Havaalanı Yazıları

Ocak 2017
Karakarga Yayınları

2020 12. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2020 16:51
Gündüz Vassaf seyahatleri sırasında not aldığı yazılarına, hikayelere yer vermiş bu kitabında.Hava alanlarını, orada oluşan rutin alışkanlıkları,kültürü, uğurlayanları, bazen karşılayanları, mimari yapılarını, adlarını nereden aldıklarını, yolculuk hallerimizi çok keyifli bir dille anlatmış. Çok samimi buldum hatta buna biraz da şaşırdım.Kendisi ile ilgili anılarına da yer vermiş.Dinlenmelik,eğlenceli bir kitap.
2019 49. kitabı
Gündüz Vassaf'ın diline hayranım. Bu okuduğum 3.kitabı. Ve ben okurken sanki Gündüz bey yanımda, bana anlatıyormuş gibi hissediyorum. Çok samimi, sohbet havasında anılardan oluşan bu yapıt bana fazlasıyla iyi geldi.
2020 20. kitabı
Yazarın havaalanı anılarını bulacağınız bu kitap sadece bu anılarla sınırlı değil. Anılar okuyucuyu farklı diyarlara, kültürlere, tarihlere ve olaylara da sürüklüyor. Olay ve olguları Vassaf'ın gözüyle sorgulanırlarken, olaylara farklı perspektiften bakma gerekliliği de gün yüzüne çıkıyor. İyi arkadaşlıklar
2021 43. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 16:27
Oldukça güzeldi. Sanki Gündüz ağabey karşıma geçmiş, iki kahve ısmarlamış ve sohbet ediyormuşuz gibi bir havası vardı, kitabın. En azından farklı bir bakış açısı kazanmak ve entelektüel birikimi yüksek biriyle sohbet etmek isterseniz muhakkak okumalısınız.
Yollar ve Yıllar
2018 11. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2018 22:58
Gündüz Vassaf, 20 ülke, 40 havaalanı ve burda gözlemlediklerini 64 yol hikayesinde anlatıyor bizlere. Bu hikayelerde insana dair, ülkelere dair, kültüre, edebiyata ve ekonomiye dair pek çok şey anlatıyor. Okunmalı. Tavsiye ediyorum.
·208 syf.·
2019 9. kitabı
Gündüz Vassaf'ın her havalimanında aldığı notların derlemesi ve anıları mevcut. Havalimanlarında gözlemlediği insan profilleri ve davranışlarına değiniyor. Birbirinin benzeri olan havalimanlarının mimari yapısı ve içindeki alışveriş dükkanlarına sert bir eleştirisi ve kendi çözümünü sunar ve olması gerekenleri söyler. Tanıştığı kişilerle olan diyalogları mevcut. Kitabın en sevdiğim yönü gittiği ülkeleri kültürel yapısına değinmesi. Ülke ülke sizi alıp götürüyor kitap.
2019 43. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2019 22:22
Bitti.. 20 ülke, 40 havalimanı hikayesi.. Eğer benim gibi gezmeyi seviyorsanız sıkılmadan okuyacağınız bir kitap. Yazar her gittiği havalimanından bir hikaye anlatmış. Siyasetten aşka, şehirden insana ne ararsanız var...
2021 19. kitabı
Ülkemizin fikri değerli kalemlerinden Gündüz Vassaf, bu kez eksenine yolculuk ettiği havaalanlarını aldığı yazılardan oluşan derleme bir kitap ile çıkıyor karşımıza. Keyifli bir okuma yolculuğu sunan kitap okuruna, mimariden tarihin dehlizlerine, gündelik sorunlardan politik eleştirilere kadar değişik yelpazede konular arasında geçişken bir yolculuk yaptırıyor.
Yol ArkadaşımGündüz Vassaf · Karakarga Yayınları · 2017191 okunma
Her Yolculuk Bir Hikayedir.
2022 33. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2022 12:31
Gündüz VASSAF’ın Cennetin Dibi, Cehenneme Övgü, İstanbul’da Kedi kitaplarından sonra okuduğum 4. kitabı Yol Arkadaşım oldu. Kitabın giriş cümlesi Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nden “Sultanım bu filceğiz bizim köyümüzde bakire bir kız doğurdu.” diye başlıyor. Yazar seyahat ettiği, 20 farklı ülke ve 40 havaalanındaki gözlemlerini kısa anılar olarak aktarmış. Havaalanlarında bulunduğu tarihe göre ülkedeki kültürel, güncel ve siyasi olaylar hakkındaki aldığı notlarını, seyahat eden insanlara ilişkin gözlemlerini ve havaalanlarının mimarilerine ilişkin bilgileri paylaşıyor. Havaalanlarında geçirilen boş zamanların değerlendirilmesi gerektiğini, havaalanlarının yeniden tasarlanması gerektiğini söylüyor. Ve tasarım önerileri konusunda çok hoş fikirleri var. Kitabı okurken Gündüz VASSAF’la seyahat ediyormuşum gibi hissettim. Zaman zaman Google üzerinden ilgili havaalanına sanal bir seyahat yaptım. Şu ana kadar hiç günlük tutmadım. Kitabı bitirince yaşadığım her anı not almak sadece bakarak değil, görerek, fark ederek yaşamak ve not almak isteğim oluştu. Seyahat etmekten hoşlanmıyorsanız veya seyahat etme imkanınız yoksa bile dünyanın 40 havaalanını gezmiş, görmüş kadar keyif alarak okuyacağınız bir kitap. Herkese bol kitaplı günler diliyorum. Kitapla kalın.
Seyahat
2025 5. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 02:30
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Gündüz Vassaf'ın Yol Arkadaşım (havaalanı yazıları) adlı deneme ve incelemeleri oldu. Yazardan okuduğum dördüncü kitap, yine ilgi çekici bir konusu var. Havalanlarında beklerken insanların birbirine karşı iletişimsizliklerini anlatır yazar. Havaalanlarında boş zamanlarını değerlendirebilecek pek çok aktivitelerin neden insanlara fayda sağlayacak eğlenceli ve verimli anlara dönüşmediğini bunu değiştirmek için neden hiçbir adım atılmadığını eleştirir. Ve böylesi bir organizasyonlarla neden hâlâ karşılaşmadığımızın sitemini görürüz. Yazar yer yer anılarını da kurguya dahil eder. Bu bekleyişlerde daha fazla insanı gözlemleme imkânına sahip olur. Ülkelerin havalanlarında vatandaş ayrımının çokluğundan, tipini, ismini beğenmemeleri keyfiyetle alıkoydukları kişilere terörist muamelesi yapmalarının serzenişinde bulunur. Din, politik, mimari, ölüm gibi pek çok olguyu da içinde barındırır. Yine katılmadığım görüşleri de olsa bir bütün olarak baktığımda ilgi çekici ve keyifli bir okuma oldu diyebilirim. #kitapalıntıları : Önce savaşta olduğumuzun farkına varacağız ki bitmesini isteyelim. Savaşların çoğu kendiliğinden sönen orman yangınları gibi. Hala son kurşunları bitene kadar savaşanlara kahraman gözüyle bakıyoruz. Uçak iş adamları için büyük kolaylık. Peki ya bizim için? Havaalanları da içine sardalya gibi dizildiğimiz uçaklar da bir an önce kurtulmak istediğimiz yerler. Daha ne kadar katlanacağız bu işkenceye? Üstelik her birimize potansiyel terörist gözüyle bakan kendileri terörist devletler. Önemli birisi olmanın patolojisinde vurdumduymazlık var. Ama yoruyor bakmamak, gördüğünü algılamamak, gördüğüne duyarsızlaşmak.
Deneme, İnceleme

Gündüz VassafYazar · 20 kitap
Gündüz Vassaf, Türk yazar ve psikologdur. 1990'lardan itibaren yayımladığı, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı deneme kitapları ile tanınmıştır. Türkiye'de 1992'de yayımlanan Cehenneme Övgü, en çok bilinen eserlerindendir. Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden 1968'de mezun oldu. Gençlik yıllarında ABD’de bir akıl hastanesinde gardiyanlıktan, TRT’de radyo spikerliğine kadar oldukça çeşitli işlerde çalıştı. 1977'de Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi'nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Gündüz Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Halen çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri'nde, doğduğu şehir olan Boston, Massachusetts'de sürdürmektedir. Yazar, psikoloji alanındaki eserlerinden çok, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. Radikal gazetesinde Uçmakdere başlığıyla köşe yazıları kaleme almıştır. İnsan, tarih, sosyoloji, popüler kültür konularında her Pazar yayınlanan "Gerçek Orada Bir Yerde" adlı programda Murat Belge ve Şerif Mardin ile birlikte yer aldı.