Sineklerin Tanrısı
2023 12. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2023 17:10
SİNEKLERİN TANRISI • “Demek istediğim şu… Bizden başka canavar yok belki…” Kitapta, ıssız bir adaya uçağın düşmesi sonucu sadece hayatta çocukların kaldığı ve ada hayatında oluşan otorite boşluğunda çocukların yaşadıkları olaylar anlatılıyor. Mina Urgan şöyle özetliyor kitabın sonsözünde : (Korkunc bir düşünce gibi gelse de oldukça gerçekçi ) “Okuyucuların duydukları bu dehşeti doğal saymalı; çünkü çocukların tertemiz birer melek oldukları konusunda, yanlış olduğu kadar da yaygın bir inanç vardır. Oysa kendi çocukluğuna ve yakından tanıdığı çocuklara duygusallıktan arınmış gerçekçi bir gözle bakabilenler, çocukların küçük birer melek değil, tıpkı yetişkinler gibi birer insan olduğunu bilirler. Insanlar da ister büyük ister küçük olsunlar, hem iyi hem de kötü içgüdüler vardır. Ana ile baba ve eğitim kurumları, çocuğu olumlu biçimde etkilemeye, iyiye yönelen içgüdülerini geliştirip kötüye yönelen içgüdülerini engellemeye çalışırlar. Uygarlığın amacı da budur aslında. Oysa sineklerin Tanrısındaki çocuklarda kötülüğe yönelik duygular kökünden kazılmamış, bazı yasaklarla sınırlandırılmıştır ancak.
Edebiyat & Roman
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma