Kitap hakkında genel olarak nasıl bir açıklama yazabilirim bilmiyorum. Yazarımız Gündüz Vassaf iyi eğitim almış ve eğitimini kitaplarına yansıtmayı başarabilmiş birisi benim gözümde. Kitaplarını tek oturuşta bitirmeye çalışacak kadar fazla beğeniyorum. Genel olarak her şeyi eleştiren ve Totalitarizm üstüne durmakta.
Kitapta tarihler ve günümüz bir nevi korkusuzca eleştirilmiş ve daha önce duymadığımız geçmişler bulunuyor. Aslında Türk kanı dediğimiz geçmişimizin sadece %30 unun Türk olduğu, Rusları kimler kurdu sorusuna akla gelen ilk "Slavlar" cevabının yanlış olduğu savaşlar ve uygarlıkların hatta devletlerin geçmişte açığa çıkmalarını istemedikleri hatalar yaptıklarını kabullenip günümüzde insanların sorgulamak zorunda kalmayacağı bir tarih uydurduklarını ve çok daha fazlasını anlatıyor. Böyle bir değerimizi neden bu kadar az insan keşfetmiş anlayabilmiş değilim. Cehenneme Övgü ve Cennetin Dibi kitaplarında ise genel olarak kurulmuş düzeni eleştiriyordu burada ise tarihi geçmişimizi ve diğer devletlerin uydurulmuş tarihlerini anlatıyor bizlere. Korkusuzca yazıldığını düşündüğüm bu kitap bana çok fazla şey kattı. Bitirdikten bir kaç saat sonra bile oturup kitaptakileri düşünmeme neden oldu. Bana kalırsa her insanın ömründe bir defa okuması gerektiği kitaplardan birisi. Her satırda ustalığı fark ediyor ve mest oluyorsunuz . Zaten kısa oldu ama yine de kısaca özetlemem gerekirse isminin hakkını veren bir kitap. Yazar gerçekten tarihi yargılıyor ve gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.
"Ύalanların somut temsilcisi olan kahramanlar, tutsaklık arzumuzun kanıtıdır. Özgür yaşamaya cesaret edemediğimizden bu işi tapındığımız kahramanlara havale ederiz. Kahramanlar
içimizdeki totalitarizmin karakteristik örnekleridir. Onlar aynı zamanda totaliter yönetimler için de vazgeçilmezlerdir.. Totaliter bir toplum, kahramansız var olamaz. Özgür bir toplum kahramanlarla var olamaz."( Cehenneme Övgü )
Okumayı düşünenlere iyi okumalar dilerim.