Kadife Pantolunlu ÇocukNadia Hashimi'in okuduğum ilk kitabı. Yazar bu kitabında Afganistan'da oldukça yaygın olan bacha posh geleneğini minik kahramanımız Obayda üzerinden anlatıyor. Bacha Posh ailesinde hiç erkek çocuğu bulunmayan ailelerin özellikle başvurduğu bir yöntem. Kelimenin anlamı ise erkek gibi giydirilen kız çocukları. Hiç erkek çocuğu olmayan aileler, genellikle ailenin en küçük kızını bir süreliğine erkeğe çevirirler. Böylelikle eve şans geleceğine ve bir sonraki bebeğin erkek olacağına inanırlar.
Obayda henüz on yaşında bir kız çocuğudur. Evin en küçük çocuğudur ve ailesinin erkek çocuğu yoktur. Yengesinin önerisi üzere Obayda bacha posh için saçları kısacık kesilir, erkek kıyafetleri giydirilir. Obayda artık Obayd'dır. İsminden tek bir harfin eksilmesiyle kendisini hiç bilmediği, yabancısı olduğu yeni bir dünyada bulur. Yolunu yitirmekten korktuğu bu yeni dünyada Rahim(a) ile tanışır. Bu iki çocuğun kesişen kaderleri yeni bir dostluğun filizlenmesine vesile olur.
Erkek bebeğin zafer, kız bebeğin yenilgi sayıldığı, ailenin ve ebeveynlerin saygınlığının erkek evladın varlığına bağlandığı bu topraklarda bu tarz bir geleneğin hâlâ hüküm sürüyor olması her ne kadar üzücü de olsa şaşırtmıyor. Cehalet ucu bucağı kestirilmesi mümkün olmayan, kıyısında dolaşan toplumları ansızın içine çeken kara bir delik görevini görüyor. Bacha posh ise bu kör karanlığa yeni kurbanlar sunarak tüm gücüyle hizmet ediyor. Şu sıralar Kabil’in Gizli Kızları kitabını da okuyorum. Bu yüzden konu itibariyle oldukça gergin bir okuma oldu benim açımdan. Hep bir neden, niçin sorusu yankılandı zihnimde. Kadının kadın gibi olmasına izin verilmediği bir yerde yine olan kadına oluyor ne yazık ki. Ki bu gelenekte hayatları altüst olanlar henüz küçük yaşta kız çocukları. Kimlik karmaşası yanı sıra özgürlüğü tattıktan sonra yine eski tutsak günlerine geri dönmek zorunda kalıyorlar. Sonra hayatları yine bir erkekten (baba) diğer bir erkeğin (koca) hakimiyetine geçiyor. Bu tarz kitaplar okumak sağlam bir irade gerektiriyor. Bu yüzden zihnen hazır olduğunuz bir dönemde okumanızı tavsiye ederim. Bolca kitapla kalın..