·144 syf.····Okunma: 04 Mayıs 2023 14:41 [[Spoiler içerir]]
İstanbul kırmızısı, 140 s. (Çeviri)
Kitap akıcı ve hızlı okunabilecek bir biçimde hazırlanmış. Üç-dört sayfalık küçük bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler iki şekilde ele alınmış. Sırasıyla bir Ferzan’ın hatıraları ve bir de kendi yaratmış olduğu kurgu bağlamında ele alınmış. Sırayla verilen bölümler okuyucuya hafif bir nefes alma ve okuyucuyu tekdüze bir metin okumaktan uzaklaştıran bir his veriyor. Bazı okuyucular için bu konunun dağılması gibi değerlendirilebilir. Son bölümde hem ferzanın yaşantısı hem de kurgu aynı bağlamda iki ana karakterin buluşmasıyla nihayete eriyor.
Edebi anlamda pek ilgi çekebileceğini sanmadığım eser farklı içsel ve duygusal noktalara dikkat çeker. Ferzanın kişisel hayatı ile başlamış olan hatıra bölümü yazarımızı tanıyabilmek için önemli bir fırsat teşkil eder. Filmlerinde işlemiş olduğu konular ile ilgili sebep-sonuç bağlamında önemli çıkarımlar verir. Yazarın filmelrini izlemiş olan izleyicilerin kafasında kalmış bazı cümlelerin bu kitapla tamamlanabileceği öngörülebilir. Fakat beklentiyi yükseltmemek de gerekir. Hatıralar bölümünde emek sineması ve gezi parkı olaylarına da değinilmiş. Her haliyle “kırmızı” aşkın, aldatmanın ve diğer öğelerle
desteklenmesiyle eserin bir çok yerinde kullanılmıştır. Bir insanın iki cinsiyeti aynı anda sevebileceği de ferzanın özeli ve kurgu bölümündeki katakter üzerinde ayrı ayrı işlenmiştir.
Kurgu bölümünde ise aldatılan bir kadının yirmi yıllık evlilik hayatının bir hüsranla son bulması, o anın üzerinde bıraktığı ani şok ve üzerindeki değişime değinilmiştir.
Kitap sırası ile farklı iki bölümün işlenmiş olması ve daha sonra birleşmesi ile farklılık arz eder. Bazı okuyucuların eleştirebileceği yerler olsa da önemli bir yönetmenin kaleme almış olduğu bu eserin okunması gerektiği kanaatindeyim. Bilhassa gezi parkı ve emek sinemasının işlenmesi ayrı bir değer kazandırmaktadır esere.