Kitap Fiyatları!!!
Ülkemizde kitap fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Geçen gün alışveriş listemdeki kitapları alacaktım. İsmini yazdığım beş kitap 100 liradan fazla tutuyordu. Çoğu ailenin fiyatlar yüksek diye çocuğuna kitap almadığına bire bir şahidim. Özelikle Fetö yayınlarının piyasadan çekilmesiyle beraber soru bankalarına da yüzde yüz zam geldi. Örneğin bir Türkçe soru bankası geçen sene 18 lira iken bu sene 30 liradan yüksek. Malesef okuma kitaplarında da durum böyle... Ülkemizdeki kitap okuma oranın düşük olmasının nedenlerinden biri kitap fiyatları olabilir mi? Kitap fiyatlarının düşük olması için 1K ailesi olarak neler yapabiliriz? Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
Bu durumdan rant sağlayanlar çok fazla.. Yanılmıyorsam %8 kdv si var.. %1 olsa en azından çok daha güzel olabilir... Bu durum toplu taleple, gerçekten doğru kişilere ulaşılabilecek etkinliklerle düzeltilebilir belki. Onun harici.. bireysel olarak ve daha insana ulaşabilirlik açısından, kitaplarımızı paylaşmayı öneriyorum.. Bunu en yakınımızdan başlayarak yapsak, diyelim kardeşimiz, arkadaşımızdan.. ve o da başkasıyla paylaşsa, emin olsak bu durumdan.. kaç kişiye ulaşılabilir kimbilir.. Ya da bulunduğumuz şehir, ilçe.. neredeysek orasının yetkili makamıyla ve gerçekten bizi duyabilecek insanlarla bir olup küçük çocuklarıda kapsayan bir etkinlik yapsak, bayram gibi:) kütüphanelerle konuşsak, onların böyle ayda bir de olsa toplantıları olsa.. belki o sevgi, o bütünlük birilerinin kalbine dokunabilir.. parada bir kağıt parçası.. bir ağaç.. bir kitap yaprağı belki.. belki birşeyler olabilir, herşey tek bir insana, bizlere bağlı..
Önceki 2 yanıtı göster
İnşallah atacağız. Zor olan tarafı ise şu: biz bunu yaptığımıza toplum tarafından hiçbir destek almayacağız...
2 yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorumlarda katildigim ve katilmadigim cok nokta var. Maddelerle fikrimi anlatmak isterim. 1. Kitap aliminin zor oldugu bir gercek. Ancak Sorun kitap fiyatlarinin yuksek olmasi mi yoksa Turkiye'de alim gucunun dusuk olmasi mi? Asgari ucretin aclik sinirinin altinda oldugu bir ulkede, kitabi gectim, temel gida disindaki her sey luks. Yani kitap 1 TL bile olsa insan kitaba o parayi veremez. 2. Basim evlerinin maliyetlerini bilmiyoruz, dolayisiyla fiyatlarini dusurmelerini beklemek ne kadar gercekci olur bilemem. Ama basim evinin bina gideri, elektrik ve suyu (ki sanayideki fiyat oranlari evde kullanimdan ciddi oranda daha yuksek), calisanlarinin maasi, yazarin payi, kullanilan ekipmanlarin amortismanlari vs derken sabit bir giderleri var. Ote yandan kitap basimi icin kullanilan kagit belki yerli mali olabilir ama murekkep ve matbaa makineleri muhtemelen yabancidir ve alimi dolar ve euro uzerinden. Bu malzemelerin uretim alanina gelisi de kamyonlarla oluyor elbette. E benzin de dunyanin en pahali benzini neticede. Neyse kitaplar basildi. Bunlari stoklamalari lazim. Stokladiklari deponun kirasi, elektrigi, calisanlari vs ordan da bir maliyet daha. Sonra kitaplar yeniden kolilenip kitapcilara dagiliyor. Benzini soylemistim, ama yollardan bahsetmedim, yeni yeni kopruler yapiliyor hepsinin gecis ucreti ucuk. Derken kitapcilara geldik. Kitapcinin calisani, kirasi, elektrigi vs var. E onun da maliyeti var... Demem o ki, kitap 15 tl cok pahali hadi dussun demek zor, maliyeti arttiran ciddi kalemler var. 3. Tepki gosterelim, satin almayalim kutuphanelerden okuruz boylece kitapcilar fiyatlari dusurur fikrine de kesinlikle katilmiyorum. Biz almazsak ne olur? Diyelim ki 100 tane alici var ve kitapci da 100 tane kitap basip satiyor. Ureticinin sabit maliyetlerinden bahsetmistim... Kirasi, amortismani, tasima bedelleri, calisan ucretleri vs toplam 100 lira olsun. Mecburen kitapcilari 100 lirayi 100 kitaba bolerek her kitaba 1 liralik maliyet ekleyeccekler. Derken biz tepki gosterdik ve 50 kisi kitap almayi kesti. belki ilk ay kitapci yine 100 satacak ama 50si elinde kalacagi icin sonraki ay 50 basacak. 100 liralik maliyet de 50ye boluneceginden her kitaba artik 2 tl maliyet eklemek zorunda kalacak ve kitap fiyati artacak. 2 tl olunca buna tepki gosteren 25 kisi daha almayacak belki ve fiyat 4tlye cikacak.. zaten ne zaman ki insanlar artik almamaya baslarsa firma bedava satmaya baslamayacak, kepenk indirecek. Piyasadan bir uretici eksilmis olacak ve market monopoly'e bir adim daha yaklasacak. 4. Ogrencilik yillarimda kisitli bir butce ile okudum ve ne yazik ki kitapciya giremezdim o butce ile. Ama okulun kutuphanesini somurdum, internetten pdf okudum ve hatta korsan bile okudum. Ne zaman ki calismaya basladim, ureticinin ve yazarin hakkini korumak adina korsan ve pdf biraktim (ancak bir kitabin basimi bittiyse ya da bulamamissam okuyorum pdf) ve bandrollu urun almaya basladim. Internet fiyatlari zaten magazalardan cok uygun, hele bir de surekli olan kampanyalara rastlanirsa korsan kitaptan bile ucuza aliniyor. Hem de benim gibi alisverise cikmaya usenen biri icin cok daha kolay oluyor, siparis veriyorum ertesi gun kapimda. 5.Vergi konusunda tum kalbimle katiliyorum. 8% gibi bir oran telaffuz edildi, dusununcec 15 liralik bir kitap icin 1,5 tl bile degil ama o odedidigim vergiler ortulu odeneklere, hic kullanmadigim ve asla kullanmayacagim kurumlara ve yandaslarin ihalelerine ya da gecis icin parasini zaten odeyecegim yollara akacagina bende kalsa daha cok ise yarayacagina eminim. Changeorg'dan nasil bir sonuc cikar bilmiyorum ama katilimimn yuksek olacagina eminim.
Önceki 7 yanıtı göster
Vergi kısmından pek anlamıyorum. Ama kitabevinde çalıştığım için biliyorum. Mesela bir kitabın etiket fiyatı 100 lira ise kitabevine gelişi genelde 50 lira oluyor. Onlarda etiketten yüzde 30 civarı indirim yapıp satıyorlar. Yanı 70 liraya...
Bu yorum görüntülenemiyor
Malesef öyle. Ama her bir belediyenin halk kütüphanesi var. Okuma oranının düşük olmasının sadece fiyatlarla alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Önceki 1 yanıtı göster
Istanbul dışındaki şehirleri bilmiyorum açıkçası ama Istanbul'da her ilçe de bir halk kütüphanesi bulunmakta.
Ucuz olsaydı da sobada ateşe katık mı yapsaydı millet.