Komünist Konusu

Vedat Türkali, seksen üç yıllık yaşamından bir kesiti anlatıyor 'Komünist'te: Nasıl bir aile ortamında, nasıl bir çevrede büyüdüğünü; neler okuyup, kimlerden etkilendiğini; sosyalist düşünceyle ilk kez nasıl tanıştığını, ilk örgütsel ilişkilerini... Yalın bir dille, hiçbir kurgu kaygısı taşımadan, gerçek isimler ve olaylarla... "Şefik Hüsnü'ye son gidişinde, Kapalıçarşı'da bir sokakta sayacı Ahmet Frıncı'nın adresini verdi; gidip onunla görüşecektim. Ahmet Frınıcı da (Dede Ahmet) ad olarak tanıdığım eskilendendi. Uzun süre Moskova'da kalmış, Merkez Komitesi üyesi olduğunu bildiğim biriydi. Gittim. Kendimi tanıtır tanıtmaz üst üste yığılmış derileri attı yere, başına çömeldik karşılıklı; dükkâna alış verişe gelmiş biriydim, arkam sokakta konuşuyorduk. Bir akşam geç bir saatte, Fatih Camii'nin arka kapısında, Boz Mehmet'in beni bekleyeceğini söyledi. Ürkek, tedirgin bir görünümdeydi konuşurken. Dede Ahmet Fırıncı'nın söylediği gün, saatte gittim buluşma yerine; kimseciğin bulunmadığı karanlık bir duvar dibinden çıktı Boz Mehmet."
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 134Yayınlanma Tarihi: 24 Ağustos 2001Yayınevi: Gendaş Yayınları
ISBN: 9789753083478Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

05 Ağustos 2021 16:15
nin adını
Bir Gün Tek Başına
Bir Gün Tek Başına
kitabını önermesi ile Sedat Peker'in videolarında duydum. Ve yazarı okuyacaklarım listesine ekledim. Sonrasında 1k da gezerken
Sadettin TANIK
Sadettin TANIK
hocamın
Komünist
kitabını okumaya başladığını gördüm. Yazarının Vedat Türkali olduğunu görünce hemen kitabı araştırdım ve yazarın 96 sayfalık bu incecik kitapta hayatının bir kısmını anlattığını öğrendim. Fırsat bu fırsattır diyerek okumaya başladım önce yazarın kendisini biraz tanımalıydım ki sonrasında diğer kitaplarını daha iyi anlayabileyim ve bu konuda gerçekten çok etkili bir kitap oldu. Özellikle ilk bölümlerde bahsettiği ailesinin siyasi görüşüne rağmen böyle bir kişiliğe bürünebilmesi beni gerçekten çok etkiledi. Örnek vermek gerekirse anadan babadan doğma bir Müslüman ile, ana babadan başka bir dinde doğmuş zamanla araştırarak çabalayarak birşeylerden vazgeçip Müslüman olan birisini karşılaştırmamak lazım bence. Vedat Türkali işte bu örnekte ikincisiydi.
41 etkileşim
Özge

Özge

@VioletPetrichor
30 Mart 2017 14:20
Puan vermedi
Vedat Türkali'nin çocukluğundan başlayarak 1951 de tutuklanmasına kadar geçen sürede, ailesi, arkadaşları, üniversiteye girişi, TKP'yi arama çalışmaları ve eşi Merih Hanım ile olan evliliği ile yazarın siyasi manifestosunu beyan ettiği "Komünist", yazarın "Güven" romanının da anahtarı aynı zamanda. Önce Komünist'i okumak, Güven'i anlamak açısından oldukça faydalı olacaktır.
14 etkileşim
Gürbüz Deniz

Gürbüz Deniz

@Gurbuzdost
03 Ağustos 2020 12:33
6/10 puan verdi
Komünist Vedat Türkali Vedat Türkali'nin çocukluğunu, aile ortamını, arkadaşlarını, üniversiteye giriş sürecini, gizli TKP'yi arayışlarını ve Merih Hanım ile seksen yıl sürecek yol arkadaşlıklarının önemli kavşaklarını içeren bu otobiyografik kitap ‘51 tevkifatına kadarki süreci
6 etkileşim
SİNEM ERKAN

SİNEM ERKAN

@sinemerkan
18 Nisan 2022 00:50
Puan vermedi
Son aylara kafayı otobiyografiye takmış olmamdan dolayı ilgimi çekti kitap öncelikle. Sonra ise işin bu kadar basit olmadığını fark ettim. Otobiyografik denebilecek bir eser çıkarmış Vedat Türkali ortaya. Ama bana kalırsa bu kitap ne tam bir otobiyografi ne de anı kitabı. Bana hissettirdiği daha çok bir yolculuktu. Oldukça muhafazakar bir ailede doğup büyümüş birinin ideolojik olarak yolculuğu. Dünya, evden büyük. Haliyle bu kitap, yazarın bir nevi dünyayla tanışması. İçi dolu bir eser Komünist. Çokça düşünce, isim geçiyor. Döneme çok hakim değilseniz olaylar biraz karmaşık ve anlaşılması zor gelebilir. Kısıtlı bilgim nedeniyle ben biraz araştırmalarla ilerledim okumama. Kısa bir kitap olmasına rağmen sıkça durup kitapta geçen bilmediğim kişileri araştırmaktan okumak biraz zamanımı aldı. Siz benim kadar çok meraklı biri değilseniz hiç durmadan da okumanızı yapabilirsiniz. Ayrıca bazı yerlerinde bir tarih kitabı okuyor gibi hissettim. Bunu da belirtmek siterim. Bu kitabın, "Bir Gün Tek Başına"dan önce okunması gerektiğine dair öğütler aldım. İlk görev tamamlandı sırada "Bir Gün Tek Başına" var.
4 etkileşim
Nesrin Aykaç

Nesrin Aykaç

@nessryn
25 Eylül 2019 14:14
8/10 puan verdi
Komünist Vedat Türkali'nin 2001 yılında yazdığı gençlik dönemini anlattığı otobiyografik kitabı. Öğrencilik yılları, komünizm düşüncesinin ilk kez oluşmaya başladığı zamanlar, ilk TKP çalışmaları, askeri öğretmenlik yılları ve giderek 1951 yılında tutuklanması. Bütün bunların yanısıra komünizme inanmış sol görüşlü yazarlarla olan anıları... Kitabın en önemli yanı bir zamanlar yönetici kadrolarının korkusu olan komünizmin aslında gayet masum bir aydın hareketi olarak başlaması. Eğer legal bir örgütlenme olsaydı yine bir işçi sınıfı hareketi olmayıp aydın hareketi olarak kalacak sözde demokratik arenada yerini bulacaktı. Yıllarca aydınların korkulu rüyası olan takipler, gözaltına almalar, sürgünler, 141-142 maddelerden yargılanmalar, o günlerde çok sayıda edebiyat eserinin konusu olmuştur. Bugün yine baskı, yine sansür, yine mahkumiyetler maalesef devam ediyor ama en azından komünizm üzerinden değil, ve en azından legal bir TKP partisi de var. Günün suçlama araçları PKK ve Fetö. Vedat Türkalinin çok gerçekçi, nesnel bir anlatımı kitabın okunmasını kolaylaştırıyor. En etkileyici yanı aradan geçen seksen yıla yakın bir zamana rağmen inandığı ideolojiden vazgeçmemesi. Eski solcuların yeni dönekler olduğu günümüzde böyle birkaç sağlam kişinin olması umut verici. Kitabın son on sayfasında özeleştiri yaparak son sözünü söylüyor yazar. Vedat Türkali'yi bu kitabı okuduktan sonra daha çok sevdim. Okurken "Bekle bizi  İstanbul" şiiri aklımdan çıkmıyordu. Kitabı okuyacaklara önce şiiri bütünüyle okumalarını tavsiye ederim.
4 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Vedat TürkaliYazar · 35 kitap
Vedat Türkali (doğumu. 13 Mayıs 1919, Samsun) Abdülkadir Demirkan 'ın (1950'li yıllarda Abdülkadir Pirhasan olmuştur) yazılarında kullandığı ismidir. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlenmiştir. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır. Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'da Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'de yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır. Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır. Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir.

Komünist Sözleri ve Alıntılar

09 Mayıs 10:28
Dünya dolar saltanatının başkenti Amerika'da, kompütür programları düzenler gibi, dünyayı elinde tutma yolu olarak cinsellikten dinselliğe her türden en yüksek düzeyde saptırıcı öğretiler, kof ama çekici düşünce-sanat-edebiyat akımları üretiliyor bugün. Tüm medya olanaklarıyla kozmopolit bir evrensellik içinde yeryüzüne sürülen bu ağılı kültürün de bayıltıcı etkisiyle sınıflar arası savaş uyutulmaya çalışılıyor, kişiler, kurumlar satın alınıyor, ulusal kurtuluş kavgası yürüten ülkelerdeki kimi sınıflar, katmanlarla çıkar bağları güçlendiriliyor; bir terslik çıktı mı da, ortalık hiç acımaksızın gizli, açık kana bulanıyor. Bunun en somut, en acı örneklerini gene kendi ülkemizde görüyor, yaşıyoruz. Gerçek vatanseverler vatan haini sayılıp sırasında öldürülüyor, ülkemizi yabancılara, Amerikalılara haraç mezat devredenler vatansever diye dolaşıyor bugün Türkiye'mizde. Emperyalizmin tüm dünyada uyguladığı yöntemdir bu.
66 etkileşim
gizem

gizem

@gizem1971
16 Ocak 17:53
“Kapitalist, kendisinin asılacağı ipi satan adamdır," sözü boşuna söylenmemiş! Gönüllü gönülsüz, satmak zorundadır o ipi.
30 etkileşim

08 Mayıs 22:33
Yanlışa batık toplumumuzun tertemiz gençliğini, silah tekellerinin uzantısı mafyalarla gizli polis örgütleri ne kanlı oyunlara düşürdü, düşürüyor; biliyoruz, görüyoruz.
66 etkileşim

08 Mayıs 21:45
Yiğit bireyleri, yanlarına alarak savaştıkları yığınlar değerlendirir.
70 etkileşim
Murat Aksel

Murat Aksel

@ErkamTanriverdi
20 Temmuz 14:51
İslamda var olan, fitre, zekat , sadaka, eskilerde beyt-ül mal-i müslimin kurumlarının koşullandırdığı bir yaşam biçimiydi bu. Yabanıl kapitalizmin, bugün bizde, yerine bir şey koymadan çiğnemeğe zorladığı bu Müslümanca dayanışmalı yardımlaşmalar, ileri kapitalist ülkelerde sosyal demokrat uygulamalarla karşılanan insanlık gereksinimidir. Bizde, sosyal demokrat geçinen partiler halka hiçbir şey vermedikleri için, kimi dinci partilerin halkça benimsenmesinde, salt dinsel inançlara bağlılıktan çok, halkın bu geleneksel dayanışma duygularını, mahallelerde kimi gösterişli yardımlarla ustaca sömürmeleri etken olmuştur.
2 etkileşim

Komünist İletileri

Tümünü gör
Günaydın uzun zaman sonra ilk kez mutlu uyandım..
Nasıl acı bir umutsuzluktan ne çoşkun sevince ulaştığımı ben bilirim.
Vedat Türkali
Tkp'ye üç bin küsur oy çıkmış konya'dan mutluyum..
Yunan Mitolojisi'nde yarı tanrı Herakles, gücünü bastığı topraktan aldığını anladığı yenilmez sanılan devi, ayaklarını yerden keserek yenmiştir.Komüstler de ayaklarını sağlam toprağa bastıkları, yani emekçi yığınlarından kopmadıkları süre yenilmeyeceklerdir.
Vedat Türkali
Kapitalist, kendisinin asılacağı ipi satan adamdır.
Vedat Türkali
“Katı toprağımızda solup giden ne devrimci düşler var daha kim bilir”