Harika bir kitap.Dikkat çeken yönlerinden biraz bahsedeyim.Osmanlı'da gevşeyen merkezi idareyi Köprülülerin nasıl sağlamlaştırdığını çok iyi anlatmış.Köprülü Mehmed'den de anlaşılacağı üzere o zamanlar devlet sert idareciyle yükseliyor.Girit kuşatıldığı andan itibaren (1645-69) devletin siyasetinin temelinin Girit meselesi olması ve Protestan devletlerin Osmanlıyı 30 yıl (1618-48) savaşlarında yanlarına çekmek için çok uğraştığını göreceksiniz. Avusturya ile mücadele de iki taraf için Erdel'in konumunu çok iyi anlatmış.Bu kitabı tek bir sebep için okuyacak olsaydım kesinlikle Kırım Hanlığı'nın Osmanlı Devleti için önemini anlamak için okurdum.(Okuyun hak vereceksiniz:) Ayrıca devletin zor zamanında Sancağı Şerif çıkarması ve nefir-i 'âm ilanını göreceksiniz.Elçilerin başkentlerde bir devleti yanına çekmek için mücadelesini değişen güç dengelerini, ittifakları göreceksiniz.Savaş sadece meydanda değil dostlar.Bu cilttete mevki için ayak kaydırma okuyacaksınız ama ikinci ciltteki kadar değil.İnalcık Hoca'nın sevdiğim yönü tabiki kaynaklar.Yine yazdığı kısım kadar delili kaynağı var.Islahat layihalarında bozulma sebepleri öneriler vs bahsedilmiş.Devri anlamak için muazzam olmuş.Ben elçi raporları kısmını da çok sevdim.Elçilerin yazdığı kitaplardan okuma istediğim arttı.İlginç bir nokta zikredeyim de kitabı olçkuma isteğiniz artsın:)
1683'teki Viyana Kuşatmamızı Hollandalı muhabirler gazeteleri için takip ediyor.Haritacılar, ressamlar, gravür ustaları da bunu resimleştiriyor.Yani savaşı Hollandalılar aynı sene resimli baskı olarak takip ediyor.Bu da kitabın sonunda var.
Bir başka tarih kitabının incelemesinde görüşmek üzere. Halil İnalcıkDevlet-i Aliyye - Köprülüler Devri