Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

113 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yalnızlıklar - H. A. TOPTAŞ /İnsana en yakın yalnızlıktır insan.
Bazı kitaplar yalnızlığı anlatır, Bazı kitaplar insanı yalnızlığa iter, Bazı kitaplar ise başlı başına yalnızlıktır! Bundan yaklaşık iki yıl önce tanışmıştım yazarın kalemiyle. Hani bazı kitaplar vardır, yalnızca ismini duyman yeter:
Kuşlar Yasına Gider
Kuşlar Yasına Gider
. Elime alır almaz başlamış ve büyük bir duygu yoğunluğu ile okumuş, hatta "Babalar, alınlarımıza yazılmış yalnızlıklardır," dizesiyle eşleştirmiştim. Beni öyle sarsmıştı ki bir dostuma hediye etmiş; herkes bilsin, okusun istemiştim. Ve yıllar sonra şairin şiir kitabı ile tanıştım: Yalnızlıklar... İsmi yalnızlık, İçi yalnızlık, Dışı yalnızlık, Dize dize yalnızlık, Öyle ki kokusu bile yalnızlık kokuyor kitabın. "Yalnızlık biraz da vazgeçmektir." (s. 61) Biraz mı? En çok vazgeçmek aslında... Vazgeçe vazgeçe yalnız kalıyoruz. Sosyal bir varlık olan insan sosyal yaşamın içinde yalnızlaşıyor. Şairin de dediği gibi: "İnsana en yakın yalnızlıktır insan." (s. 7) İnsan insanı yalnızlaştırıyor. İnsan insana yalnızlık oluyor. İnsanın insana yaptığını kimse yapmıyor. Peki yazar düzyazıda mı daha başarılı yoksa şiirde mi? Yalnızca iki kitabını okumuş biri olarak bu soruya yanıt vermem ne kadar doğru olur bilmiyorum ama okuduğum kitaplardan yola çıkarsak ben düzyazıda açık ara daha iyi olduğunu gördüm. Kelimelerinin bir ruhu vardı. Okurken kahramanın psikolojisine bürünüyor ve onlarla birlikte olayı yaşıyordun. Kahraman yolculuğa çıktığında onunla birlikte ilerliyor, Gömü'ye gelince onunla yavaşlıyordun... Şiirini başarısız buldum diyemem, asla! Ama romanının yanından geçemez zannımca. "Yalnızlık alıp karşına kendini, öteki kendinlerle konuşmaktır." (s. 29) Eskiden deli derlerdi, şimdi yalnız diyorlar kendiyle konuşana. Başkalarının anlamadığı dünyada kendinle konuşmak başlı başına bir sanat zannımca. Kendini anlamak... "Ben yalnızlığı sensizlik sanmıştım her keresinde." (s. 42) Öyle miydi acaba? Peki ya kimsesizlik? Kimselerin kimsesi?
Charles Bukowski
Charles Bukowski
der ki: "Yalnız olmak yanlış bir kalpte olmaktan iyidir." Birçok açıdan doğru değil mi? Yalnızlık bir yanlışsa yanlış kalpte olmak bütün doğruları götüren bir yanlış... Yalnızlık yanlışlığa tercih edilebilir görünüyor böyle bakınca. "İnsan yapayalnız bir yalnızlıktır." (s. 107) Hangi diziye gözünü çevirsen yalnızlık kol geziyor. Bir nevi "yalnızlık ansiklopedisi". Ama bir reçete değil, dışavurum yalnızca. Okumaya değer olduğunu düşünüyorum. Okuma sürecime eşlik eden
Piraye
Piraye
Hanım'a buradan teşekkür ediyorum. Okumak güzel, siz kıymetli okurlarla okumak daha güzel.
Yalnızlıklar
YalnızlıklarHasan Ali Toptaş · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20033,975 okunma
·
2.048 görüntüleme
Mikail Balcı okurunun profil resmi
400+ incelemeyi gördük. Motivasyonlarıyla katkı veren herkese teşekkür ediyorum.
Yakup Özel okurunun profil resmi
Yalnızlık? O da ne ki… Kendi varlığının kapısından kendi yokluğuna geçivermek olmasın?
Piraye okurunun profil resmi
“Bütün şarkılar aynı makamda okunur ayrı makamda dinlenirmiş ve susmak da bir şarkıymış, bilmiyordum…” kitabın en sevdiğim dizeleri…
Yalnızlıklar
Yalnızlıklar
Ben yanlış bir zamanda okumuş olabilirim. Beni sarsan yerlerde sürükleyen, yaralarımı kanırta kanırta kanatan
Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur
Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur
’ dan sonra, okumaya değerdi diyebilirim. Ama etkilemedi. En güzel yanı seninle okumuş olmaktı diyeceğim. Yeni okumalarda buluşmak dileğiyle öğretmenim. ☺️
Mikail Balcı okurunun profil resmi
Katkın için teşekkür ederim. Yeni okumalarda buluşmak dileğiyle... 😊
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.