"Olmayan şeyleri, varmışlar gibi düşünme, var olan şeyler arasından en hoşuna gidenleri seç, eğer olmasalardı, onları nasıl isteyeceğini düşün. Ama sahip olmaktan mutluluk duyduğun şeyleri aşırı değerlendirmemeye alıştır kendini; yoksa bir gün onları yitirirsen sarsılırsın."
Roma İmparatoru Marcus Aurelius, İmparatorluğunun yanında aynı zamanda stoa felsefesinin savunucusu olan ünlü bir filozoftur. Daha çokta bu yönüyle ön plana çıkmıştır. Özellikle "Kendime Düşünceler" kitabıyla bilinmektedir. Stoa felsefesi aklı yani us'u temel alarak insanların erdemli yaşamalarını, doğayla bütünleşmeyi, acıya da mutluluğa da eşit yaklaşabilmeyi ve geçmiş ya da gelecekte değil; an'da kalabilmeyi salık veren bir felsefi akım tek cümleyle özetlersem.
`Gelecek için kaygılanma; çünkü varman gerektiğinde, varacaksın oraya..`
Bu kitapta Marcus Aurelius'un "Kendime Düşünceler" kitabının içerisinden seçilmiş pasajlar bulunmaktadır. Hem stoa felsefesini hem de Marcus Aurelius'un düşüncelerini merak edenler için faydalı olacaktır. Bunun yanında okuması hem keyifli hem de hayatınıza birşeyler katacak bazı konularda bakış açınızı değiştirecek güzel nasihatler mevcut. Hem düşündüren hem de hayata dair bazı şeyleri sorgulatan güzel bir kitap. Hani içimden de keşke bizim imparatorlarımız da böyle filozof kafalı olsa belki herşey çok başka olurdu diye düşünmedim değil :)
ⓀⓘⓉⒶⓅⓉⒶⓃ ⒶⓁⒾⓃⓉⒾⓁⒶⓇ
Eğer yanılıyorsa, nazikçe doğrusunu söyle, yanlışını göster ona..
𖥸
Bir şey doğru değilse, onu yapma; gerçek değilse söyleme.
𖥸
Herhangi biriyle konuşurken, saygılı, yapmacıksız konuş. Yalın, açık seçik bir dil kullan.
𖥸
Haklı olarak üzülüyorsun: Çünkü bugün iyi olacağına, yarın iyi olmayı yeğ tutuyorsun.
𖥸
Kötüler çok kez zevk içinde yaşarlar ve bunu sağlayan şeylere bol bol sahiptirler, iyilerse acıyla ve acıya yol açan şeylerle karşılaşırlar.
𖥸
...şöyle söyleyebilirsen yeryüzünden ayrılmak daha kolay olur: "Çok tuhaf bir yaşamı ardımda bırakıyorum; uğrunda onca çaba harcadığım, onlar için onca yakardığım, öylesine özen gösterdiğim arkadaşlarım bile, belki de, ölümümden ötürü bir anlamda ferahlayacaklarını umarak, çekip gitmemi istiyorlar" Öyleyse şu dünyada daha uzun kalmanın ne anlamı var?
Yakında her şeyi unutacaksın;
yakında herkes seni unutacak.
𝙎𝙊𝙉〆