok estağfurullah Feyza bu senin uzmanlık alanın zaten. Ben de aydınlanmış oldum sayende. Ayrıca bu kadar uzun bir açıklama bölümünü ben de ilk defa gördüm. Hem Mary Shelly'nin ailesi ile ilgili kısa bir biyografisi ve ayrıca kitap hakkında kendi görüşleri hem de Neil Gaiman'ın kitap hakkındaki yorumu eklenmişti. Normalde baştaki açıklamaları pek okumam ama iyi ki okumuşum dedim sonrasında. Ben de etkilendim okurken iyi ki merak edip okumuşum yoksa aklımda Frankenstein ve yaratık basit birer karakter olarak kalacaktı.