2023 4. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2023 17:57
#SerdarTuncer abinin dediği gibi Cemil MeriçCemil Meriç okurken bir sayfayı anlamak için otuz kitap daha okuyup gelmek gerekiyor. Zaman zaman tekrar aldığım, bir çok kavramı araştırarak; cümlelerini içselleştirmeye çalıştığım bir kitap "Bu ÜlkeBu Ülke". Kendi cümlelerinden ziyade kitabın sonunda yer alan eser yazıldığında basında çıkan yazılardan bir kaç cümle paylaşmak istiyorum. Kendi adıma da şunu söyleyebilirim ki: Cemil MeriçCemil Meriç okumakta bu denli geç kaldığım için üzgünüm. Gelelim yorumlara: "Bu kitap yüz elli yıl sonra da olsa Türk düşüncesinin haysiyetini kurtarmıştır." "Bu ülkenin, yani bizim ülkemizin trajedesini, hem de komedisini anlatan zevkle okunacak bir eser." "Şiirle öfkeyi, tefekkürle heyecanı birleştiren edebî, fikrî, içtimaî bir eserin adıdır Bu Ülke... ... Yeni nesil, geşmiş nesillerin hatalarına düşmemek, günahlarına bulaşmamak için, ışık tutan Bu Ülke'yi okumalı." "Batı medeniyetine bu kadar şiddetle saldıran bir başka büyük Türk yazarı hatırlamıyoruz. Bu Ülke'nin Batı'ya karşı olduğu şüphe götürmez bir gerçek, ama Meriç, Türkiye'nin siyaset ve kültür hayatına nasıl bir yön verilebileceğini veya verilmesi gerektiğini açıkça söylemiyor. Ne var ki kitaptan çıkardığımız anlam şu: Siyaset ve kültür hayatı Osmanlı'nın ahlak değerine dayanacak. Batı'nın düşünce ve ideolejilerine yer vermeyecek." Bu ÜlkeBu Ülke
Felsefe-Düşünce
Bu ÜlkeCemil Meriç · İletişim Yayınları · 202425,3bin okunma