Modern Zamanlarda Eğlencelik Hayat

Gündüz Vassaf
Cehenneme Övgü’de “bu dünya”yı sorgulayan Gündüz Vassaf ikinci kitabında “cennet”e, hem de cennetin ta dibine el atıyor. Mizahla bilimkurgunun, düzyazıyla bilimsel makale üslûbunun harmanlandığı kitapta, ‘yanlışla doğru’, ‘yalanla dolan’ sırt sırta duruyor. Bu kitapta Freud’un kuramlarının hayata geçirildiği Amsterdam genelevlerinde dolaşabilir, hükümet kiralayabilirsiniz; hatta 100 dolara bir Amerikan şirketi bile satın alabilir, isterseniz yeni yaşam biçimlerinin hayata geçirildiği özgür kolonilerde yaşayabilirsiniz. Gündüz Vassaf, düşgücünün sınırlarını zorladığı Cennetin Dibi’nde, “gelecekte yolculuğa” davet ediyor bizi. “Gündüz Vassaf düşgücünün avukatı, düzyazımızın en özgür ruhlu kalemi..”
251 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1996

"Ardında iz bırakmamak Yere basmadan yürümekten daha kolay" Tchouang-Tse
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
kitabının vuruculuğundan sonra okumaya karar verdiğim ikinci Gündüz Vassaf eseri. Her şeyin siyasallaştığı ve endüstriyel hale geldiği modern çağı yoğun bir şekilde eleştiriyor Vassaf. Peki kitapta neler okuyoruz? Tarihsel olaylara herkesin bakmayacağı yönden bakışını, Stalin eleştirisi ve sosyalizm düşmanlığını, Kapitalizmi yerden yere vuruşunu, Kadın erkek ilişkilerine karşı tutumunu, Cinsel kimlik arayışına karşı düşüncelerini, Din, futbol, reklam sektörünün aslında göremediğimiz ya da görmek istemediğimiz yönlerini mizah dilini kullanarak ironik biçimde okuyuca sunuyor. Absürt gelebilecek bir dili var yazarın. Ama sorgulatmayı ve düşündürmeyi iyi başarıyor. Batsın bütün sistemleriniz diyorsunuz okurken sık sık. Bana kalırsa Cehenneme Övgü'den önce bu eser okunmalı. Çünkü onun bir nebze altında kaldığı için zaman zaman sıkıcı gelebiliyor. İyi okumalar.
Puan vermedi
Merhabalar 1k okuyucuları Psikolog yazar olan Gündüz Vassaf'ı bir tv programında konuşmasını beğendikten sonra kitap listeme ekledim .Okuyanlar ilk" Cehenneme Övgü "kitabı ile başlaması gerektiğini söylediler lakin ben ilk bunu almıştım. Kitaba gelecek olursak kapitalizmin arka sokaklarını anlatıyor. Kitap 90'lı yıllarda yazıldığı için birçok kavrama uzak kaldım. Kapitalist sisteme içimize o kadar işlemiş ki bu sistemi görmez olmuşuz. Sistem hemen hemen her alanda kendini gösteriyor. Dinden ,futboldan ,eğlence sisteminden ,cinsel kimlik arayışına kadar .Reklâmları izlerken bir daha masumca bakamıyacaksınız .Birçok yerinde yok artık dedirtti.Açıkçası dünyanın karanlık yüzünü bu kitapta mizahi eleştiri çerçevesinde birkez daha gördük. Sadece eksik olarak bu kavramlar sonrası bizim bunlar ile nasıl savaşmamız gerektiğiydi ya da bu sisteme nasıl dur diyeceğimizdi .Bu kitap bana bilmek iyi mi oldu dedirtti .Gerçi sistemin de isteği bilmeden bu dünyanın hortumuna çekilmek. Uyanın ve bilgi ile kalın.
7/10 puan verdi
Açık konuşmak gerekirse Gündüz Vassaf'ın "Cehenneme övgü" adlı kitabını bir çırpıda bitirdikten sonra büyük bir hevesle okumaya başladığım "cennetin dibi"nden ilk kitap kadar zevk alamadım. Bunun nedeninin yazarın da anlattığı üzere cehennemin, cennetten daha çok dikkat çektiği ve cennetin sıkıcı olmasına bağlıyorum ve büyük ihtimalle yazarın buyüzden 2. kitabı, ilkinden daha sıkıcı tuttuğunu düşünüyorum. Sıkıcı dediğime bakmayın, Gündüz Vassaf'ın o bizi asla "yeter be, anladık ironik yazmayı seviyorsun da tadında bırak" dedirtmeyen, bol bol (acımasız) giydirmelerin bulunduğu sade ve anlatacağını tabiiri caizse mala anlatır gibi anlattığı dili ile eleştirdiği onlarca tema kişinin gerçekten ufkunu açıyor. Kitabı okurken sürekli "ben bunu nasıl fark etmemişim" dedirten, toplumum taaa gözünün içine sokula sokula yapılan ve hepimizin aslında "normal" olarak algıladığı bir çok eylemi bambaşka bir açıdan anlatarak okuyucuyu sürekli kendine bağlıyor. Her sayfa değiştirmemizde, anlatacaklarını merakla bekletmesi de kitaba akıcı bir dil kazandırıyor. Eğer cehenneme övgü kitabı hiç yazılmamış olsaydı bu kitaba sıkıcı demezdim ama "cehennem", "cenneti" gölgesinde bırakacak kadar ihtişamlı olduğundan, bu kitaptan birkaç puan kırmak zorundayım.
8/10 puan verdi
Totalitarizm ve modern kölelik ile yaşamamızdaki gülünç yanları alaycı bir şekilde anlatıyor bize Gündüz Vassaf. -Hükümetlerin iktidarda kalmak için yaptığı çabalar, -Cinsellik ve cinsel kimlik sorgulanması, -Eğlenme dürtümüz ve eğlence endüstrisi, -Reklamların gücü ve ürün pazarlama teknikleri, -Prenses Diana'nın gizemli ölümü ve onun ölümüne bağlı perde arkasındaki sistemi yönetenlerin güç savaşları, -İnançlara göre değişen cenaze törenleri ve bu törenlerden para kazanan sektörler, -... gibi birçok konu bilim kurgu kitabı gibi absürt ve hicivle anlatılmış.Yazar,farkındalık ile bizi uyararak sistem içindeki köleliğimize vurgu yapıyor.İşin ilginç yanı ise birbirini tamamlayan CEHENNEME ÖVGÜ ile birlikte yaşadığımız dünyada kölesi olduğumuz şeylere dikkat çekmesi ve bizi kış uykumuzdan uyandırmasını dalga geçerek yapıyor.Hem Cehenneme Övgü hem de Cennetin Dibini arka arkaya okuyunca bizi esir eden şeylerin hiç farkına dahi varmadığımızı içimiz burkularak fark ediyoruz. Sistemin dışına çıkmak isteyenlere,sistemin dışından üçüncü bir gözle bakmak isteyenlere ve uyanmak isteyenlere şiddetle tavsiye edilir ! Ama yine de öncelikle Cehenneme Övgü sonra Cennetin Dibi kitaplarını sıra ile okumakta fayda var !
9/10 puan verdi
Cennetin Dibi
Yazar bu kitabı aynı Cehenneme övgü kitabında da dedigi gibi hem Dante nin ilahi komedyasina olan benzerliği dikkat çekip bu kitabı daha sıkıcı bir şekilde yazdığını düşünüyorum. Açıklayacak olursak; yazarımız zaten cennetin merak uyandirmayip cehennemin her zaman insanların daha çok dikkatini çektiğini, cennetin daha sıkıcı olduğunu, hatta dante nin eserlerinde cennet tasvirlerinin benzer olduğunu ama cehennem yansıtmalarında daha çok yaratıcı olabildiğini söylüyor. Cennetin daha standart olup cehennemin ise daha merak uyandırıcı olduğunu yazmıştır. Kitaplarında da bunun yansımasını gördüm. Kitap ilk başta okurken çok iyi ilerliyordu. Ama yazarımızın kara mizahı sayesinde biz okurları yükseklikten bir anda dibe indirdiğini hissettim. Bu benzetmeyide kitabın adından dolayı çok beğendim. Kapitalist düzenin insanların hayalleri üzerinden ne kadar da masumca gözüküp aslında onun altında ne kadarda insanlık dışı olacak olayların yattığını, ve toplumun bunu neden göremedıgıni çok güzel kurguladigini düşünüyorum. Aynı zamanda psikolog olan yazarımız kadın, çocuk, din, cinsel kimlik üzerinden yapilanlara da değiniyor.
7/10 puan verdi
Cehenneme övgü kitabından sonra yazara doyamayıp başka hangi eserleri var ki diye bakınırken listeme dahil olan bir eser. Yazarı tanımayanlar veya daha önce bir eserini okumayanlar için bir tuhaf gelecek bir eser olsa da ben çok beğenerek okudum. 13 farklı konu başlığı üzerine disütopik, ironi içeren, fantastik fakat aydınlatıcı, belgeselimsi bir tarzda eser. Insanlığın geleceğine dair enfes özellikle pipicik, ölüm marketleri ve turistlere ehliyet başlıkları çok etkileyici. Keyifli okumalar dilerim.
8/10 puan verdi
”20. yüzyıl kuşaklarının tarihe bıraktığı miras, dünyayı bulduğundan daha kötü bırakmak.” Hayatı kolaylaştırmak için icat ettiğimiz her şeyin esiri oluyoruz. Emek gücünü minimize edip hayattan zevk alacağımız süreyi uzatmamıza sebep olan teknoloji bizi bir boşluğa sürüklüyor. Daha çok tüketim daha çok eğlence istiyoruz. Her şeyi tükettik, şimdi
3/10 puan verdi
Cennetin Dibi Gündüz Vassaf Gündüz Vassaf'ın kara mizahın ironik çizgisinde kelimelere bürünmüş gelecek dünya fikri insanı şaşırtıyor. Yoğun ve yorucu bir okuma evresi isteyen bu kitap,ideolijik bir bombardıman ve saptamalarla yüklü. Tarihsel değerlere,olaylara farklı bir bakış açısı mevcut direk saldırı diye nitelendirebileceğimiz üslub eni
Puan vermedi
Cehenneme övgü kitabıyla gündelik yaşantımızdaki seçme özgürlüğümüz ve bize sebep olan tutsaklığa dikkat çekerken, şimdi de cennetin dibi kitabıyla yaşadığımız tutsaklıklar çevresinde oluşan modern toplumun dünyasını irdeliyor, mizahi bir dille bizi düşündürüp sorgulamaya çağırırken.
Puan vermedi
Güzel ve anlamlı bir kitaptı. Çok fazla detaya girme gereğinde bulunmuyorum. Kitabın olay örgüsü, karakterler, sadeliği kitabı baya okunur kılmış. İçerik açısından zengin bir kitap. Herkesin okumasını öneririm, herkese iyi okumalar.

Gündüz Vassaf
Gündüz VassafYazar · 20 kitap
Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden 1968'de mezun oldu. Gençlik yıllarında ABD’de bir akıl hastanesinde gardiyanlıktan, TRT’de radyo spikerliğine kadar oldukça çeşitli işlerde çalıştı. 1977'de Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi'nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Gündüz Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Halen çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri'nde, doğduğu şehir olan Boston, Massachusetts'de sürdürmektedir. Yazar, psikoloji alanındaki eserlerinden çok, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. Radikal gazetesinde Uçmakdere başlığıyla köşe yazıları kaleme almıştır. İnsan, tarih, sosyoloji, popüler kültür konularında her Pazar yayınlanan "Gerçek Orada Bir Yerde" adlı programda Murat Belge ve Şerif Mardin ile birlikte yer aldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.