Ölüme Meydan Okumak
2022 2. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2022 00:00
Geçen yaz okuyup bitirmiştim, geçen gün nasıl olduysa okuduğumu unutup yeniden elime almışım. Birkaç sayfa okuyup tanıdık gelince, bir de her yerine aldığım notları görünce hatırladım. Bana bir bakıma Binbir Gece Masalları'nı hatırlatan bir kitap, hikaye içinde hikaye, öykü içinde öykü olduğu için. Ölüm, kimseye yararı olmayan bir kabadayının canını almaya geliyor, hep öyledir ya, adam ölüme meydan okuyor ve bir oyun oynamak istiyor. Anlaşıyorlar. Ölüm de kabadayıya verdiği süre içinde canını vermeye direnmeyecek, vadesi dolmuş bu defa ihtiyar birinin canını almaya gidiyor. İhtiyar ve ölüm yine bir oyuna tutuşuyorlar, ancak bu oyunun bir kazananı olmayacak, sadece hikaye anlatmanın zevki için karşılıklı öyküler anlatmaya başlıyorlar. Kitabın içindeki öykülerin çoğu geleneksel, Türk kültüründen aşina olduğunuz relativeler ile Batı edebiyatı ve popüler kültür ögelerini harmanlıyor. Bir vampir(imsi) okul müdürü hikayesi vardı mesela, bir hastalıktan muzdarip olan adam hayat dolu küçük bir çocuğun (öğrencinin) kanını kendine aktararak yaşama tutunmaya çalışıyordu. Gerçekçi bir olay örgüsünü fantastiğin elementleriyle süsleyip çok ilginç bir sonuç elden etmiş yazar. Ve aynı hikayede The Picture of Dorian Gray referansına denk geldiğimi de hatırlıyorum. Genel olarak spiritual yanı çok güçlü, gerçek ile fantastiği original ve skillful bir şekilde harmanlayan bir kitaptı. İhsan Oktay Anar zaten yazar olarak çok sevdiğim bir şahsiyet, Puslu Kıtalar Atlası en bilindik kitabı, o yüzden bunu önermek biraz gereksiz geliyor ama yazardan okuma yapmak isteyenlere Puslu Kıtalar atlası ve Efrasiyab'ın Hikayelerini öneririm. Ha bir de, bu kitabı alma sebebim zaten biraz önce bahsettiğim diğer kitaptı( Puslu Kıtalar Atlası ). Alibaz diye bir karakter vardı ve kendine Efrasiyab diye bir kahraman/eşkıyayı rol model alıyordu, sonra da lakap olarak alıyordu bu ismi üstüne. Alibaz'a olan sevgimden ötürü bu kitabı gördüğüm anda almak istemiştim :)
2023 Okuma Raporları
Efrâsiyâb'ın Hikâyeleriİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınevi · 20246,9bin okunma