Çavdarlar Nerede? Ahh İşte Buradaymış!
2023 9. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2023 00:56
Çavdar Tarlasında Çocuklar bol bol övülen, kitabı aldıktan sonra bol bol yeren yorumların olduğunu gördüğüm ilginç bir kitaptı. Benzerini lisede Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kitabında yaşamıştım. Sonuç olarak kitaba olan merakım daha da arttı. Okurken övüldüğü kadar güzel olmayan ama yerildiği kadar da kötü olmayan bir kitap olduğunu düşünmeye başladım. Kitabı bitirdiğimde de bu düşünce değişmedi. Kitabın adı içerikle aslında alakasız. Sadece bir kaç sayfada çavdar tarlasıyla ilgili konu yer almaktadır. Bırakın tarlayı şehrin göbeğinde geçiyor tüm anlatım. Ama başkahramanın en huzur veren ve en büyük hayali çavdar tarlasında çocukların oyun oynaması olduğunu düşündüğümde uzak bir ihtimal de olsa kitap adı olmaya hak kazanıyor. Kitap genel anlamda ergenlik dönemi bir çocuğun yaşantısını derin betimlemelerle anlatmış. Yazıldığı dönemi de düşünürsek bence oldukça başarılı bir kurgu var. Karakterin içinde gibi hissetmek mümkün. Fakat bol bol argo kelimeler, küfürler ve cinselliğin yer alması rahatsız edici boyuttaydı. Dili akıcı ve sade olan bu kitabı beğenip beğenmemek hangi yaşta okuduğunuza ve kitaptan beklentinize bağlı olduğunu düşünüyorum. Kitapta yer alan bazı cümleler üzerinde düşünülmesi gereken, derin anlamlar taşıyan nitelikte olduğunu düşünüyorum. Son cümle ise; "Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra." Çavdar Tarlasında Çocuklar
Dünya Klasikleri
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,2bin okunma