Kişisel kitap arşivinizi oluşturmak, okurları, kitapları, yazarları ve konuları takip etmek için 2milyon+ okurun arasına katılın.
Akış
Ara
Paylaş
Alışveriş
Popüler
Keşfet
Ne Okusam?
Kitaplar
Yazarlar
Okurlar
İncelemeler
Alıntılar

Modern Zamanlarda Eğlencelik Hayat

Cennetin Dibi

Gündüz Vassaf

Cennetin Dibi Konusu

Cehenneme Övgü’de “bu dünya”yı sorgulayan Gündüz Vassaf ikinci kitabında “cennet”e, hem de cennetin ta dibine el atıyor. Mizahla bilimkurgunun, düzyazıyla bilimsel makale üslûbunun harmanlandığı kitapta, ‘yanlışla doğru’, ‘yalanla dolan’ sırt sırta duruyor. Bu kitapta Freud’un kuramlarının hayata geçirildiği Amsterdam genelevlerinde dolaşabilir, hükümet kiralayabilirsiniz; hatta 100 dolara bir Amerikan şirketi bile satın alabilir, isterseniz yeni yaşam biçimlerinin hayata geçirildiği özgür kolonilerde yaşayabilirsiniz. Gündüz Vassaf, düşgücünün sınırlarını zorladığı Cennetin Dibi’nde, “gelecekte yolculuğa” davet ediyor bizi. “Gündüz Vassaf düşgücünün avukatı, düzyazımızın en özgür ruhlu kalemi..”
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 251Yayınlanma Tarihi: Eylül 2019İlk Yayınlanma Tarihi: 1996Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789754707342Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.910 üzerinden
534 Puan · 71 İnceleme

Cennetin Dibi Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
eda

eda

@prunuscerasus
·
03 Eylül 2022 21:45
8/10 puan verdi
"Ardında iz bırakmamak Yere basmadan yürümekten daha kolay" Tchouang-Tse
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
kitabının vuruculuğundan sonra okumaya karar verdiğim ikinci Gündüz Vassaf eseri. Her şeyin siyasallaştığı ve endüstriyel hale geldiği modern çağı yoğun bir şekilde eleştiriyor Vassaf. Peki kitapta neler okuyoruz? Tarihsel olaylara herkesin bakmayacağı yönden bakışını, Stalin eleştirisi ve sosyalizm düşmanlığını, Kapitalizmi yerden yere vuruşunu, Kadın erkek ilişkilerine karşı tutumunu, Cinsel kimlik arayışına karşı düşüncelerini, Din, futbol, reklam sektörünün aslında göremediğimiz ya da görmek istemediğimiz yönlerini mizah dilini kullanarak ironik biçimde okuyuca sunuyor. Absürt gelebilecek bir dili var yazarın. Ama sorgulatmayı ve düşündürmeyi iyi başarıyor. Batsın bütün sistemleriniz diyorsunuz okurken sık sık. Bana kalırsa Cehenneme Övgü'den önce bu eser okunmalı. Çünkü onun bir nebze altında kaldığı için zaman zaman sıkıcı gelebiliyor. İyi okumalar.
66 etkileşim
Schröndingerin kutusu

Schröndingerin kutusu

@beratenis
·
19 Temmuz 2021 12:18
7/10 puan verdi
Açık konuşmak gerekirse Gündüz Vassaf'ın "Cehenneme övgü" adlı kitabını bir çırpıda bitirdikten sonra büyük bir hevesle okumaya başladığım "cennetin dibi"nden ilk kitap kadar zevk alamadım. Bunun nedeninin yazarın da anlattığı üzere cehennemin, cennetten daha çok dikkat çektiği ve cennetin sıkıcı olmasına bağlıyorum ve büyük ihtimalle yazarın buyüzden 2. kitabı, ilkinden daha sıkıcı tuttuğunu düşünüyorum. Sıkıcı dediğime bakmayın, Gündüz Vassaf'ın o bizi asla "yeter be, anladık ironik yazmayı seviyorsun da tadında bırak" dedirtmeyen, bol bol (acımasız) giydirmelerin bulunduğu sade ve anlatacağını tabiiri caizse mala anlatır gibi anlattığı dili ile eleştirdiği onlarca tema kişinin gerçekten ufkunu açıyor. Kitabı okurken sürekli "ben bunu nasıl fark etmemişim" dedirten, toplumum taaa gözünün içine sokula sokula yapılan ve hepimizin aslında "normal" olarak algıladığı bir çok eylemi bambaşka bir açıdan anlatarak okuyucuyu sürekli kendine bağlıyor. Her sayfa değiştirmemizde, anlatacaklarını merakla bekletmesi de kitaba akıcı bir dil kazandırıyor. Eğer cehenneme övgü kitabı hiç yazılmamış olsaydı bu kitaba sıkıcı demezdim ama "cehennem", "cenneti" gölgesinde bırakacak kadar ihtişamlı olduğundan, bu kitaptan birkaç puan kırmak zorundayım.
34 etkileşim
Çikolata prensesi

Çikolata prensesi

@cikoerrr
·
22 Temmuz 19:38
Puan vermedi
"Kimi gerçekler yıllar sonra ,o da ancak kısmen öğreniliyor ,kimileri ise hiçbir zaman. Kendimizi kuramlarımızın da kulu yaptık. Hepimiz kâh Marksist olduk sınıf savaşlarının yüzlerce yıllık cephelerinde, kâh Freud'un kanepesine yatırdık tutamdan yanaki tarihimizi. Oysa biz tartışadururken, iletişim çağı diye anılan ve en kötü tercihimlerin bile kendilerini demokrat ilan ettiği yüzyılımızda olup biten durmadan çarpıtıldı ,bizden sürekli saklandı." Yine güzel bir felsefe kitabı ile karşı karşıyayız. Cehenneme övgüden sonra cennetin dibi biraz daha sönük kaldı ama yine de birçok konuyu ele almış eğlence kültürünü insanların en dip noktada yaşadığını bize göstermiş. Bize cennet gibi sunulan saçma sapan şeylerin sonuna, en sınırına kadar zorluyor bizi.. Sperm soykırımı,malbora meydan muharebeleri, Yunan mitolojisine kadar Cennetin dibinde dibe çöken herşeyden bahsetmiş.. beğendim keyifle okuyun
11 etkileşim
İbrahim Tufan

İbrahim Tufan

@OkuyanizleyenBirisi
·
16 Ocak 17:39
9/10 puan verdi
Gündüz Vassaf - Cennetin Dibi @iletisimyayin ° "Birbirinden çapsız, şöhret ve para düşkünü insanlar devlet başkanı, başbakan falan oldular. Onlardan tiksinmek ve tek tük fıkralarla duyduğu öfkeyi hafifletmek dışında, halk pek tepki göstermedi. Siyasetin yozlaşmasıyla tüm değer yargilarımızı
8 etkileşim
CEM AKDAG

CEM AKDAG

@STILIT
·
30 Haziran 2021 11:35
8/10 puan verdi
Bu kitabı okurken nedense, keşke Cehenneme Övgü’den sonra okusaydım, aynı yazarın iki kitabının arasına başka kitap sokmasaydım diye düşündüm. Böylece kitabın içine daha erkenden girebilirdim. En başta pek toparlayamadım ancak kitabın genel gidişatını şöyle açıklayabilirim: Gündüz Vassaf çeşitli ve ilginç konularda, mevcut durum ile ilgili bilgileri paylaşıyor, daha sonra geçmişten bu yana aynı konuyla ilgili, enteresan bilgileri veriyor ve en sonunda da sizi hayal dünyasına sürüklüyor. İsimler, yerler, o dönemdeki konjonktür veriliyor ve bazıları için ,öyle olmadı böyle oldu diyerek gerçekleşmesi mümkün olan tahmini olayları anlatıyor. Bazı fikirler ( tahminler ) biraz ütopik olsa da ilgiyle okuyorsunuz. Geçmişte yaşanmış olaylardan bazıları o kadar ilginç ki, açıkçası üç beş defa gerçek m yoksa hayal mi diye internete girdim ve baktım. Aslında sırf bu bilgiler için bu kitap okunur. Kitabı okurken bazen Giovanni Papini’nin Gog’unu tekrar okuyor gibi oldum, bazen de Çetin Altan’ın İyimser Fütüristlik yazısını…
7 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 56.0
Erkek% 44.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Gündüz Vassaf
Gündüz VassafYazar · 20 kitap
Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden 1968'de mezun oldu. Gençlik yıllarında ABD’de bir akıl hastanesinde gardiyanlıktan, TRT’de radyo spikerliğine kadar oldukça çeşitli işlerde çalıştı. 1977'de Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi'nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Gündüz Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Halen çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri'nde, doğduğu şehir olan Boston, Massachusetts'de sürdürmektedir. Yazar, psikoloji alanındaki eserlerinden çok, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. Radikal gazetesinde Uçmakdere başlığıyla köşe yazıları kaleme almıştır. İnsan, tarih, sosyoloji, popüler kültür konularında her Pazar yayınlanan "Gerçek Orada Bir Yerde" adlı programda Murat Belge ve Şerif Mardin ile birlikte yer aldı.

Cennetin Dibi Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Ne gerek vardı N’uran !

Ne gerek vardı N’uran !

@sosyookurr
·
08 Temmuz 21:04
Yok etmek değil, hükmetmekti esas olan.
64 etkileşim
Ne gerek vardı N’uran !

Ne gerek vardı N’uran !

@sosyookurr
·
13 Temmuz 08:21
Yirminci yüzyılın belki de en popüler uğraşı savaş.
76 etkileşim
Ne gerek vardı N’uran !

Ne gerek vardı N’uran !

@sosyookurr
·
11 Temmuz 08:33
Yüzyıllardır kendini erkeğin esiri gibi görmeye mahkum edilen, erkeğinden şefkat ve anlayış bekleyen kadın, artık giderek kendine güvenen, güçlü bir varlık olma yolunda.
99 etkileşim
Ne gerek vardı N’uran !

Ne gerek vardı N’uran !

@sosyookurr
·
10 Temmuz 15:36
Hep aynı…hep aynı…
58 etkileşim
Ne gerek vardı N’uran !

Ne gerek vardı N’uran !

@sosyookurr
·
08 Temmuz 19:26
Saçma sapan bir yüzyıl.
66 etkileşim

Cennetin Dibi İletileri

Tümünü gör
Evliliğin neden olduğu sinir hastalıklarının şifası sadakatsızlıktır. Freud
Cennetin Dibi
Cennetin Dibi
Teknoloji mümkün kılsa bugün sakalının kılları titizlik korunan Hz Muhammed'in gözleri bile kiralanabilirdi. Hele böyle kutsal bir kişinin gözüyle dünyayı görebilmek için kendi gözlerini bile o yanlar çıkmaz mıydı?
Cennetin Dibi
Cennetin Dibi
Kazım

Kazım

@kazimmmm
·
17 Eylül 21:05
Orta halli bir körün sizle sıkı bir pazarlık sonucu rahmetli annenizin gözünü iki yıllığına dövize endeksli olarak kiraladığını düşünün.
Cennetin Dibi
Cennetin Dibi