Puan vermedi·155 syf.··Beğendi
···Okunma: 26 Mayıs 2023 16:43 1905 yılında doğmuş ve 1997 yılında ölmüş Avusturyalı psikiyatr Viktor Emily Frankl’e Auschwitz toplama kampında, henüz otuzlu yaşlarını yaşadığı o korkunç yıllarda 92 yaşına kadar yaşacağını söyleselerdi dayanma gücüne nasıl bir katkı sağlardı bilinmez ama o, bu bilgiden habersiz kaybettiğini henüz bilmediği eşinin hayali ve yayımlama isteğiyle yanıp tutuştuğu taslak halindeki kitabına tutunarak dile kolay tam üç yıl kampın zorlu koşullarında hayatta kalmayı başarmıştır.
Yaşadığı insanlık dışı deneyimler sonucunda oluşturduğu ve Logoterapi adını verdiği tekniğiyle psikoterapiye yeni bir soluk kazandırmıştır. İnsanın Anlam Arayışı kitabın adı olmanın yanı sıra logoterapinin de kısacık bir açıklamasıdır aslında zira logoterapide hedef, hayatını anlamlı kılacak bir amaca tutundurmak suretiyle insana dayanma gücü kazandırmaktır. ‘Yaşamak için bir nedeni olan insan, her türlü nasıla katlanır.’diyen Nietzsche’nin bu müthiş sözünün kitapta birkaç defa kullanılıyor olmasının nedeni de budur. Bu amaç bazen sana muhtaç bir çocuk, yayımlanmayı bekleyen bir kitap bazen de hayali bile ruha şifa bir sevgili olabilir.
Bu kitabı bir başucu eseri haline getiren onlarca neden sayılabilir ancak bana göre bu kitabın en anlamlı özelliği yazarın bizzat kendisinin yaşadığı deneyimlerin bir sonucu olarak okura ulaşmasıdır. Bunu kitapta, ‘dört toplama kampından sağ çıktım ve insanın akla gelebilecek en korkunç koşullara karşı cesaretinin ve dayanma gücünün ne kadar beklenmedik güçte olabileceğine de tanıklık ettim.’sözleriyle özetlemektedir. Yazarın ‘bizim kuşağımız gerçekçidir: biz insanın gerçekte ne olduğunu gördük.’cümlesinin tek başına sayfalarca yazıya eş etkiye sahip olması da bundan kaynaklanmaktadır.