Metin Dışı İnceleme
Kitabın yazarı Cahit Zarifoğlu’dur ve editörlüğü Mustafa Ruhi Şirin tarafından yapılmıştır. İncelenen kitapta baskı bilgisine yer verilmemiştir. 13,5x19,5 ebadına, 96 sayfaya, karton kapağa ve 2. hamur kitap kağıdına sahiptir. Beyan Yayınları tarafından basılmıştır.
Kapakta renk kullanımı uyumlu olmuş. Mor ve beyaz renk kullanımı çocukların ilgisini çekecek bir kullanıma sahip olmuş. Motorlu bir kuş tasviri ve uçak resmi çocuğun ilgisini cezbedecek şekilde yerleştirilmiş. Ayrıca içerikle de (ilk hikâye) uyum sağlamış. Arka tarafta ise kısa bir özet verilmiş. Aynı resmin daha küçük haline arka tarafta da yer verilmiş.
Kitap içerisinde sadece 6 resim kullanılmıştır. Bu oldukça yetersiz kalmıştır. Muhtemelen aynı kitabın resimli baskısı da yapıldığı için bu kitapta pek önem verilmemiş. Fakat resimlerin kullanım yerleri ve çizim kaliteleri başarılı diyebileceğim bir seviyede olmuş.
Metin İçi İnceleme
Kitap daha çok sembolik/alegorik bir eser olmuş. 5 farklı hikâye aracılığıyla erdemli olmak gerektiği mesajı verilmiş. Yer yer evrensellikten uzaklaşıp semitik dinlerin bakış açısıyla mesajlar verilmeye çalışılıyor olsa da genele baktığımızda erdem üzerinden ilerlendiği görülüyor.
Motorlukuş
Konu: Motor takılan bir kırlangıcın zamanla yaşadığı olumsuz değişimler.
Tema/ana fikir: Rahatlık sunduğunu sandığın şeylerin seni nasıl köleleştirebileceği, asimile edebileceği ve başkalaştırabileceği.
Zaman: Masalımsı özellikler de taşıdığı için zaman bilgisi verilmemiş. 8. sayfada geriye dönüş tekniğine başvurulmuş.
Mekân: Kırlangıçların mahallesi, o topraklar.
Kişi/Varlık Kadrosu: Ahmet, Mehmet, küçük kırlangıç/Kırlanmotor, otokuşlar, küçük kırlangıcın annesi, başkan, uzmanlar.
Bakış Açısı ve Anlatıcı: Tanrısal bakış açısı ve hâkim bakış açılı anlatıcı