Stefan ZWEIG - Satranç
2023 10. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 08:58
Epey zaman önce bir doğum günümde hediye alıp okuyup kaybetmiştim. Sonrasında satın alıp kütüphaneme koydum ve tekrar okudum. Okullar da tatil olmuşken inceleme yazmaya vakit ayırmak istedim ve ilk incelememi bu kitap üzerine yapmak nasip oldu. Stefan Zweig bu kitabı İkinci Dünya Savaşı dolayısıyla göç ettiği Brezilya'da kaleme alır. Eser New York'tan Buenos Aires'e gitmekte olan bir yolcu gemisinde geçer. Geminin yolcularından biri yeni satranç dünya şampiyonu Mirko Czentovic, biri bir zamanlar usta bir satranç oyuncusu olan ama yıllardır satrançtan uzak kalan Dr. B. bir diğeri de sıradan bir satranç oyuncusu olan anlatıcıdır. Kitap, anlatıcının Czentovic'in gemide olduğunu öğrenmesi ile başlıyor. Onunla tanışmak ve satranç oynamak istiyor fakat cesaret edemiyor. Bu amaçla sigara salonunda satranç oynamaya başlıyor. Bu sırada yanına insanlar gelmeye başlıyor. İskoçyalı bir yer altı mühendisi olan McConnor onu bir parti satranç oynamaya davet ediyor. Ona Czentovic'ten bahsediyor. Heyecanlanan McConnor para karşılığında Czentovic'e satranç oynamayı teklif ediyor. Kararlaştırılan gün ve saatte oyun gerçekleşiyor. McConnor ve izleyiciler Czentovic'e karşı ortak oynuyorlar. Oyun devam ederken dışarıdan bir izleyici bir sonraki hamlelerde gerçekleşecek olasılıkları sayarak oyuna müdahale ediyor ve oyun berabere bitiyor. Üçüncü bir parti teklifini Czentovic yapıyor ancak yabancı izleyici bunu kabul etmiyor ve orayı terk ediyor. Anlatıcı güvertede yabancıyı kolaylıkla buluyor ve tanışıyorlar. Ünlü bir Avusturyalı aileden olduğunu öğrendiği Dr. B.'ye Czentovic'in teklifini tekrar iletiyor. Aralarında geçen sohbette Dr. B. ailesini, 2. Dünya Savaşı sürecinde yaşadıklarını, satranç ile ilgisinin nasıl başladığını ve bu ilginin onu nasıl bir çıkmaza sürüklediğini anlatıyor. Nihayet Czentovic ile satranç oynamayı kabul ediyor. Onu hiçliğin içinden çıkarıp bir çıkmaza sürükleyen satranç, yine bir çıkmaza doğru yürümesine sebep oluyor. Dr. B.'nin tecrit döneminde yaşadıkları ve sonrası aslında faşizmin insan ruhu üzerindeki etkilerini bize açıklıyor. Detaylarına değinmek istemiyorum çünkü okuyarak Zweig'ın müthiş psikolojik tahlilleri ile o duyguları hissetmek gerekli diye düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar.
2023 Okuma Raporları
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020279,1bin okunma