Kitap Evi

Kitap Evi
Sıralamalar

2022 6. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2022 20:46
Elimde uzun süre kalan kitaplardan Kitap Evi. Tamam ben şu ara odaklanamıyor ve zaman sıkıntısı yaşıyorum ama kitabın da pek akışkan olduğunu söyleyemeyeceğim. “Kitaplardan hoşlanan” insanların okuyacağı bir kitap bu. Roman desem diyemiyorum, deneme de değil. Bir yazara tanımadığı birinden kalan ilginç bir miras ve bu miras çevresinde geçen kitap konulu olaylar oluşturuyor konusunu. Öyle olay dediysem de pek bir olay beklemeyin. Olabildiğince sakin ilerliyor sayfalar. Kahramanımız da bir yazar olduğu için tabii ki konumuz hep kitaplar hep kitaplar. Yerli-yabancı birçok yazar ve eser ismine rastlamak ve yenilerini öğrenmek bu kitapta en sevdiğim şey oldu. Kitapları sevmek hatta çok sevmek ve yaşamımıza çeki düzen vermesi için onları yol gösterici olarak kullanmak evet olağan bir durum fakat yaşamı sadece kitaplara adamak, kendini dünyadan soyutlamak bana pek de normal bir durummuş gibi gelmiyor. Evet onlar bizim yaşamımızın bir parçası ve öğreticisi, doğru zamanda doğru şekilde kullanırsak! Başka ne yazayım bilmiyorum, bazı kitaplar okuduğun anda önem arz etmiyor ama sonrasında yani kitabı yaşayarak sindirdikçe daha faydalı buluyorsun. İleride ne düşünürüm bilmiyorum ama şu an elzem olduğunu düşünmüyorum. Ve şunu da mutlaka yazmalıyım kitapta birçok sayfada yazım hatası vardı:/gün geçtikçe “kitaplarda yer alan Türkçe” beni çok rahatsız etmeye başladı. Ey yayınevleri! Az daha özen!
2017 20. kitabı
"Yaşı alabildiğine genç de olsa, kitapseverin yolu çok geçmeden kitapçı dükkânlarına çıkardı.Çemberin içine bir kez düşülmeye görsün, kısıtlı gelirine,dar olanaklarına bakmaz,ucundan köşesinden kişisel kitaplığını kurmaya yönelirdi kitap tutkunu..Arasıra 'sosyal davranış' icabı kitapevlerini kolaçan eden,gündemdeki başlıklardan ötesine pek ilgi duymayan insanların uğradığı,içeri girenin anonim müşteri kimliğinde kalmaya yazgılı olduğu dükkânlardan uzak durulur, tam tersine, kapıdan bir gireni ikinci seferde teşhis etmeyi bilen, içeride ne kadar uzun kalırsa o kadar sevindiği her halinden belli olan, "size nasıl yardımcı olabilirim?" soru-cümlesini kurmaktan kaçınan kitabevi sahibinin, çalışanının havayı denetlediği dükkânlar yeğlenirdi." . .. .Aslında kitap güzel başlamıştı, farklı konusu ile de heyecanlandırmıştı ama ne yazıkki aynı heyecanla devam etmedi benim için..Fazlasıyla seveni vardır eminim çok da güzel tespitler var içerisinde ama çok büyük beklenti içerisindemiydim bilmem sevemedim.. Yer yer bunaldım atladım incecik bir kitap dağ oldu sanki..Belki daha sakin daha anlayabileceğim bir zamanda yeniden elime alırım bilemiyorum..
2020 4. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 21:53
Efendim yine bir kaplumbağa hızıyla senenin 6. Kitabını nihayet bitirebildim. Aslında nihayet demesem daha iyi, çünkü bitmesini pek istemedim. Çünkü kitap çok güzel. Iyi ki listeme eklemişim ve o listeden seçilip bana hediye olarak gelmiş. :) Kitaptan bahsedecek olursam; her şey bir miras ile başlıyor. Ama ne mirası? Bazı kitaplara yorum yazarken zorlanıyorum, kitabın içeriğini anlatabilirim diye. Velhasıl güzel ve çoğu kişinin hoşuna gidebilecek süper bir miras ve o mirasın gizemli halleri anlatılıyor. Kitabın roman olduğu yazıyor ama yazar öyle bir anlatmış ki, sanki kendi hayatını yazmış. Ya da belki de kendi hayatıdır. (ki bence büyük olasılıkla öyle) Kitap size farklı yazar tanımak için iyi bir yol gösterici. Ve farklı bilgiler edinmede de aynı. Ben sevdim. Belki siz de seversiniz :)
2024 137. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2024 00:00
Kitap Evi, bir roman ancak denemeye da yakın. Okurların kitaplarla ilişkilerinin anlatıldığı bölümler denemeye kayıyor ve bana Carlos María Dominguez’in Kağıt Evi’ni anımsattı. Okur-kitap ilişkisi açısından iki kitap benzer meselelere değiniyor. Başka kütüphaneleri görünce verdiğimiz tepkiler, kendi küçük koleksiyonunumuzu nasıl düzenlediğimiz, kavgalı yazarları aynı rafa dizmemiz vs. Eco, Manguel ve Borges tabii bu konuda en çok okunan isimler, onların yazılarında da sık sık okur hallerimizle karşılaşırız. Zaten bu üç isimden Enis Batur da bahsetmiş. Kitap Evi’nin kurgu kısmında ise anlatıcı yazara kim olduğunu öğrenemediği bir kişiden camdan kitap evi miras kalıyor. Bu tarz kitaplı kitapları okumayı seven okurlar beğenecektir, sadece bize özel sandığımız okurluk takıntılarımızı başka okurlarda da görmek hoş:)
2019 41. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2019 23:05
Kitap meraklısı zengin bir adam ölür. Ölen bu meçhul adam, bir korunun içinde bulunan 38644 kitaplık kütüphaneyi romanın kahramanına bırakır. Hikâye böyle ilginç başlasa da sonu açıkta kalmış; sonda ne olduğu okuyucuya bırakılmış. Kitap, kütüphane, okuyucu ve merak unsurlarının yer aldığı roman, farklı dili, sıra dışı kelime kullanımlarıyla Enis Batur'un tarzını yansıtıyor.
2017 5. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2017 23:20
Hiç tanımadığınız birinden zengin mi zengin kitaplarla dolu bir kitap evi size miras olarak bırakılsaydı ne hissederdiniz? Hayali bile son derece heyecan verici bana kalırsa. İşte Enis Batur eserinde tam da böyle bir durumdan söz ediyor. Bizzat kendisine hiç tanımadığı ve adının dahi söylenmediģi birinden miras olarak kalan kitaplarla dolu bir ev, yakınında da küçük bir okuma kulubesiyle karşılaşınca hissettiklerini, kararsızlıklarını ve yaşadığı güzelliklerin yanında sorunları paylaşıyor eserinde okuyucuyla. Kitap Evi, sadece iki kelime ama içinde ne zenginlikler barındırıyor sevgili okur. Hele ki bu kitap evi sağlam bir koleksiyoncu tarafından uzun bir süreç içinde oluşturulmuş nadide baskıları barındırıyorsa bünyesinde. Kitap Evi'ndeki zenginliklerin yanı sıra okumak ve okuyucu unsurlarına dair birtakım ayırt edici özelliklere de yer verilmiş. Kitabın sayfalarını çevirirken her sayfada ben olsam ne yapardım diye düşünmekten alamadim kendimi. Zira böylesine kıymetli bir emaneti yere göğe sığdıramaz insan. Bunun yanı sıra, ilim aşkıyla tutuşan ve kendisine kalan mirasla bir sürü kitap satın alan Kâtip Çelebi geldi aklıma. Kitap sevgisi nelere kâdir! :) Enis Batur'u ilk kez okuyan biri olarak tarzına hayran kaldıgımı söyleyemem. Konunun gerçekçi olması ve bu doğrultuda ele alınması güzel bir yön fakat cümlelerin çoğunlukla uzun ve karmaşık bir şekilde sunulması zihni bulandırıyor. Ayrıca Kitap Evi'ne dair pek çok sorunun cevapsız kalması ve eserin sonunun da fazlasıyla müphem bırakılması hoşuma gitmedi. Böylesine güzel bir malzeme çok daha farklı unsurlarla zenginleştirilebilirdi. Umarım hepimize bu tarz güzel miraslar kalır diyerek keyifli okumalar diliyorum. :)
2019 85. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2019 09:06
Farklı bir roman okuma deneyimi yaşatan, sıradan olmayan, kitaplarla ve kitapseverlerin dünyasına ilişkin tespitlerle beni yakalayan, içine dahil eden ama bazen dışarıdan bir izleyici gibi seyre daldıran, farklı bir lezzet gibi geldi bana. Farklı okuma deneyimlerini seven kitap severler için okunası...
2025 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 20:25
Enis Batur'un kendi deyimiyle "kitaplarla tutkulu ilişkisi" üzerine kurulu olan Kitap Evi, yazarın kişisel kütüphanesi ve bu kütüphaneyle kurduğu bağ üzerinden ilerleyen bir deneme. Kitapların yazarın hayatındaki yeri, kitaplarla kurduğu bağ ve bu bağın hayatına etkileri. Ozellikle "eril bakış açısı" yorumları ve kitaplarını evlat gibi sahiplenmesi üzerine düşüncelerini düşünürek okudum. Gerçekten de iyi bir okur olduğunuzda, kitabınızla kurduğunuz bağ bambaşka. Başta hep kitaba ismini de verdiği konuyu bekledim, hangi satırda " mirası kimin bıraktığını" öğrenicez diye. Oysaki kitap bitimve anladım ki önemli olan o değil. Yazarın da arayışları vardı ve o arayışlarda anılarına dönmesi, hissettiklerini anlatması vs.. asıl onlardı aslında kıymetli olan.
2026 9. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 11:49
Selamlar Kitap Evi, aslında sıradan bir roman değil; bir "mekan" ve "yazma tutkusu" üzerine kurulu. Kitabı okurken bir evin içinde değil, bir kitabın kalbindesiniz sanki... Enis Batur’un kitabın da bize adı gibi devasa bir kütüphaneye benzeyen o gizemli evin kapılarını aralıyor. Ama burası bildiğimiz evlerden değil; her odası binlerce kitapla dolu, koridorları anılara ve başka yazarlara çıkan tam bir labirent! Kitapta anlatıcımız, bu devasa koleksiyonun kendisine miras kaldığını ve gizemli bir olayın içinde bulunmasını anlatıyor bize. Okurken aslında sadece bir hikaye okumuyorsunuz; kitapların ruhu olduğunu, her rafın başka bir dünyaya açıldığını hissediyorsunuz. Kitaplara sadece "okunacak eşya" değil de "yaşayan dostlar" gözüyle bakanlar için çok özel bir yolculuk.Tavsiyedir
2020 32. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 15:59
Hangimiz böyle bir miras istemeyiz ki? Kitap ile ilgili verebileceğim tek spoiler. Ben okurken çok keyif aldım. Kitabın için adeta bir kütüphane gibi. Yazar bazı kitap isimlerinden, karakterlerinden bahsetmiş. Bir çoğunu okumuş olmak, okumadıklarımın listem de olması beni çok mutlu etti. Kitap okumayı seviyorum diyen herkesin bence okuması gereken bir eser.

Enis BaturYazar · 144 kitap
Şair, Deneme Yazarı, Yayıncı. Şair kimliğiyle bir yandan büyük projesini, "Opera" adlı epik şiirini sürdürürken bir yandan lirik şiirler ve deneysel metinler yazıyor. Denemeci kimliğiyle Türkiye'nin ve dünyanın kültür ortamıyla hesaplaşıyor; kendi öğrenme, kurcalama merakının sonuçlarını okurlarıyla paylaşıyor; içinde bulunduğumuz ortamda bir insanın bir hayat projesi olmasının, bu projeyi sürdürmesinin koşulları üzerinde düşünüyor. Yayıncı kimliği ile 1970'den bu yana Türkiye'nin kültür ortamında bir şeyleri değiştiriyor; Türkçe kitap raflarındaki gedikleri kapatmaya çalışıyor. Yazdıkları ve yaptıklarıyla kimileri için yol gösterici bir ışık oldu, devam etme, kendi yolunu arama gücü verdi. Öte yandan, büyük sermayenin (Yapı Kredi Bankası) emrine girdiği; Kendi "eküri" sini yeteneğe bakmadan gözettiği; çok şey bilme çabası içinde bir şey yapamaz hale geldiği; çok kitap yayınladığı; Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur'un oğlu olduğu için eleştirildi. Yaşamöyküsü 28 Haziran 1952'de Eskişehir'de doğdu. Çocukluğu Eskişehir ve Napoli'de, ilkgençlik yılları İstanbul ve Ankara'da geçti. 1973'de gittiği Paris'te dört yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra Ankara'ya döndü. Askerliğini Çankırı'da yaptı. 1983'de İstanbul'a yerleşti. Batur, Çağdaş Kent dergisini 1982'de çıkardı, ilk sayısıyla birlikte dergi sıkıyönetim tarafından yasaklandı. 1983'de Avrupa Ülkeler Ansiklopedisi'ni, 1984'de İslam Ülkeleri'ni yayına hazırladı, İstanbul'dan Göreme'ye Kültür Mirasımız eklerini Milliyet için yönetti. 1987-88 arası Şehir dergisini çıkaran ekibin başında yer aldı. 1990 sonrası şehir monografilerine yöneldi: İstanbul için Şehrengiz ile başlayan dizide Ankara, Ankara ile Üç İzmir'in çatılarını oluşturdu. Tarih Vakfı'nın İstanbul Ansiklopedisi'ne ve İstanbul dergisine katkıda bulundu. Yeryüzü Suretleri, Bir Beyoğlu Fotoromanı, Demir Yol sergilerinin sunumlarını üstlendi. İstanbul ile ilgili metinleri, Fransa'da Omnibus'un İstanbul kolektifinde yeraldı, Ara Güler'le birlikte Fata Morgana'da İstanbul des Djinns'i imzaladı. Paristanbul, Türk Edebiyatında Paris, çiftdil yayımlanan Okyanusa Bakan Bir Odada Üç Türk Yazar seyyah-yazar deneyimlerini aktardığı öteki kolektif yayınlardan birkaçı. Bunlara, 2001-2002 döneminde hazırladığı, çift dil yayımlanan iki oylumlu antolojisini eklemek gerekir: Avrupa Güneşinin Doğduğu Yere Yolculuk ve Beş Kıtada Türk Seyyahları. İlk yazısı 1970'de, ilk kitapları 1973'te yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığını (1979-1980), Milliyet'in kültür servisi ve yan yayınlar yöneticiliğini (1983-1984), Milliyet Büyük Ansiklopedi'nin (1986) ve Dönemli Yayıncılık'ın genel yayın yönetmenliğini (1987-1988) yaptı; 1988'den beri Yapı Kredi Yayınları'nda çalışıyor. Yazı, Oluşum, MEB, Tan, Gergedan, Şehir, Sanat Dünyamız, Kitap-lık, Cogito, Arredemento Dekorasyon, Fol gibi dergilerin hazırlanışında sorumluluklar üstlendi; Remzi Kitabevi'nin (1990-1993), TRT'deki "Okudukça" programının (1994-1999) yayın danışmanlığını yaptı. Açık Radyo'nun kuruluşuna katkıda bulundu ve "Şifa, Şifre, Deşifre" programını gerçekleştirdi; UNESCO'nun "Göreme'den İstanbul'a kültür mirasımız" kampanyasını (1984) yönetti, Cumhuriyet, Milliyet, Dünya, Aydınlık gazetelerinde, Yeni Gündem, P-Eki, Express, 2000'e Doğru dergilerinde 1978-1998 arası düzenli haftalık yazılar yazdı; yurtdışındaki çeşitli dergilerde ürünleri yayımlandı: Poesia, Il Ebbro Quaterno, Letters Internationales, Quarterly West, Tabaccaria, Podium, Kelk, Connaissance des Arts, Talismen, Didale. Şiirleriyle Cemal Süreya, Altın Portakal, Sibilla Aleramo ödüllerini, denemeleriyle TDK ödülünü kazandı. Kitaplarından Opera üzerine Ahmet Oktay'ın kitabı İsrafil'in Sûru ve bir sempozyumun bildirilerini bir araya getiren "Opera Odağında Enis Batur Şiiri", yapıtları üzerine yazılmış yazılardan bir seçmeyi derleyen "Otuz Kuş Bakışı", Hatice Aynur'un hazırladığı "Enis Batur Bibliyografyası 1970-1995" ve Cem Akaş'ın "Belkienisbatur" adlı eserleri hakkındaki başlıca kaynaklardır. Batur, 1998-1999 akademik yılından 2002-2003 eğitim ve öğretim yılına dek Galatasaray Üniversitesi'nde ders verdi.