Homeros'un İlyada'sı
2023 3. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 19:22
Antik Yunan Edebiyatı'nın temel eseri olan İlyada, Dünya Edebiyatına da yön vermiştir. En eski epik şiirdir malum kitap. 24 bölüm ve 16000'in üzerinde dizeden oluşur. Truva Savaşı'nın son 51 gününü anlatan, Yunanca "İlyon" yada "Troya" olarak anılan kentin destanı, aslında Truva'nın değil Akhilleus'un destanıdır. İçerisinde bir sürü karakter, o karakterlerin bazen uzun bazen kısa olarak anlatılmış hayatları, kimin nesi olduğu ve çoğu zaman ölümüyle sonuçlanan, anlatılan onca şeyden sonra kim vurduya giden bu karakterlerin, kitap içerisinde bolca bulunması, akılda kalmayacak aslında kalsa da önem niteliği taşımayacaktır. Karakter sıklığını görmezden gelip hızlıca okuyup geçtiğim birçok bölüm ve sayfa oldu. Olay akışını inanılmaz derecede sekteye uğratmış, bu karakterlerin kimin nesi olduğu anlatılırken, kanımca. Bazı bölümlerde üstteki gibi olurken, okuyucuyu savaşın derinliklerine sürükleyen de çok bölüm var. Savaş destanı olduğundan 4 tarafı betimlemelerle kuşatılmış dizeleri okurken, kafamda canlandırabildiğim azınlıkta olan kitaplardan biri oldu. Krallar kralı, Yunan mitinde tek, Tanrısal Agamemnon'un kardeşi, seçkin Menelaos'un karısı Helen'in bir yığın malla birlikte Paris tarafından kaçırılması sonucu başlar olaylar. Akhalar ve Troyalılar arasında savaş çıkmasının nedeni budur. Olay örgüsü dahilinde Akhalar Kralı Agamemnon, Akhaların en seçkin savaşçısı olan Tanrısal Akhilleus'un onur payını alıp seçkin savaşçıyı küçük düşürür. Bu neticede Akhilleus savaşa katılmaz, deniz kenarında büyük karınlı gemilerin yanında krala kin tutar. Savaşın seyrini değiştiren Tanrıların babası Zeus, Hektor'u, Truvalıları destekler. Amansız savaş devam eder, Hektor burada büyük onurlar kazanır Akha ordusuna korku salar. Agamemnon'un pek seçeneği kalmadığından tez vakit Akhilleus'a savaşa katılmasını, büyük ödüller vereceğini salık verir. Akhilleus'un öfkesini hafife alan Agamemnon, seçkin savaşçıyı cezbedemez. Patroklos Truva'nın en ön saflarında cenk eder Akha ordusunu kışkırtarak savaşın gidişatını etkiler. Ünlü Hektor tunç kargısını Patroklos'un tenine değdirmeyi başarır ve Patroklos'un gözlerini karanlık kaplar. Agamemnon tekrar Akhilleus'a Tanrısal Aias ile Patroklos'un ölümünü salık verir. Akhilleus'un can dostu Patroklos' Hektor tarafından öldürülmüştür. Akhilleus kan ağlar, yaslar tutar ve Hektor'un canını almaya savaşa gelir. Akhilleus'un öfkeden dönen gözlerini fark eden Hektor kaçmaya başlar. Seri ayaklı Akhilleus Hektor'u yakalar ve cenk başlar. Hektor'un ölümü kaçınılmazdır. Akhilleus Hektor'un canını alır. Truvalı savaşçılar yasa bulanmıştır, Hektor'un ölümüyle. Hektor'un ölüsünü atına bağlayıp Patroklos'un mezarının etrafında sürükler Akhilleus. Yine de dinmez öfkesi. Gemilerde şenlikler, yarışlar başlar. Hektor'un babası, Truva'nın Kralı Priamos yas içinde cesur bir yürekle Akhilleus'un gemisine gider. Oğlunun cesedini, onurunu kendisine ve halkına bağışlamasını, ödüller vereceğini söyler. Seçkin savaşçı Akhilleus acınası adama hak verir, ölüyü bağışlar. Şafak vakti yurduna dönen Priamos halkıyla birlikte Hektor'un ölüm şölenini başlatır. ----------- Okurken dikkat etmeniz ve yararınıza olacak birkaç şeyden söz etmek isterim. Uzun bir zamana yayarak okumanızı tavsiye etmem. Okumalarınız arasında büyük boşluklar olmamalı, bu hem unutmanıza hem de kitaptan kopmanıza yol açacağından yarım bırakmanız kaçınılmaz olacaktır. Benim de yaptığım gibi destanı okumadan önce veyahut okurken İlyada hakkında bilgi edinmelisiniz. İyice yer etmesi için Troya filmini izlemenizin de faydası olacaktır fakat film ve destan arasında büyük farklar olduğunu unutmamak gerekir. Hem incelememde, hem de kitabı okurken bana çokça faydası olan, Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğü'nü baş ucunuzda bulundurmanız gerekmektedir. İyi okumalar arkadaşlar.
İlyada Destanı
İlyadaHomeros · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20229,6bin okunma